Αδιέξοδη η φαρμακευτική πολιτική, λένε οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι

Αδιέξοδη η φαρμακευτική πολιτική, λένε οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι

«Η χώρα οδηγείται σε ένα σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης όπου τουλάχιστον το 1/3 της δαπάνης καλύπτεται από τη φαρμακοβιομηχανία» παρατηρεί η ΠΕΦ

Αδιέξοδη η φαρμακευτική πολιτική, λένε οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι
Η πρόσφατη, 4η, τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ επιβεβαιώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το σημερινό αδιέξοδο της φαρμακευτικής πολιτικής της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, επισημαίνει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) σε ανακοίνωσή της, και ζητεί από τους επικεφαλής της Αριστοτέλους να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις της για τον εξορθολογισμό του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης, τη συγκράτηση του κόστους αλλά και τη σύνδεση της φαρμακευτικής πολιτικής με την ανάπτυξη.
 
Ο ΕΟΠΥΥ εκτιμά ότι η αξία των αποζημιούμενων φαρμάκων για το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα φτάσει τα 1,373 εκατ. ευρώ, κι ενώ το όριο του κλειστού φαρμακευτικού προϋπολογισμού έχει οριστεί στα 973 εκατ. ευρώ. Με βάση τα δεδομένα αυτά, εκτιμάται ότι «η βιομηχανία θα κληθεί να επιστρέψει για το 2017 ένα τεράστιο ποσό σε υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές στον ΕΟΠΠΥ και στα νοσοκομεία, το οποίο  πλησιάζει το 1 δις ευρώ» αναφέρει η ΠΕΦ.
 
Κλείσιμο
«Η χώρα οδηγείται σε ένα σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης όπου τουλάχιστον το 1/3 της δαπάνης καλύπτεται από τη φαρμακοβιομηχανία» παρατηρεί η ΠΕΦ. 
 
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας χαρακτηρίζουν άδικο τον τρόπο υπολογισμού του clawback και ζητούν να υπολογίζεται με βάση την τιμή παραγωγού (ex-factory) ώστε να αντιστοιχεί στα πραγματικά έσοδα των εταιρειών και να έχει ανώτατο ετήσιο όριο. «Υπό το παρόν πλαίσιο οι φετινοί στόχοι της διείσδυσης των γενοσήμων στο 40% και της μείωσης του clawback κατά 30% είναι αδύνατο να επιτευχθούν» διαπιστώνει η ΠΕΦ.
 
Η ΠΕΦ θεωρεί πως «το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί είναι κατάφωρα άδικο για τα παλαιά οικονομικά φάρμακα και τα γενόσημα, τα οποία οδηγούνται σε έξοδο από την αγορά ακριβώς τη στιγμή που η παραμονή τους σε αυτή είναι όσο ποτέ άλλοτε απαραίτητη γιατί δημιουργούν κρίσιμες εξοικονομήσεις στο σύστημα Υγείας» και ζητεί να δοθούν κίνητρα για την επιλογή γενοσήμων φαρμάκων.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης