LIVE οι προγραμματικές δηλώσεις: Με τις ομιλίες 13 υπουργών κλείνει η συζήτηση

LIVE οι προγραμματικές δηλώσεις: Με τις ομιλίες 13 υπουργών κλείνει η συζήτηση

Αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση για τη διαχείριση του χρόνου και τη διαδικασία

LIVE οι προγραμματικές δηλώσεις: Με τις ομιλίες 13 υπουργών κλείνει η συζήτηση
Με... κυβερνητικό «μονόλογο» κλείνει η συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις, αφού 13 υπουργοί ήταν αυτοί που πήραν το λόγο πριν την ομιλία του πρωθυπουργού, με αποτέλεσμα τις έντονες σε πολλές περιπτώσεις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης με αποκορύφωμα την παρέμβαση Αδωνι Γεωργιάδη και το φραστικό επεισόδιο που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής.
Επί του ιδίου θέματος παρέμβαση έκανε και ο κ. Θεοχάρης από το «Ποτάμι» χωρίς όμως να αλλάξει τίποτα επι της διαδικασίας.

Αναφορές σε συγγραφικά κλισέ και τετριμμένα τσιτάτα μονοπωλούν τη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στην Ολομέλεια της Βουλής,  δείγμα της αμηχανίας των υπουργών να υπερασπιστούν τα μνημονιακά μέτρα, αλλά και της αντιπολίτευσης να αρθρώσει ουσιαστικό πολιτικό αντίλογο.


Σε κάθε περίπτωση, στα σχετικά στιγμιότυπα περιλαμβάνεται η επιμέρους αναφορά του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τον τομεάρχη Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας. Ο υπουργός Οικονομιών επικαλέστηκε τον χαρακτήρα Dr Pangloss της σάτιρας του Βολταίρου «ο Αγαθούλης» επικαλέστηκε για να χαρακτηρίσει τον πολιτικό του αντίπαλο και τις απόψεις του για την ευρωζώνη.
Κλείσιμο

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε με τον τρόπο αυτό ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με οπτιμισμό η ευρωζώνη σημειώνοντας ότι οι Θεσμοί παρουσιάζουν αρκετές αγκυλώσεις.

Αίσθηση επίσης προκάλεσε και η φράση του κ. Τσακαλώτου κατά την έναρξη της ομιλίας του στην Βουλή όταν επιχειρώντας να απαντήσει στην αντιπολίτευση είπε ότι «πριν τις εκλογές πίστευα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει με 3-4 βαθμούς. Τελικά κέρδισε με 7 βαθμούς αλλά ακούγοντάς σας θα έπρεπε να έχουμε κερδίσει με περισσότερους».


Ο κ. Σταϊκούρας απαντώντας σημείωσε «χθες, και ενώ απουσίαζα από την Αίθουσα, ο κ. Τσακαλώτος προέβη σε χαρακτηρισμό για το πρόσωπό μου.

Επισημαίνω: 1ον. Αφού είναι μελετητής του Βολταίρου, να εμπεδώσει τα ωφέλιμα από τα λόγια του, όπως, για παράδειγμα: «Αγαπητέ μου, δεν είναι η ώρα τώρα να κάνετε εχθρούς».

2ον. Τον προσωπικό σχολιασμό του, τον εκλαμβάνω ως απόπειρα για ευφυολόγημα.
Προφανώς είναι από αυτά, που επί δεκαετίες, αντήλλασσε στο Ήτον και στην Οξφόρδη με συναδέλφους του αριστοκράτες.

Με φιλική διάθεση, αλλά και ειλικρινή λύπη, του συστήνω να προσέχει.

Και τούτο γιατί εμείς, στο Λύκειο Κυψέλης, στο Ε.Μ.Π., όπως καλά γνωρίζει και ο κ. Πρωθυπουργός, αλλά και σε άλλα Πανεπιστήμια εκτός Ελλάδας, μαθαίναμε ότι το ευφυολόγημα για να είναι επιτυχές, προαπαιτεί έμφυτη ευγένεια και ευφυΐα από αυτόν που το διατυπώνει».
 
Τον Θωμά Ακινάτη επικαλέστηκε ο νέος υφυπουργός Παιδείας Θεοδόσιος Πελεγρίνης κατά την παρθενική του ομιλία στην Βουλή.

«Να φυλάγεσαι από τον άνθρωπο του ενός βιβλίου» είπε χαρακτηριστικά πριν ξεκινήσει την παράσταση που επιτάσσει ο νέος του ρόλος εξαγγέλλοντας δεκάδες δράσεις χωρίς ωστόσο να εξηγήσει που θα βρεθούν τα χρήματα.

Μεταξύ άλλων ο νέος υφυπουργός είπε πως πρέπει να αναληφθούν δράσεις ώστε οι μαθητές να δημιουργούν ταινίες μικρού μήκους, να υπάρξει εκπαιδευτική τηλεόραση αλλά και ηλεκτρονική πλατφόρμα «που θα προβάλει σε διάφορες γλώσσες όλα τα αξιόλογα σημεία της γλώσσας μας».
 
Την φράση του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα στο μυθιστόρημα «Γατόπαρδος» : «αν θέλουμε να μην αλλάξει τίποτε, πρέπει όλα ν' αλλάξουν» χρησιμοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Σε άλλο σημείο κατέφυγε στους άθλους του Ηρακλή για να υποστηρίξει ότι η διαφθορά είναι σαν την Λερναία Ύδρα. Παρομοίασε την κυβέρνηση με τον Ηρακλή που έκοβε τα κεφάλια και κάλεσε το πολιτικό σύστημα να συνδράμει ως σύντροφος του ήρωα για να μην «φυτρώσουν περισσότερα κεφάλια».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης