Η κυβέρνηση πέρασε τις «Συμπληγάδες» του πολυνομοσχεδίου παρά τις απώλειες

Η κυβέρνηση πέρασε τις «Συμπληγάδες» του πολυνομοσχεδίου παρά τις απώλειες

Οι «εφεδρείες» που ενεργοποιήθηκαν διευκολύνοντας την κυβέρνηση και το ενδεχόμενο βουλευτικών εκλογών - Δεν θα γίνει ανασχηματισμός μετά την απόφαση Σαμαρά να καλυφθούν οι «χηρεύουσες» θέσεις στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

Η κυβέρνηση πέρασε τις «Συμπληγάδες» του πολυνομοσχεδίου παρά τις απώλειες
Στη χθεσινή κρίσιμη για την πορεία της κυβέρνησης ψηφοφορία στην Βουλή επί του πολυνομοσχεδίου «ενεργοποιήθηκαν οι εφεδρείες» όπως έλεγαν άνθρωποι του κυβερνητικού επιτελείου αμέσως μετά.

Επί της ψηφοφορίας
Κλείσιμο
, το άρθρο 1 που περιλαμβάνει τα διαρθρωτικά μέτρα της έκθεσης του ΟΟΣΑ έλαβε 152 «ναι», 135 «όχι» και 1 «παρών» από τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη που προκάλεσε την διαγραφή του από την ΚΟ της ΝΔ. Το άρθρο 2 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έλαβε 151 «ναι», 136 «όχι» και 1 «παρών». Από το στρατόπεδο της συμπολίτευσης καταψήφισε το άρθρο ο  πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ενώ ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης δήλωσε «παρών». Από την διαδικασία απουσίαζαν ο κ. Ανδρέας Ψυχάρης και η κυρία Άντζελα Γκερέκου οι οποίοι με επιστολή που δεν προσμετρείται δήλωσαν πως αν παραβρίσκονταν θα ψήφιζαν «ναι». Επιπροσθέτως, υπερ των άρθρων ψήφισαν οι κ.κ. Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης.

Σε ανύποπτο χρόνο πέρυσι τον Δεκέμβριο από το Βερολίνο ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς είχε καθησυχάσει το ακρoατήριό του -μέλη του γερμανικού κατεστημένου που αγωνιούσαν για την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία- λέγοντας ότι «υπάρχουν μαξιλάρια για την κυβέρνηση». Τα μαξιλάρια λειτούργησαν χθες και έτσι η κυβερνητική πλειοψηφία ξεπέρασε χωρίς δυσκολία την καταψήφιση του νομοσχεδίου από τρεις βουλευτές της συμπολίτευσης, τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη και τους κ.κ. Γιώργο Παπανδρέου και Απόστολο Κακλαμάνη. Στις εφεδρείες οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν μετρούν μόνο τους κ.κ. Ανδρέα Λοβέρδο και Χρήστο Αηδόνη που υπερψήφισαν το πολυνομοσχέδιο αλλά και τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που ψήφισαν παρών και που αν τα πράγματα γίνονταν πιο δύσκολα θα ψήφιζαν υπέρ.

Οι εφεδρείες χρησίμευσαν στον κ. Σαμαρά για να πάρει αμέσως την απόφαση της διαγραφής του κ. Νικήτα Κακλαμάνη. Η ηγεσία φλέρταρε με την απόφαση αυτή από την στιγμή που ο κ. Κακλαμάνης έθεσε υποψηφιότητα για τον Δήμο της Αθήνας. Η διαγραφή του είναι και μία κίνηση ενίσχυσης του υποψηφίου της ΝΔ κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου  εφόσον πλέον ο κ. Κακλαμάνης θεωρείται «αντάρτης».

Το πρόβλημα όμως παραμένει αναφορικά με τον πρώην πρωθυπουργό και τον κ. Απόστολο Κακλαμάνη. Μετά το πέρας της ψηφοφορίας ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σκεπτόταν τη δέουσα αντιμετώπιση και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες συνομίλησε και με τον κ. Σαμαρά. Ο κ. Βενιζέλος ήταν εκνευρισμένος και κινείτο μεταξύ διαγραφής και έντονης αποδοκιμασίας. Μία διαγραφή όμως θα άφηνε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία με 152 βουλευτές. Το ερώτημα είναι αν στο εξής οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα δεχθούν να είναι όμηροι του κ. Παπανδρέου και των ερεισμάτων που ακόμη διαθέτει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση πέρασε αυτόν τον κάβο ωστόσο έχει κι άλλες δύσκολες στιγμές μπροστά της. Οι έλεγχοι της Τρόικας δεν τελείωσαν ενώ θα χρειαστεί να υλοποιήσει μία σειρά δύσκολες αποφάσεις στο εγγύς μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό το ενδεχόμενο των βουλευτικών εκλογών είναι ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων. Ο προβληματισμός είναι για τον κατάλληλο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση θα κριθεί από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Η ψηφοφορία όμως αφήνει κι άλλες πληγές στα δύο κυβερνώντα κόμματα. Ο νόμος πλέον δημιουργεί δυσαρέσκειες στις κοινωνικές ομάδες που θίγονται, από τους αρτοποιούς μέχρι τους ταξιτζήδες, τους κτηνοτρόφους και φαρμακοποιούς. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα υπερκαλύψει τις απώλειες με την θετική δημοσιότητα που θα προκαλέσει η εκταμίευση της δόσης -πανηγυρικά από το Eurogroup μεθαύριο- και η διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Ωστόσο μέχρι τις ευρωεκλογές το περιβάλλον δεν θα είναι το ίδιο. Ήδη ο κ. Αλέξης Τσίπρας ανέβασε τους τόνους με σαφή πρόθεση να πολώσει το πολιτικό κλίμα και να συσπειρώσει τον κόσμο του. Επιπλέον μεθαύριο δίνει συνέντευξη σε τρία περιφερειακά κανάλια δείχνοντας ότι είναι διατεθειμένος να συγκρουστεί με τα μεγαλύτερα καθώς θεωρεί ότι στηρίζουν την κυβέρνηση.

Πάντως το πρωί της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, εξέφρασε την άποψη πως στην παρούσα Βουλή οι βουλευτές που δεν επιθυμούν να γίνουν πρόωρες εκλογές είναι αριθμητικά περισσότεροι από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM, ο κ. Κεδίκογλου τόνισε πως είναι ειλημμένη πολιτική απόφαση και παράλληλα ύψιστη εθνική ανάγκη να ολοκληρώσει τη θητεία της η παρούσα κυβέρνηση, ενώ ερωτηθείς για το κατά πόσον το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το πολυνομοσχέδιο και οι ηχηρές απώλειες που καταγράφηκαν μπορούν να εκληφθούν ως οριακή απειλή για την δεδηλωμένη και ως αφορμή για να φουντώσει η εκλογολογία, ήταν απόλυτος, διαβεβαιώνοντας πως η κυβερνητική πλειοψηφία είναι επαρκέστατη, κάτι που αποδείχθηκε στην τελευταία ψηφοφορία και αναμένεται να αποδειχθεί και στο μέλλον.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης