«Μπλόκο» της Γερμανίας στους συνομιλητές του Τσίπρα

«Μπλόκο» της Γερμανίας στους συνομιλητές του Τσίπρα

Σαπέν: Ελληνες, μη μας φέρετε αντιμέτωπους με τους Γερμανούς – Τηλεφώνημα Μέρκελ σε Ρέντσι

«Μπλόκο» της Γερμανίας στους συνομιλητές του Τσίπρα
Αποδίδει όπως φαίνεται η στρατηγική της Γερμανίας να «κάψει» τα... «καλά χαρτιά» της Αθήνας, που προσπαθεί να ρίξει «γέφυρες» συνεργασίας και συνεννόησης με τους εταίρους της.


Η Αγγελα Μέρκελ ενόψει της συνάντησης Τσίπρα-Ρέντσι, φρόντισε να τηλεφωνήσει στον Ιταλό πρωθυπουργό ζητώντας του να μην παίξει και αυτός το γαλλοαμερικανικό «παιχνίδι» των... καλοθελητών έναντι της Ελλάδος. Λίγο μετά, ανακοινώθηκε ότι δεν θα υπάρξει κοινή συνέντευξη Τύπου του ιταλού υπουργού Οικονομικών κ. Παντοάν με τον Γιάννη Βαρουφάκη όπως αρχικά είχε (σύμφωνα με πληροφορίες) συμφωνηθεί και προγραμματιστεί. Και αυτό, για να μην υπάρχει η εικόνα μπροστά στις κάμερες του Γιάνη Βαρουφάκη να συνομιλεί με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, προκειμένου να μην του δοθεί αυτή η «προίκα» πριν έρθει κατά πρόσωπο αντιμέτωπος με τις απειλές του «ιερού ζεύγους» Μέρκελ-Σόιμπλε στο Βερολίνο.
Κλείσιμο

Στροφή έγινε σήμερα και από Γαλλία. Μιλώντας στο συνέδριο του Reuters για την ευρωζώνη, ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, προειδοποίησε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να φέρει αντιμέτωπο το Παρίσι με το Βερολίνο, και χαρακτήρισε μια γαλλογερμανική συμφωνία «κλειδί» για τη χώρα μας.


Ο κ. Σαπέν χαρακτήρισε λογικό το αίτημα της Ελλάδας για χρόνο, προκειμένου να διαπραγματευθεί μια «νέα συμφωνία» με τους Ευρωπαίους τους εταίρους, η οποία θα στηρίζεται σε μια μεταρρυθμιστική βάση, η οποία μπορεί σταδιακά να ενισχυθεί. Η νέα, αντιμνημονιακή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αρχίσει αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι τράπεζές της θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στη ρευστότητα, ανέφερε ο ίδιος στο Reuters.


To Reuters σχολιάζει ότι η Γαλλία, η οποία αντιμετωπίζει τα δικά της δημοσιονομικά προβλήματα και πιέζει για μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τους κανόνες της Ε.Ε. προσφέρθηκε εξαρχής να στηρίξει την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις για το χρέος.


Όσον αφορά στις γαλλογερμανικές σχέσεις, ο Σαπέν υποστήριξε πως ποτέ δεν είχε στενότερες επαφές με τον γερμανό ομόλογό του Σόιμπλε.


Το πρώτο βήμα για την Ελλάδα, θα ήταν μια συμφωνία με την ΕΚΤ για την βοήθεια στη ρευστότητα, και στη συνέχεια η Ελλάδα θα πρέπει είτε να αποδεχθεί παράταση της υφιστάμενης συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους ή να συνάψει νέα συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα, δήλωσε ο Σαπέν, ο οποίος απέρριψε για άλλη μια φορά το κούρεμα στο ελληνικό χρέος.


Και το Λονδίνο πάντως, για τους δικούς του λόγους, έδειξε την Δευτερα λιγότερο «ένθερμο» από όσο αρχικά αναμενόταν. Πέραν της χειραψίας στην είσοδο της Downing Street 11, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζόρτζ Όσμπορν απέφυγε να κάνει από κοινού δηλώσεις με τον κύριο Βαρουφάκη μπροστά σε κάμερες, ούτε εξεδόθη ένα γραπτό ανακοινωθέν που να δίνει το στίγμα της συνάντησης. Αντιθέτως, σε δηλώσεις του λίγο αργότερα, ο κύριος Όσμπορν έδειξε ανήσυχος για τη στάση της Αθήνας.

Τις ελληνικές απόψεις που κόμιζε στο Λονδίνο ο κ. Βαρουφάκης, «φώτισε» μόνο το ρεπορτάζ του Bloomberg για το παρασκήνιο της «κλειστής» συνάντησης που είχε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών με ομάδα εκπροσώπων τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο Σίτι του Λονδίνου, κατά την οποία εξέθεσε και τους στόχους της νέας κυβέρνησης σχετικά με το χρέος της Ελλάδας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης