Βελιγράδι: Το νέο ελληνικό επενδυτικό Ελντοράντο

Βελιγράδι: Το νέο ελληνικό επενδυτικό Ελντοράντο

Έκρηξη επενδύσεων στην περιοχή, η οποία εξελίσσεται σε καινούριο business center, αλλά και fun zone για Ελληνες και ξένους, καθώς η Σερβία παραμένει ακόμα και σήμερα ελκυστικός προορισμός

Βελιγράδι: Το νέο ελληνικό επενδυτικό Ελντοράντο
Λένε ότι αν θελήσεις να μάθεις μια πόλη η καλύτερη λύση είναι να συχνάζεις στα ξενοδοχεία της. Εκεί θα αφουγκραστείς τον καθημερινό παλμό, θα μάθεις ειδήσεις, θα νιώσεις τι πηγαίνει καλά και τι όχι.

Ως επισκέπτες, λοιπόν, πρόσφατα στο Βελιγράδι είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε πολλά για την πλέον ανερχόμενη πρωτεύουσα της Σερβίας, την επονομαζόμενη και «Βερολίνο των Βαλκανίων», από τον διευθυντή του ιστορικού ξενοδοχείου «Metropol Palace» στο κέντρο του πόλης, Χάρη Νεοφυτίδη.

Κλείσιμο


Ο πολυμαθής επαγγελματίας του τουρισμού παρακολουθεί εδώ και μήνες μια πραγματική έκρηξη επενδύσεων στην περιοχή, η οποία εξελίσσεται σε καινούριο business center, αλλά και fun zone για Ελληνες και ξένους. «Υπάρχει μια πραγματική έκρηξη στην περιοχή. Όσοι νομίζουν ότι το Βελιγράδι αποτελεί μια πόλη που ακόμα έχει τα κατάλοιπα του πολέμου κάνουν λάθος. Με τους Σέρβους να είναι ο μοναδικός μεσογειακός λαός χωρίς θάλασσα, με σειρά πολυεθνικών αλλά και ελληνικών πλέον επενδύσεων, το Βελιγράδι είναι ενδεχομένως η πιο ενδιαφέρουσα ευρωπαϊκή νέα πόλη αυτή τη στιγμή», μας αναφέρει. Κι αν η Σόφια, για αμιγώς φορολογικούς λόγους, κατέστη το κέντρο των εξελίξεων, με 15.000 ελληνικές εταιρείες να έχουν μεταφέρει εκεί τον ΑΦΜ τους, η σερβική πρωτεύουσα εξελίσσεται διαφορετικά. Και αυτό διότι οι επενδύσεις εκεί είναι υπαρκτές και μεγάλες ακόμα και σήμερα που η κρίση στη χώρα μας κυριαρχεί.



Το ξενοδοχείο «Metropol Palace» του Γιάννη και της Τίνας Δασκαλαντωνάκη είναι μια τέτοια προσπάθεια. Πρόκειται για ένα πεντάστερο ξενοδοχείο στο κέντρο της πιο εμπορικής και ενδιαφέρουσας περιοχής το οποίο αγοράστηκε το 2006, ενώ ακόμα και σήμερα διαρκώς επενδύονται χρήματα και προστίθενται κλίνες. Είναι ένα place to be σε επίπεδο τουρισμού τόσο για όσους το επιλέγουν για χαλαρό weekend ή τις ημέρες των Χριστουγέννων όσο και για τους business ταξιδιώτες. Με συνεδριακούς χώρους για 1.000 άτομα και 236 κλίνες, με επενδύσεις σε εστιατόρια, με 160 άτομα προσωπικό -πολλοί εξ αυτών Ελληνες ή ελληνόφωνοι- και με διεθνή συνεργασία με την αλυσίδα Starwood, τα δύο αδέλφια Δασκαλαντωνάκη μαζί με την άλλη τους επένδυση στη Σόφια έχουν κάνει μια απίστευτη επιτυχία που θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές πιθανότατα της Σερβίας ή και των Βαλκανίων.

«Ο όμιλός μας αγόρασε το ιστορικότερο ξενοδοχείο της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Ο Τίτο ζήτησε να δημιουργηθεί το 1956 για να υπάρχει χώρος φιλοξενίας ξένων ηγετών. Θα δείτε παντού φωτογραφίες με μεγάλες προσωπικότητες που έμειναν στο «Metropol», όπως ο Νάσερ, η Σοφία Λόρεν, ο Aλφρεντ Χίτσκοκ και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Τώρα φιλοξενούμε πολλούς Ελληνες, Τούρκους, Ισραηλινούς και Αμερικανούς σε ένα από τα τρία πεντάστερα ξενοδοχεία της πόλης», αναφέρει ο κ. Νεοφυτίδης. Ο ίδιος διαπιστώνει ότι υπάρχουν συνεχείς επενδύσεις στον σερβικό τουρισμό και τα ξενοδοχεία, καθώς η ανάπτυξη στο Βελιγράδι είναι ραγδαία. Αυτή τη στιγμή Κινέζοι και Άραβες έχουν αποφασίσει να μετατρέψουν την πόλη σε επενδυτικό hub, καθώς η Ελλάδα φθίνει, ενώ η Βουλγαρία ναι μεν βοηθά πολύ με τη φορολογία της, όμως δεν έχει ανάλογες υποδομές.

Επιπρόσθετο θετικό στοιχείο για τη σερβική αγορά είναι ότι παραμένει ακόμα χαμηλά σε τιμές και είναι πολύ προσιτή σε όλους. Μια διαμονή, για παράδειγμα, σε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο όπως το «Metropol», το οποίο ποιοτικά δεν έχει να ζηλέψει από άλλα κάτι, είναι προσιτή για τον Έλληνα. Παράλληλα οι επενδύσεις όπως αυτή των αδελφών Δασκαλαντωνάκη ή της οικογένειας Βερόπουλου που έχει στη χώρα τα σούπερ μάρκετ Vero βοήθησαν στην προώθηση και ελληνικών προϊόντων στην εκεί αγορά. Γίνονται συνεχώς, λοιπόν, εισαγωγές ελληνικών τροφίμων, τα δικά μας κρασιά κερδίζουν έδαφος, όπως και το ελαιόλαδο. Πρόσφατα, η γνωστή για τις επενδύσεις της στην Ασία αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο ελληνική εταιρεία τουρισμού Exotic Tours του επιχειρηματία Δημήτρη Πυρετζίδη άνοιξε τον προορισμό πατώντας στη βελτίωση της σύνδεσης Αθήνας - Βελιγραδίου λόγω της εξαγοράς της Air Serbia από τον αραβικό όμιλο Etihad.



Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης