Κυπριακό: Πιο κοντά στην επανέναρξη των συνομιλιών

Κυπριακό: Πιο κοντά στην επανέναρξη των συνομιλιών

Έκτακτη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών στην Κύπρο - Ο Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς σε σχέση με τις εξελίξεις στην υπόθεση του κοινού ανακοινωθέντος



 Κυπριακό: Πιο κοντά στην επανέναρξη των συνομιλιών
Πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία επί του κειμένου του κοινού ανακοινωθέντος, μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ώστε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, προέκυψε το βράδυ της Παρασκευής.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Γ.Γ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ ενώ επρόκειτο να αναχωρήσει για την Αυστραλία και ήδη είχε μεταβεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας επέστρεψε στη Λευκωσία και συνεχίζει τις διαβουλεύσεις.

Κλείσιμο
Το φως στην άκρη του τούνελ ήταν η συνάντηση Βενιζέλου - Νταβούτογλου στην Αθήνα και η θετική (εκ πρώτης όψεως) προσέγγιση συμβιβαστικής πρότασης που υπέβαλε ο κ. Ντάουνερ προς τις δύο πλευρές.

Η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά έχουν συμφωνήσει στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος, αλλά παραμένει η διαφορά τους στην περιγραφή του ορισμού της «κυριαρχίας» του κράτους που θα προκύψει από την επίλυση του κυπριακού. Όπως ανέφερε στο «Π.Θ» κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία «είναι θέμα εξεύρεσης κοινώς αποδεκτού ορισμού που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές».

Σήμερα θα βρίσκεται στη κατεχόμενη Κύπρο ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και ίσως η παρουσία του πείσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου να δείξει ευελιξία.

Ακόμα όμως και αν υπάρξει συμφωνία, είναι αμφίβολο αν οι ηγεσίες των Ελληνοκυπριακών κομμάτων θα αποδεχθούν έναν ορισμό που θα μπορεί να ερμηνευτεί με διαφορετικούς τρόπους.

Ενδεχομένως η συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος να οδηγήσει και σε ενδοκυβερνητική κρίση, καθώς το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) υπό τη νέα ηγεσία του Νικόλα Παπαδόπουλου έχει σοβαρές επιφυλάξεις στη χρησιμοποίηση διφορούμενων και μη «καθαρών» ορισμών. Το ΔΗΚΟ μετέχει στη κυβέρνηση Αναστασιάδη με 4 υπουργούς.

Έκτακτη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών στην Κύπρο

Σε εγρήγορση παραμένουν η κυπριακή Κυβέρνηση και αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων με δεδομένη τη συνεχιζόμενη προσπάθεια διαμόρφωσης του κοινού ανακοινωθέντος με στόχο την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Αυτό δήλωσε στη Λευκωσία ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης μετά το τέλος της σύσκεψης αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, η οποία κράτησε μιάμιση περίπου ώρα.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης