Η σημασία της άσκησης και τη διατροφής στην αντιμετώπιση του διαβήτη

Η σημασία της άσκησης και τη διατροφής στην αντιμετώπιση του διαβήτη

Ολα όσα πρέπει να ξέρετε

Η σημασία της άσκησης και τη διατροφής στην αντιμετώπιση του διαβήτη
Ο σακχαρώδης διαβήτης δεν μπορεί να θεραπευτεί αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί πολυπαραγοντικά . Είναι μία χρόνια εξελισσόμενη νόσος που αν δεν δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές. Το πρωταγωνιστικό ρόλο στη θεραπεία κατέχει ο θεράπων ιατρός αλλά για να πετύχει το στόχο του χρειάζεται και άλλους  δυο συμπρωταγωνιστές , τον διαιτολόγο και τον εργοφυσιολόγο. 

Τα παραπάνω μας επισημαίνει  ο ειδικός παθολόγος για Νοσήματα Μεταβολισμού Γιάννης Σφυρής  «υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι διαβήτη: τύπου 1,τύπου 2 και της κύησης.  Κάποιοι άλλοι τύποι ανευρίσκονται σε μικρότερο ποσοστό. Ο τύπος 1 χαρακτηρίζεται από  παντελή έλλειψη ινσουλίνης και η λήψη της είναι εφ΄όρου ζωής. και ο τύπος 2 από ελαττωμένη έκκριση ινσουλίνης  ή και ελαττωμένη ικανότητα του οργανισμού να τη χρησιμοποιήσει.
Με το άκουσμα της λέξης διαβήτης ο ασθενής θα σκεφτεί χάπια, ινσουλίνη και επιπλοκές. Ίσως μετά σκεφτεί να προσέξει λίγο τις διατροφικές του συνήθειες , παραγκωνίζοντας εντελώς τον παράγοντα άσκηση. Είναι απαραίτητο να αντιληφθεί τη σημασία της διατροφής και της άσκησης  ως  συμπληρωματικά "φάρμακα" σε συνδυασμό πάντα  με την προτεινόμενη θεραπευτική προσέγγιση του εκάστοτε ιατρού. Με αυτό τον τρόπο η κλασική φαρμακευτική αγωγή ενδέχεται να μειωθεί  σταδιακά, έχοντας θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία του ασθενούς».
Κλείσιμο

Οι ανάγκες του κάθε διαβητικού ποικίλουν  ανάλογα τον τύπο , την ηλικία, τη φυσική και τωρα τελευταία την οικονομική κατάσταση του, εξηγεί ο κ. Σφυρής. Ο διαιτολόγος και ο εργοφυσιολόγος σε συνεργασία με το ιατρό  πρέπει να σεβαστούν τις ιδιαίτερες  ανάγκες του ασθενούς ,  υιοθετόντας  ένα  εξατομικευμένο πρόγραμμα βασιζόμενοι στο ιατρικό ιστορικό του αλλά και στο καθημερινό τρόπο ζωής του.

Ένας διαβητικός συμπερασματικά πρέπει να γίνει πιο  δραστήριος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πέρα από τη διατροφή του, που θα πρέπει να είναι προσεγμένη όσο αφορά την ποιότητα, την ποσότητα αλλά και τα τακτικά γεύματα, η άσκηση είναι η λύση ΄΄κλειδί΄΄για  μείωση του σωματικού  βάρους ειδικά στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Επίσης η  ανακούφιση από το στρες όσο είναι εφικτό λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, η μείωση  της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης καθώς  επίσης ο έλεγχος των επιπέδων  γλυκόζης του αίματος στα επιθυμητά επίπεδα. είναι οι είναι βασικές συνισταμένες για ένα επιτυχές αποτέλεσμα της συμμαχίας των  τριών αυτών ειδικοτήτων: ιατρού –διαιτολόγου-εργοφυσιολόγου. Η συνεργασία αυτή δεν απεθύνεται μόνο στους διαβητικούς και αλλά και σε άτομα με προδιαβήτη , υπέρβαρα και παχύσαρκα με σκοπό την πρόληψη και την καλύτερη ποιότητα ζωής.

«Η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση και φυσικά την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή από τον ιατρό αποτελούν παράγοντες ζωτικής σημασίας» καταλήγει ο κ. Σφυρής:  «Αρωγοί και βασικοί σύμμαχοι και συνεργάτες του ιατρού είναι ο διαιτολόγος και ο εργοφυσιολόγος, προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο παρά η εκπαίδευση του ασθενούς σε ένα νέο τρόπο ζωής».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης