Νέα έρευνα: Μπέικον και αλκοόλ αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου

Νέα έρευνα: Μπέικον και αλκοόλ αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου

Είναι η πρώτη φορά που μια έρευνα κάνει λόγο για την ισχυρή σύνδεση του επεξεργασμένου κρέατος και του αλκοόλ με τον καρκίνο του στομάχου

Νέα έρευνα: Μπέικον και αλκοόλ αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου
Η κατανάλωση του επεξεργασμένου κρέατος, όπως είναι το μπέικον, το χαμ, κάποια είδη λουκάνικων καθώς και το αλκοόλ, συνδέεται άμεσα με την αύξηση του κινδύνου να νοσήσει κάποιος από καρκίνο του στομάχου.

Η παραπάνω διαπίστωση έγινε για πρώτη φορά, μετά από σχετική έρευνα του Παγκόσμιου Ιδρύματος Έρευνας για τον Καρκίνο (World Cancer Research Fund), η οποία προειδοποιεί ότι η κατανάλωση 50 g. επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα, μια ποσότητα που ισοδυναμεί με δύο φέτες μπέικον και αφορά το παστωμένο κρέας, το καπνιστό ή αυτό που έχει υποστεί την προσθήκη συντηρητικών, αυξάνει τον κίνδυνο να νοσήσει κάποιος από καρκίνο του στομάχου.

Κλείσιμο
Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, όσοι πίνουν περισσότερα από τρία αλκοολούχα ποτά την ημέρα διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο, ενώ οι επιστήμονες τονίζουν ότι για όσους καταναλώνουν εσπεριδοειδή ο κίνδυνος αυτός ελαττώνεται.

Στα επεξεργασμένα κρέατα «υψηλού κινδύνου» συμπεριλαμβάνονται το σαλάμι, το μπέικον, το χαμ, ο παστουρμάς καθώς και τα ψάρια που έχουν υποστεί διαδικασία ξήρανσης. 



Στην Βρετανία ασθενούν με καρκίνο του στομάχου ένας στους 67 άντρες και μία στις 135 γυναίκες ενώ υπολογίζεται ότι στην χώρα περισσότερα από 7.000 άτομα νοσούν με αυτή την μορφή καρκίνου κάθε χρόνο και από αυτά, τουλάχιστον 5.000 οδηγούνται στον θάνατο. Στο 80% των ασθενών η διάγνωση γίνεται όταν η ασθένεια έχει εξαπλωθεί σε και σε άλλα σημεία του σώματος.

Σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες του «Ερευνητικού Ιδρύματος για τον Καρκίνο», αν ένας ασθενής επιβιώσει δύο χρόνια μετά την διάγνωση η πορεία της υγείας του θα έχει θετική εξέλιξη.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες είχαν συνδέσει την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος με τον καρκίνο του εντέρου και είχαν επισημάνει ότι τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από δέκα διαφορετικές μορφές καρκίνου.

Η γιατρός Rachel Thompson, επικεφαλής της σχετικής έρευνας, δήλωσε ότι τώρα οι επιστήμονες έχουν μια σαφή εικόνα για πρώτη φορά σχετικά με την κατανάλωση του αλκοόλ και του επεξεργασμένου κρέατος και τον καρκίνο του στομάχου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης