Βίντεο ρέφερι: Γράφτηκε ιστορία στη φιλική αναμέτρηση Ιταλίας - Γαλλίας

Βίντεο ρέφερι: Γράφτηκε ιστορία στη φιλική αναμέτρηση Ιταλίας - Γαλλίας

Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε η τεχνολογία και δη η τηλεόραση για μια διαιτητική απόφαση σε ένα τόσο σημαντικό μας – «Ελπίζω ότι θα εφαρμοστεί κανονικά στο Μουντιάλ του 2018» δήλωσε ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο

Βίντεο ρέφερι: Γράφτηκε ιστορία στη φιλική αναμέτρηση Ιταλίας - Γαλλίας
Το τένις ήταν το πρώτο που το εφάρμοσε, συστήνοντας σε όλο τον κόσμο το «hawk eye». Ακολούθησε το βόλεϊ με το «video challenge» και εσχάτως το βόλεϊ με το «instant replay».

Πλέον η τεχνολογία και δη η τηλεόραση μπαίνει και στο ποδόσφαιρο (ακόμη όχι τόσο επίσημα, αλλά με γοργά βήματα) καθώς πέραν της εφαρμογής «goal line technology» (αν πέρασε ή όχι η μπάλα τη γραμμή της εστίας) θα πρέπει να συνηθίσουμε και στην έννοια του «video assistant referees»!

Κλείσιμο
Εδώ και δύο χρόνια η FIFA κάνει διάφορες δοκιμές σε μικρά πρωταθλήματα (ξεκίνησε από την 3η κατηγορία στις ΗΠΑ) και από τη στιγμή που τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά αποφάσισε να το προχωρήσει παραπάνω.

Έτσι φέτος θα εφαρμοστεί στην Μπουντεσλίγκα, στην Serie Aστο πρωτάθλημα και το Κύπελλο Πορτογαλίας και στις ΗΠΑ, ωστόσο τα «ημιεπίσημα» αποκαλυπτήρια έγιναν στο χθεσινοβραδινό φιλικό Ιταλίας – Γαλλίας στο Μπάρι.

«Σήμερα γράφτηκε ιστορία», είπε ο Ινφαντίνο ο οποίος παρακολούθησε τον αγώνα στο Μπάρι και παρόλο που η δοκιμή έγινε στο… παρασκήνιο, όλοι αντιλήφθηκαν ότι κάτι συνέβη στο 33ο λεπτό.

Η Γαλλία είχε προηγείτο στο σκορ και στο κόρνερ που κέρδισαν οι Ιταλοί ο Ντε Ρόσι πήρε την κεφαλιά και οι γηπεδούχοι διαμαρτυρήθηκαν ότι βρήκε το χέρι του Κουρζαουά.

Ο Ολλανδός διαιτητής Μπγιορν Ντε Κούιπερς αμέσως χρησιμοποίησε την ενδοεπικοινωνία και ζήτησε τη βοήθεια των δύο διαιτητών που παρακολουθούσαν τις φάσεις από τα μόνιτορ (έχοντας όλα τα βίντεο ριπλέι) και σε ελάχιστα δευτερόλεπτα έδειξε «παίζεται».

«Είδατε ότι για ελάχιστα δευτερόλεπτα ο διαιτητής δεν έτρεχε μέχρις ότου να τον διαβεβαιώσουν οι δύο βοηθοί ότι δεν ήταν πέναλτι. Σήμερα γράφτηκε ιστορία… Εξάλλου είμαστε στο 2016 κι είναι καιρός να το δοκιμάσουμε», είπε ο Ινφαντίνο ευχόμενος ότι το «video assistant referees» θα χρησιμοποιηθεί στο Μουντιάλ του 2018.

Να σημειώσουμε ότι οι διαιτητές θα μπορούν να προστρέχουν στη βοήθεια του βίντεο για περιπτώσεις όπου δεν είναι σίγουροι αν η μπάλα πέρασε ή όχι τη γραμμή, αν έχει γίνει ή όχι πέναλτι, αν πρέπει να αποβληθεί ή όχι ένας αθλητής ή αν έχει γίνει λάθος στο παίκτη ο οποίος τιμωρήθηκε.

«Φυσικά δεν μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα, αλλά σίγουρα μπορούμε να δώσουμε μία βοήθεια στους διαιτητές τις κρίσιμες στιγμές χωρίς να διακόπτεται το παιχνίδι για μεγάλο χρονικό διάστημα», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της FIFA.

Δείτε το βίντεο από το ιστορικό ματς (με την επίμαχη φάση να είναι στο 3ο λεπτό).

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης