Ομόφωνη καταδίκη της Χρυσής Αυγής… πλην Ανεξάρτητων Ελλήνων

Ομόφωνη καταδίκη της Χρυσής Αυγής… πλην Ανεξάρτητων Ελλήνων

Σε τεταμένο κλίμα η συζήτηση για την αναστολή χρηματοδότησης προς τη Χ.Α. - Στις 4:30 το απόγευμα η ονομαστική φανερή ψηφοφορία στην Ολομέλεια για αναστολή χρηματοδότησης Χρυσής Αυγής

Ομόφωνη καταδίκη της Χρυσής Αυγής… πλην Ανεξάρτητων Ελλήνων
Με την «παραφωνία» των  Ανεξάρτητων Ελλήνων ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή για το αίτημα αναστολής της κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής καθώς οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ ξεκαθάρισαν ότι θα το υπερψηφίσουν.

Από την άλλη ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Βασίλης Καπερνάρος επικαλούμενος το Σύνταγμα σημείωσε ότι οι βουλευτές οφείλουν να ψηφίζουν κατά συνείδηση και επισήμανε ότι «εμείς εφαρμόζουμε το Σύνταγμα των Ελλήνων και τιμούμε τον όρκο μας. Οι βουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδηση».

Κλείσιμο
Με αυτό τον ελιγμό ξεπέρασε τον διχασμό που επικρατεί στην ΚΟ αναφορικά με την στάση που πρέπει να κρατήσουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο κ. Νότης Μαριάς είχε δηλώσει ότι θα ψηφίσει υπερ της αναστολής της χρηματοδότησης του ακροδεξιού μορφώματος ενώ η κυρία Χρυσούλα Γιαταγάνα ότι θα καταψηφίσει υποστηρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση καταπατείται το τεκμήριο της αθωότητας. Εχθές, κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας για το συγκεκριμένο ζήτημα η εκπρόσωπος του κόμματος και αντιπρόεδρος της Βουλής Μαρία Κόλλια Τσαρουχά είχε υποστηρίξει το αίτημα.

Να σημειωθεί ότι με ονομαστική φανερή ψηφοφορία που θα διεξαχθεί σήμερα στις 16:30, η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει για την αναστολή ή μη της κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής.

Κατά την συζήτηση ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος εξήγησε ότι «Η απόφαση που καλούμαστε να πάρουμε είναι πράξη ύψιστης εθνικής ευθύνης απέναντι στο πολίτευμα. Αυτοί που πολεμούν το πολίτευμα σήμερα ζητούν τη σκέπη του. Να προστατέψουμε την ηθική της Δημοκρατίας».

Η κ. Σοφία Βούλτεψη (ΝΔ) σημείωσε «Για την υπόλοιπη Ευρώπη δεν χρειάζεται να εχει διαπραχθεί συγκεκριμένο αδίκημα. Αρκεί να λειτουργεί ως οργανωμένη πολιτοφυλακή για να ανασταλεί η λειτουργία τους όχι μόνο η χρηματοδότηση.  Καλλιεργούν ένα κλίμα ότι για όλα φταίει η μεταπολίτευση και παράλληλα λένε ότι η χούντα είχε καθαρά χέρια. Όμως, η χούντα έφερε το νόμο περι ευθύνης υπουργών, Παπαδόπουλος και ο Πατακός διόριζαν τους συγγενείς τους… μέχρι και το διαζύγιο σε μια νύχτα το έβγαλε ο Παπαδόπουλος».

Ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου (ΣΥΡΙΖΑ) επισήμανε ότι «Η Αριστερά δεν έχει να φοβηθεί τίποτα όπως δεν φοβήθηκε όταν τα έβαλε με τους κουκουλοφόρους των προγόνων των χρυσαυγιτών». Δικαιοσύνη και Βουλή έκαναν ένα βήμα και αυτό το στηρίζουμε όχι γιατί αποτελεί απάντηση στην λειτουργία της ΧΑ αλλά γιατί όλα τα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν ότι είναι εγκληματική οργάνωση».

Ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος ανέφερε ότι «Δεν συμμετέχουμε σε συμπαιγνία αλλά στην προσπάθεια προστασίας του πολιτεύματος και της Δημοκρατίας που ξέρει να προστατεύεται από όσους την επιβουλεύονται. Η χούντα ξεκίνησε με την κατάλυση του πολιτεύματος και κατέληξε με την παράδοση μέρους της Κύπρου. Ο κ. Κασιδιάρης μίλησε σαν να μην έχει σχέση με την ΧΑ, όχι στην βάση των αγκυλωτών σταυρών που έχει για τατουάζ. Αν έχουμε συνειδητοποιήσει τι σημαίνει απειλή για την Δημοκρατία πρέπει να βρούμε την δύναμη να έχουμε μια κοινή φωνή απέναντί τους».

Η κυρία Μαρία Ρεπούση  είπε ότι « Δε μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να χρηματοδοτούνται από την Δημοκρατία και παράλληλα να προσπαθούν να την ανατρέψουν. Η βία δεν είναι το χαστούκι και οι πάγκοι που ευθαρσώς ανέφερε ο Χρυσαυγίτης εκπρόσωπος αλλά η ιδεολογία τους που εμπεριέχει την βία... Είναι εκπρόσωποι της βαρβαρότητας και εκεί πρέπει να επιστρέψουν»

Ο κ. Σπύρος Χαλβατζής (ΚΚΕ) χαρακτήρισε την Χ.Α. «Ναζιστική οργάνωση με εγκληματική δράση. Εϊναι φασιστικό έκτρωμα που στηρίζεται στα εθνικοσοσιαλιστικά ιδεώδη και υμνεί τον Χίτλερ… Απαιτείται πλήρης αποκάλυψη και αυστηρή αντιμετώπιση κυρίως από το λαό.  

Ώριμο και αναγκαίο αυτή η καταδίκη της εγκλητικής δράσης να συνοδευτεί με την αναστολή κρατικής χρηματοδότησης. Δεν μπορεί να χρηματοδοτείται με λεφτά του κράτους μια εγκληματική δράση».

Από την πλευρά της Χρυσής Αυγής  ο κ. Ηλίας Κασιδιάρης υποστήριξε ότι είναι «Παράνομη και αντισυνταγματική η διαδικασία που αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της Δημοκρατίας και αποτελεί εκτροπή.  Δεν μας πτοεί η αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης όμως η Βουλή μας χρωστάει χρήματα γιατί από τον περασμένο Μάιο είχαμε υπογράψει ώστε ένα ποσό από την βουλευτική αποζημίωση να πηγαίνει στα κομματικά ταμεία και δεν πηγαίνουν. Η βουλή καλείται να κυρώσει θέματα για τα οποία η δικαιοσύνη δεν έχει αποφασίσει. Θεωρεί εκ προοιμίου δεδομένο το κατηγορητήριο και αυτό δεν έχει γίνει πουθενά. Είναι εκτροπή του πολιτεύματος. Δεν φοβάστε μηπως καταλύσουμε το Σύνταγμα γιατί ήμαστε οι μόνοι που σεβόμαστε το πολίτευμα και όταν έρθουμε στα πράγματα θα εφαρμόσουμε την άμεση Δημοκρατία και φοβάστε γιατί θα πληρώσετε για όλα τα σκάνδαλα».

Απο βουλευτές τον λόγο ζήτησε η κυρία Χρυσούλα Γιαταγάνα (ΑΝΕΛ) προκειμένου να εξηγήσει την διαφοροποίησή της λέγοντας «Ο νομικός και ευρωπαϊκός πολιτισμός έχει καθιερώσει το τεκμήριο αθωότητας και ως εισαγγελέας δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι η απαγγελία κατηγορίας καλύπτουν το τεκμήριο αθωότητας. Που ζούμε; Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αναστείλουμε την καταβολή της χρηματοδότησης της Χ.Α επειδή έχει συλληφθεί ο αρχηγός της και βουλευτές της αν δεν υπάρξει τελεσίδικη απόφαση . Προσωπικά δεν μπορώ να συμφωνήσω αν δεν υπάρχει τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση» 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης