Ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης παρουσιάζει τους «Συνταγματικούς Στοχασμούς»

Ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης παρουσιάζει τους «Συνταγματικούς Στοχασμούς»

Σήμερα στις 7 το απόγευμα στην ... καταλληλότερη πολιτική συγκυρία με έμφαση στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης παρουσιάζει τους «Συνταγματικούς Στοχασμούς»
                Το νέο του βιβλίο, με τίτλο «Συνταγματικοί Στοχασμοί» παρουσιάζει σήμερα Τρίτη 9 Δεκεμβρίου ο πολύπειρος πολιτικός, πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας και νομικός, κ. Γιάννης Βαρβιτσιώτης. Πρόκειται για ένα σύγγραμμα με καίριους προβληματισμούς γύρω από το Σύνταγμα της Ελλάδας και την επικείμενη αναθεώρησή του.

            Μερικά από τα ζητήματα που απασχολούν τον συγγραφέα είναι τα εξής:

Κλείσιμο
- Ο τρόπος εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας και οι αρμοδιότητες του
- Το ασυμβίβαστο υπουργικού και βουλευτικού αξιώματος
- Η αύξηση του αριθμού βουλευτών Επικρατείας
- Η απαγόρευση άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας από τους βουλευτές
- Δημοψήφισμα και λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία
- Μη κρατικά ΑΕΙ και δωρεάν παιδεία
- Βουλευτική ασυλία και ευθύνη υπουργών
- Σύσταση συνταγματικού δικαστηρίου

              Επιγραμματικά, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισημαίνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει, είναι ο «ρυθμιστής του πολιτεύματος». Ωστόσο, όπως εξηγεί στο protothema.gr ο συγγραφέας των «Συνταγματικών Στοχασμών», ο Πρόεδρος δεν μπορεί να εκπληρώσει τον ρόλο του ως ρυθμιστή, εφόσον του έχουν αφαιρεθεί όλες οι ουσιαστικές αρμοδιότητες: «Η αναθεώρηση του 1985, επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, μετέτρεψε τον Πρόεδρο σε κάποιον που παραδίδει ξίφη στους αποφοίτους των στρατιωτικών σχολών και εγκαινιάζει άνευ σημασίας εκθέσεις. Η επαναφορά των αρμοδιοτήτων του Προέδρου μπορεί να είναι εφικτή μόνο εάν δημιουργηθεί ένα άλλο σώμα, μια 'Γερουσία', αποτελούμενη από 30-40 μέλη».

                 Η «Γερουσία», μία από τις καινοτομίες που εισηγείται ο κ. Βαρβιτσιώτης, θα εκλέγεται με κοινό ψηφοδέλτιο όλων των κομμάτων «ώστε ο ψηφοφόρος να κρίνει ποιος είναι ο καταλληλότερος από όλα τα κόμματα, να μπορεί να ψηφίσει, δηλαδή πχ και τον Γεώργιο Ράλλη και τον Λεωνίδα Κύρκο, ως παράγοντες ηρεμίας για την πολιτική ζωή του τόπου. Οι Γερουσιαστές θα συναποτελούν ένα όργανο υψηλού επιπέδου, θα εκλέγονται για μία και μόνη φορά χωρίς δικαίωμα επανεκλογής και δεν θα απολαμβανουν κανένα από τα προνόμια των βουλευτών, παρά μόνο μία αποζημίωση ανά συνεδρίαση, σαν έξοδα παραστάσεως. Οι Γερουσιαστές αυτοί θα επικουρούσαν τον Πρόεδρο στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του και θα παρείχαν θεσμική κάλυψη και προστασία. Πχ για να εκδώσει ένα διάγγελμα προς το λαό, ο Πρόεδρος θα έπρεπε να έχει την έγκριση της Γερουσίας. Διότι, εάν δεν έχουμε ένα τέτοιο όργανο που να προστατεύει τον πρόεδρο, κανένας πρόεδρος δεν θα ασκήσει ποτέ καμία αρμοδιότητα, όσες και εάν του δώσουν».

               Μια άλλη σημαντική αλλαγή που προτείνει ο κ. Γιάννης Βαρβιτσιώτης με το νέο, έκτο κατά σειρά βιβλίο του για το Ελληνικό Σύνταγμα, είναι ο πλήρης διαχωρισμός βουλευτικού και υπουργικού αξιώματος: «Ο βουλευτής που θα γίνεται υπουργός θα παραιτείται από το βουλευτικό αξίωμα. Διότι έχουμε διαστρεβλώσει την αρχή της αυτονομίας των εξουσιών. Δεν μπορούμε να λέμε ότι η νομοθετική είναι αυτόνομη, όταν οι βουλευτές είναι νομείς της εκτελεστικής εξουσίας». Κατά τον κ. Βαρβιτσιώτη, οι υπουργοί δεν θα πρέπει να ανακαταλαμβάνουν την έδρα τους μετά από το πέρας της θητείας τους στην κυβέρνηση, διότι «μόνον έτσι θα πάψουν οι παράλογες αξιώσεις των πάντων που θέλουν να γίνουν υπουργοί, εφόσον θα φοβούνται ότι πιθανώς δεν θα τα καταφέρουν και θα βρεθούν στο σπίτι τους. Επίσης, θα κοπεί ο ομφάλιος λώρος των εξυπηρετήσεων προς το κοινό, το λεγόμενο 'ρουσφέτι', διότι οι υπουργοί δεν θα μπορούν να είναι υποψήφιοι βουλευτές στις πρώτες εκλογές που θα ακολουθήσουν με αυτούς ως μέλη της κυβέρνησης».

                 Οι άξονες που κινείται η σκέψη του κ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής, η διασφάλιση της ισορροπίας μεταξύ των συνταγματικών οργάνων, μια νέα διαρρύθμιση των σχέσεων μεταξύ πολιτικής και δικαιοσύνης, η ενίσχυση του δικαστικού ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων και η επέκταση των θεσμών της δημοκρατικής συμμετοχής. Μέσα σε όλα αυτά, ενδέχεται να κρύβεται και ο προσωπικός του ρομαντισμός, ως αντιστάθμισμα, όμως σε αυτή την τάση, ο κ. Βαρβιτσιώτης ετοιμάζει παράλληλα τον δεύτερο τόμο των πολιτικών του απομνημονευμάτων, ο οποίος θα αφορά στην περίοδο 1981-2001. Το «Όπως τα έζησα: 1981-2001» πρόκειται να εκδοθεί την ερχόμενη άνοιξη και αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

                 Επί του παρόντος, πάντως οι εκδόσεις Σάκκουλα παρουσιάζουν το βιβλίο «Συνταγματικοί Στοχασμοί» του Γιάννη Βαρβιτσιώτη, σήμερα  στις 19:00 στο ξενοδοχείο NJV Athens Plaza, στην πλατεία Συντάγματος. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, για το έργο του κ. Βαρβιτσιώτη θα μιλήσουν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.κ. Φίλιππος Σπυρόπουλος και Σταύρος Τσακυράκης, ο Αρεοπαγίτης ε.τ. και Πρόεδρος της Εταιρίας Δικαστικών Μελετών κ. Ιωάννης Χαμηλοθώρης, ενώ παρέμβαση θα κάνει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας ε.τ. κ. Παναγιώτης Πικραμμένος. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος κ. Παύλος Τσίμας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης