Γ. Στoυρνάρας: «Σχεδιασμός της κυβέρνησης η δημιουργία δίκαιου φορολογικού συστήματος»

Γ. Στoυρνάρας: «Σχεδιασμός της κυβέρνησης η δημιουργία δίκαιου φορολογικού συστήματος»

Επανέλαβε πως το ύψος εσόδων από το φόρο ακινήτων βρίσκεται περίπου στο ΜΟ των χωρών της ευρωζώνης και χαμηλότερα από την ΕΕ

Γ. Στoυρνάρας: «Σχεδιασμός της κυβέρνησης η δημιουργία δίκαιου φορολογικού συστήματος»
Τις προωθούμενες διατάξεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) υπερασπίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξηγώντας ότι  «εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την δημιουργία ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος» και πως «αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ομαλή εφαρμογή του προϋπολογισμού».

Είπε ότι «η καθιέρωση για πρώτη φορά καθολικού νομού επί των ακινήτων δεν είναι εύκολη και αποτελεί πεδίο εξάρσεων λαϊκισμού και μικροπολιτικών παιχνιδιών» απευθυνόμενος όμως στους βουλευτές της συμπολίτευσης σημείωσε «Κατανοώ το πόσο δύσκολο είναι για τους βουλευτές των υπεύθυνων πολιτικών δυνάμεων της χώρας να στηρίξουν ορισμένες  επιλογές της κυβέρνησης όμως χάρη σε αυτές τις υπεύθυνες δυνάμεις θα διαψευστούν οι καταστροφολόγοι και θα κάνουμε βήματα μπροστά».

Κλείσιμο
Ο υπουργός υποστήριξε ότι εως τώρα η ακίνητη περιουσία φορολογούταν μόνο κατά το στάδιο της μεταβίβασης και πως τα προηγούμενα έκτακτα μέτρα επιβάρυναν συγκεκριμένους ιδιοκτήτες και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας.

Πρόσθεσε πως «Ο ΕΝΦΙΑ εισάγει δίκαιο τρόπο φορολόγησης. Εξασφαλίζει τη δίκαιη κατανομή βαρών και σε αυτό βοήθησαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης» και σημείωσε «αποκλείει την φοροδιαφυγή. Εχει προοδευτικό χαρακτήρα καθώς αυξάνεται όσο αυξάνεται η αξία ακινήτου».

Αναφορικά με την κριτική που δέχεται για τις αντικειμενικές αξίες είπε «ο φόρος δεν επιβάλλεται επι της αντικειμενικής αξίας.  Η αντικειμενική αξία απλά είναι μια από τις παραμέτρους για την κατάταξη των ακινήτων». Ανέφερε ότι φορολογείται το σύνολο της ιδιοκτησίας με χαμηλότερους συντελεστές από τον ΦΑΠ και συμπλήρωσε «Ο ΕΝΦΙΑ σχεδιάστηκε ώστε να ελαφρύνει κατοικίες και  μαγαζιά και με λογικό τρόπο. Να φορολογήσει ακίνητα που δεν φορολογούνταν εως τώρα».

Ως ενδεικτικά παραδείγματα ανέφερε ότι «Τα οικόπεδα που δεν φορολογούνταν δεν επιφέρουν μεγάλη φορολογική επιβάρυνση καθώς το 80% των φορολογουμένων θα πληρώσει  από 3 εως 60 ευρώ το στρέμμα… Αγρότης με αρδευόμενη καλλιέργεια 20 στρεμμάτων θα πληρώσει 40 ευρώ το χρόνο».

Επανέλαβε την προσέγγισή για το ύψος της φορολογίας στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τους Μέσους Όρους στην Ε.Ε. και είπε ότι «το ύψος εσόδων από το φόρο ακινήτων βρίσκεται περίπου στο ΜΟ των χωρών της ευρωζώνης και χαμηλότερα από την ΕΕ». Παράλληλα είπε ότι στοχεύουν στο μέλλον να εκχωρήσουν όλα τα έσοδα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αναφορικά με τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο Β’ κεφάλαιο του νομοσχεδίου και συγκεντρώνουν την δυσφορία ορισμένων βουλευτών της συμπολίτευσης και τα πυρά της αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι  είναι αναγκαία η ψήφισή τους καθώς πρέπει να εφαρμοστούν από 1.1.14.

Απαντώντας στον κ. Γ. Κουτσούκο είπε ότι « Οι τροποποιήσεις στο κώδικα φορολογικών διαδικασιών έγιναν ώστε να ισχύουν ενιαίοι κανόνες. Η προσπάθεια μετάβασης σε ενιαία βάση είναι κοπιώδης» και πρόσθεσε «Ολοκληρώνεται το πρώτο σημαντικό βήμα της μεταρρύθμισης και εως το Μάρτιο θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως»

Είπε ότι από τον φόρο εξαιρούνται όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά βρίσκονται σε ρύθμιση όχι όμως και όσοι χρωστούν αλλά δεν έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις . Τέλος αναφορικά με την διάταξη που αφορά τους εφοπλιστές είπε «οι εφοπλιστές απαλλάσσονται από το Σύνταγμα. Το 1974 για πρώτη φορά ο Κ. Καραμανλής τους κάλεσε να συμβάλουν και τώρα τους ξανακαλεί ο Αντώνης Σαμαράς. Εμείς προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι 140 εκατ. θα τα εισπράξουμε (500 εκατ. ευρώ σε 3 χρόνια). Για την φορολόγησή τους θα  πρέπει να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα»


Παναγιώτης Λαφαζάνης «φόρος – αρπαγής και ληστείας»


Την άποψη ότι το νομοσχέδιο «δίνει την χαριστική βολή στην οικονομία» εξέφρασε ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης εκτιμώντας ότι «η ύφεση για το 2014 μπορεί να υπερβεί την ύφεση του 2013». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί «αρπαγή από την ελληνική κοινωνία 3 δις ευρώ» ενώ σημείωσε ότι ο πιο αντιπροσωπευτικός τίτλος του νομοσχεδίου θα ήταν « η μεγάλη ληστεία της πολύ μικρής, μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας. Είναι βόμβα στα θεμέλια της μικροιδιοκτησίας». Πέραν αυτών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε και για τις επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου λέγοντας «φέρατε  και διάταξη για τον εκκαθαριστή της ΕΡΤ, τον  κ. Γκίκα Μάναλη που είναι απαράδεκτη. Του δίνεται ασυλία. θα κάνει κακουργήματα ο διαχειριστής έναντι τρίτων και δεν θα έχει ποινικές ευθύνες».

Μάκης Βορίδης «να ξαναδούμε ορισμένες διατάξεις»

Απο την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο ελαφρύνει τις μικροιδιοκτησίες σε σχέση με όσα πλήρωναν τα τελευταία χρόνια. Και απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση είπε «να διαμαρτυρόμαστε εμείς για ταξικότητα του νόμου μιας και θα κληθεί να πληρώσουν περισσότερα να το δεχθώ. Να το κάνετε όμως και εσείς πάει πολύ».

Πέραν αυτών ο κ. Βορίδης εξέφρασε τον προβληματισμό του για ορισμένες επιμέρους διατάξεις και κυρίως για εκείνη που δίνει το δικαίωμα στους εφοριακούς να προχωρούν σε προληπτικές κατασχέσεις στην βάση εκτίμησης ότι ο φορολογούμενος δεν θα πληρώσει εκπρόθεσμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης