Μιλιέτ: Ο χάρτης που κατέθεσε ο Αναστασιάδης για επιστροφή εδαφών

Μιλιέτ: Ο χάρτης που κατέθεσε ο Αναστασιάδης για επιστροφή εδαφών

Το "τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο" θα κατέχει το 25% του εδάφους της Κύπρου - Σήμερα κατέχουν το 37%, ενώ σε αναλογία πληθυσμού οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν το 18% του συνόλου των πολιτών της Κύπρου

Μιλιέτ: Ο χάρτης που κατέθεσε ο Αναστασιάδης για επιστροφή εδαφών
Η τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ" δημοσιεύει σήμερα χάρτη ο οποίος όπως υποστηρίζει κατατέθηκε στο τραπέζι των συνομιλιών από τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και προβλέπει ότι σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού το "τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο" θα κατέχει το 25% του εδάφους της Κύπρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σχέδιο Ανάν προβλεπόταν ποσοστό εδάφους 29% για τους Τουρκοκύπριους, ενώ σήμερα κατέχουν το 37%. Σε αναλογία πληθυσμού οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν το 18% του συνόλου των πολιτών της Κύπρου.

Ο χάρτης που φέρεται να κατέθεσε ο κ. Αναστασιάδης προβλέπει επιστροφή των πόλεων και χωριών: Μόρφου, Βαρώσια, Λεύκα, Ριζοκάρπασο, Κυθραία, Λιμνιά, Άγιος Σέργιος, Γιαλούσα, Μπογάζι, Γαληνόπορνη, Λεονάρισσο, Συριανοχώρι, Πυρόι, Βατυλί, Αγκαστίνα, μισή Λευκωσία, νότια Μεσαορία και μισή Αμμόχωστο.

Κλείσιμο
Η Μιλιέτ αναφέρει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά αντιδρά στην πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς και σύμφωνα με τις πηγές της, ο Ντερβίς Έρογλου φέρεται να λέει: "Διερωτούμαι πού θα μείνουμε εμείς αν δώσουμε τα εδάφη που ζητούν. Τα εδάφη που θέλουν είναι πολλά".

Σύμφωνα με τη Μιλιέτ, η περιοχή της Μόρφου που ζητά η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει το περισσότερο νερό και εκεί βρίσκεται η εστία του Πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου. Στη Λεύκα βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Λεύκας Ευρώπης. Στην Κυθραία υπάρχει στρατιωτική περιοχή. Η νότια Μεσαορία είναι σημαντική από γεωργικής άποψης. Το Ριζοκάρπασο είναι η περιοχή που μένουν κυρίως έποικοι και έχει επίσης στρατηγική σημασία. Σύμφωνα δε με τον Ντερβίς Έρογλου, ο λόγος που η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητά το Ριζοκάρπασο είναι `για να ιδρύσει μια στρατηγική βάση απέναντι στην Τουρκία και να εμποδίσει την ΑΟΖ`. 

Στο μεταξύ, πληροφορίες της Μιλιέτ αναφέρουν επίσης ότι κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπέν Μπαρθ Άιντα ζήτησε να σταματήσουν οι εργασίες του Μπαρμπαρός, ωστόσο η Άγκυρα απάντησε αρνητικά. Ο Ντερβίς Έρογλου εξέφρασε ικανοποίηση για τη στάση της Άγκυρας και φέρεται να είπε: "Η Άγκυρα δεν υποχώρησε".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης