Θεοδωράκης: Το όριο εισόδου των κομμάτων στη Βουλή πρέπει να είναι 5%

Θεοδωράκης: Το όριο εισόδου των κομμάτων στη Βουλή πρέπει να είναι 5%

Αλλαγή στο μπόνους των 50 εδρών προανήγγειλε ο Βερναρδάκης στην εκδήλωση του Ποταμιού για τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα - «Οι 50 έδρες είναι κάτι ακραίο», δήλωσε ο αν. υπουργός Εσωτερικών

Θεοδωράκης: Το όριο εισόδου των κομμάτων στη Βουλή πρέπει να είναι 5%
Επιβεβλημένη θεωρεί την αλλαγή του εκλογικού νόμου η ηγεσία του υπουργού Εσωτερικών, όπως υπογράμμισαν ο αναπληρωτής υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης
  και ο γενικός γραμματέας Κώστας Πουλάκης, μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε το Ποτάμι
Κλείσιμο
με τη συμμετοχή εκπροσώπων και από άλλους πολιτικούς χώρους.

Ειδικότερα, ο κ. Βεναρδάκης, αν και έδειξε να μη συμφωνεί με το «γερμανικό» εκλογικό σύστημα, με το οποίο προσομοιάζει η αναλυτική πρόταση που παρουσίασαν τα στελέχη του Ποταμιού, υπογράμμισε την ανάγκη να αλλάξει η ρύθμιση που προβλέπει το μπόνους των 50 εδρών υπέρ του πρώτου κόμματος, ενώ τάχθηκε υπέρ της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών.

Όπως εξήγησε, το μπόνους ειδικά όταν ήταν στο επίπεδο των 40 εδρών είχε κάποιο λόγο ύπαρξης, καθώς υπήρχε ο κραταιός δικομματισμός με κόμματα του 40% και χρειαζόταν να ενισχύεται η κυβερνησιμότητα. «Οι 50 έδρες είναι κάτι ακραίο, είναι υπερβολή, ειδικά όταν έχουμε το μεγαλύτερο κόμμα με 19% ή ακόμη και με 27%», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός που διαφώνησε με όσους υποστηρίζουν ότι το εκλογικό σύστημα επηρεάζει τη διαμόρφωση του πολιτικού συστήματος. Αντιθέτως, ο ίδιος υποστήριξε ότι επιβάλλεται η αλλαγή του εκλογικού συστήματος επειδή άλλαξαν οι κοινωνικές και οι πολιτικές συνθήκες.

Τέσσερα κριτήρια που θα ισχύουν στην πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών περιέγραψε ο γ.γ. κ.Πουλάκης. Είναι, όπως διευκρίνισε, η αναλογικότητα, η εξασφάλιση της κυβερνητικής σταθερότητας, που αποτελεί στόχο και όχι αυτοσκοπό, όπως πρόσθεσε, η ενίσχυση της διαφάνειας, για την οποία, είπε, «δεν αρκεί να σπάσουμε τις μεγάλες περιφέρειες», καθώς και η μέγιστη δυνατή συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων.  

Πικραμένος:  Προαπαιτούμενη θεσμική μεταρρύθμιση

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο επικεφαλής της Επιτροπής Διαλόγου του Ποταμιού Γιάννης Μεϊμάρογλου τόνισε ότι «η αλλαγή του εκλογικού νόμου αυτή τη στιγμή, είναι η απαραίτητη και προαπαιτούμενη θεσμική μεταρρύθμιση που θα συμβάλλει στην εξυγίανση του πολιτικού συστήματος». 

«Το εκλογικό σύστημα δεν είναι απλά τεχνική υπόθεση είναι η βασική συνισταμένη του πολιτικού συστήματος», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμένος. «Δεν καθορίζει μόνο τη δύναμη των κομμάτων και κατ’ επέκταση τη σύνθεση της κυβέρνησης. Ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Δημοκρατία».

«Πίσω λοιπόν από τις σημαντικές αδυναμίες στον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος κι εν τέλει της ίδιας της Δημοκρατίας, είναι τα προβλήματα του σημερινού εκλογικού συστήματος. Θεωρώ πολύ εύστοχο το σύνθημα της σημερινής εκδήλωσης: Αλλάζουμε το εκλογικό σύστημα-Αλλάζουμε το πολιτικό σύστημα», τόνισε ο κ. Πικραμένος.

«Το εκλογικό σύστημα είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να συζητάμε εν ψυχρώ, όχι εν θερμώ», επεσήμανε η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, αναφέροντας ότι έχει από ετών ταχθεί υπέρ της υιοθέτησης του γερμανικού συστήματος και εκφράζοντας την αισιοδοξία της ότι η ΝΔ μετά την εκλογή του νέου αρχηγού της και τη διεξαγωγή του συνεδρίου της θα ενστερνιστεί την ανάγκη για αλλαγή που απέρριψε ο μεταβατικός πρόεδρος της στην πρόσφατη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. 

«Πρέπει να κάνουμε την τομή, η οποία σίγουρα θα βγάλει νέο πολιτικό προσωπικό. Η πεπατημένη είναι να μην αλλάξουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις έγινε κυβέρνηση ξέχασε την απλή και άδολη αναλογική και έτσι το προηγούμενο επτάμηνο που ήταν κυβέρνηση ενώ μπορούσε δεν κατήργησε το μπόνους των 50 εδρών», είπε η κυρία Μπακογιάννη και πρόσθεσε:  «Έχω υπάρξει βουλευτής και μονοεδρικής και μεγάλης περιφέρειας. Στην επαρχία ενδιαφέρονται να εκλέξουν έναν άνθρωπο που θα εξυπηρετήσει τα δικά τους συμφέροντα. Στην Α’ Αθήνας εκλέγεσαι από την τηλεόραση».

Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Μιλτιάδης Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στην προσπάθεια αλλαγής του εκλογικού συστήματος που δεν προχώρησε επί της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου λόγω εσωκομματικών αντιδράσεων. Και τόνισε ότι ο κατάλληλος χρόνος για να γίνουν οι αλλαγές είναι η αρχή κάθε κοινοβουλευτικής περιόδου, γιατί κατόπιν οι βουλευτές δεν συναινούν.

Ο ίδιος διαφώνησε με την άποψη ότι αν μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών, μειώνονται και οι κρατικές δαπάνες. Χαρακτήρισε σωστή την πρόταση του Ποταμιού, αλλά επεσήμανε ότι τα κόμματα στην Ελλάδα όσο περνάει ο καιρός γίνονται και πιο αρχηγικά. «Υπάρχουν παραδόσεις που πρέπει να σεβόμαστε αν θέλουμε να αλλάξουμε το εκλογικό σύστημα, υπάρχουν  όμως και νέες συνθήκες», συμπλήρωσε ο κ. Παπαϊωάννου, σημειώνοντας ότι σε ελάχιστες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες διεθνώς έχουν μονοκομματικές κυβερνήσεις και «άρα το θέμα των συμμαχικών κυβερνήσεων είναι αυτό που κυριαρχεί».

Θεοδωράκης: Μεγάλο ζητούμενο η αλλαγή της πολιτικής

Στο κλείσιμο της συζήτησης, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, απαντώντας σε επισήμανση του πρώην υπουργού Παρασκευά Αυγερινού για το πλαφόν του 3%, εξήγησε ότι ο ίδιος είναι της άποψης ότι το όριο για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή πρέπει να είναι το 5%. «Δυστυχώς όμως για μένα μειοψήφησα στον πολιτικό σχεδιασμό του κινήματος και ως δημοκρατικό κόμμα  πήραμε μια συλλογική απόφαση το όριο να είναι το 3%», είπε. 

Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι το σύνθημα της εκδήλωσης θα μπορούσε και θα έπρεπε να ήταν «αλλάζουμε τα κόμματα, αλλάζουμε το εκλογικό σύστημα, αλλάζουμε την πολιτική». Όπως είπε, αυτό είναι το δικό του σύνθημα και αυτό θα προσπαθήσει να κάνει το Ποτάμι στο συνέδριο του, τον Φεβρουάριο. «Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος είναι θέμα δικό μας και των συμμάχων μας που θέλουν ένα πιο δίκαιο, αναλογικό και αντιπροσωπευτικό σύστημα. Η αλλαγή της πολιτικής είναι το μεγάλο ζητούμενο της κοινωνίας μας. Γι αυτό προσπαθούμε», κατέληξε.

Την παρουσίαση του νέου εκλογικού συστήματος που προτείνει το Ποτάμι έκαναν νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Τσιόδρας, και ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Μηλαπίδης. Επιχειρηματολογώντας υπέρ του συστήματος με τις δύο κάλπες, ανέφεραν ότι η πρόταση του Ποταμιού:

*Εξασφαλίζει μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα μέσω της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών και την αντικατάσταση του με ένα πολύ μικρότερο,

*Ενισχύει την ανεξαρτησία των βουλευτών και υποψηφίων μέσω της διπλής κάλπης σε μονοεδρικές και ευρείες περιφέρειες,

*Αντιμετωπίζει την εξάρτηση του βουλευτή από συμφέροντα και ΜΜΕ, μέσω της κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών,

* Δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να ψηφίζουν αυτούς που θεωρούν πραγματικά ικανούς,

*Ενισχύει την εσωκομματική δημοκρατία για την πληρέστερη κατάρτιση συνδυασμών,

*Περιορίζει το κόστος του πολιτικού συστήματος μέσω της μείωσης του αριθμού των βουλευτών κατά 45,

*Για πρώτη φορά παρέχει το δικαίωμα ψήφου και αντιπροσώπευσης στους Έλληνες του εξωτερικού.

Παρόντες στην κατάμεστη αίθουσα του Ζαππείου που έλαβε χώρα η εκδήλωση ήταν προσωπικότητες από ένα ευρύτερο προοδευτικό φάσμα, μεταξύ  των οποίων οι Τάσος Γιαννίτσης, Γιάννης Πανούσης, Στράτος Φαναράς, Ηλίας Νικολακόπουλος, Σώτη Τριανταφύλλου, Δημοσθένης Κούρτοβικ, Πέτρος Κουναλάκης, Δημήτρης Ψυχογιός, Αντώνης Βγόντζας, Στρατής Στρατήγης, Βασίλης Πουλαντζάς, Θανάσης Διαμαντόπουλος, όπως επίσης όλοι οι βουλευτές του Ποταμιού καθώς και ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης