Χωρίς αλλαγές η γονική μέριμνα για γονείς που θα αλλάξουν φύλο

Χωρίς αλλαγές η γονική μέριμνα για γονείς που θα αλλάξουν φύλο

Αυτή είναι μια από τις προτάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης στο νομοσχέδιο που νομοθετικά θα ρυθμίζει την αλλαγή φύλου - Οι αλλαγές θα γίνονται με πλήρη μυστικότητα και χωρίς υγειονομικό έλεγχο

Χωρίς αλλαγές η γονική μέριμνα για γονείς που θα αλλάξουν φύλο
Προβλέψεις όπως αυτή της διατήρησης της γονικής μέριμνας παιδιών για άτομα που αποφασίζουν να αλλάξουν το σεξουαλικό τους φύλο, αλλά και μέριμνα να μην απαιτείται η οποιαδήποτε προηγούμενη εξέταση ή ιατρική αγωγή που σχετίζεται με τη σωματική αλλά και ψυχική υγεία όσων επιδιώξουν να αλλάξουν το φύλο τους, υπάρχουν στο υπό συζήτηση νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο λόγος  για έναν νόμο που όπως κάποιοι τον χαρακτήρισαν θυμίζει ή εμπνέεται από τον παγκοσμίου φήμης τρανσέξουαλ Μπρους Τζένερ που άλλαξε φύλο παρά το ότι είχε 6 παιδιά. 

Πρόκειται για όσα ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής
Κλείσιμο
έχει καταθέσει στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο το οποίο έχει μάλιστα αναρτηθεί στο opengov.gr . Ειδικότερα, στο άρθρο 3 του σχεδίου νόμου με τίτλο «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου» και συγκεκριμένα στην παράγραφο 4 τονίζεται πως «για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου δεν απαιτείται να βεβαιώνεται ότι το πρόσωπο έχει υποβληθεί σε οποιαδήποτε προηγούμενη ιατρική επέμβαση. Δεν απαιτείται επίσης η οποιαδήποτε προηγούμενη εξέταση ή ιατρική αγωγή που σχετίζεται με τη σωματική ή ψυχική του υγεία». Στόχος του υπουργείου Δικαιοσύνης σύμφωνα με πηγές του protothema.gr είναι να εξασφαλιστεί η ιδιωτικότητα όσων θελήσουν να αλλάξουν το φύλο τους και ταυτόχρονα να μην υπάρχουν ιατρικά δεδομένα τους αν και κύκλοι του υπουργείου φέρονται να διαφώνησαν κυρίως ως προς τη μη απαίτηση ελέγχου αναφορικά με την ψυχική υγεία ανθρώπων που θα θελήσουν να αλλάξουν νομικά (αλλά και πραγματικά) το σεξουαλικό τους φύλο. Κι αυτό για να αποφευχθούν ακραίες περιπτώσεις προσώπων που θα θελήσουν λόγω κάποιας μορφής διαταραχής να βλάψουν τον εαυτό τους. 

Από τα θέματα τα οποία όμως ήδη έχουν δημιουργήσει κινητικότητα κυρίως λόγω της πάγιας αντίδρασης της Ελληνικής Εκκλησίας και για τα οποία υπάρχει πλήθος σχολίων στο ανοικτό προς διαβούλευση κείμενο του σχεδίου νόμου στο opengov.gr είναι η δυνατότητα που παρέχεται σε πρόσωπα που θα θελήσουν να αλλάξουν το φύλο τους και έχουν παιδιά να διατηρούν τη γονική μέριμνα και τις υποχρεώσεις και δικαιώματα τους προς αυτά. 

Η περίπτωση αυτή εξετάσθηκε λεπτομερώς από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σταύρο Κοντονή και «πατάει» στο πρότυπο περιπτώσεων που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη κυρίως από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ήδη είναι πολλές οι περιπτώσεις πρώην γυναικών που αποφάσισαν να γίνουν άνδρες ή το αντίστροφο που ενώ είχαν παιδιά, τα τελευταία συμβιώνουν πλέον με μια άλλη κατάσταση. Πολλοί θυμούνται για παράδειγμα την οικογενειακή κατάσταση του γνωστού από το show Καρντάσιανς Μπρους Τζένερ ο οποίος πλέον έχει αλλάξει φύλο κι από άνδρας έγινε γυναίκα αν και πολύτεκνος όπως γράψαμε και παραπάνω. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η οικογένεια και τα παιδιά του τηλεαστέρα αποδέχθηκαν πλήρως την επιλογή του. Αυτές οι σύνθετες οικογενειακές περιπτώσεις είναι που ώθησαν στις προτάσεις του υπουργείου κάτω βέβαια και από το πάντοτε δυναμικό πρίσμα των οργανώσεων για τα δικαιώματα των Λεσβιών και ομοφυλόφιλων που είναι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά της η εκκλησία αλλά και άλλοι «κύκλοι» μιλούν για μια περίεργη συνθήκη που θα ανοίξει το νομικό δρόμο ακόμα και για τις υιοθεσίες παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται τα σχόλια για τη διασύνδεση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλο, με τον σχεδιασμό του εθνικού μηχανισμού παρακολούθησης και αξιολόγησης του σχεδίου δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού. Τα δύο αυτά νομοσχέδια έχουν κατατεθεί μαζί σε ένα κοινό σχέδιο νόμου, με αποτέλεσμα μερίδα εκκλησιαστικών οργανώσεων να εκφράζει προβληματισμό μήπως η αναγνώριση δια νόμου των δικαιωμάτων και της μέριμνας σε πολίτες που θα θελήσουν να αλλάξουν το φύλο τους ανοίξει «κερκόπορτα» και για τις υιοθεσίες από ομόφυλα ζευγάρια.

Σύμφωνα με το άρθρο 5 του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου που θα προωθηθεί έως τα μέσα Ιουνίου, ορίζεται ξεκάθαρα πως «αν το πρόσωπο που διόρθωσε το καταχωρισμένο φύλο του έχει παιδιά, είτε γεννημένα σε γάμο, είτε γεννημένα σε σύμφωνο, είτε γεννημένα χωρίς γάμο των γονέων τους, είτε υιοθετημένα, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του από τη γονική μέριμνα δεν επηρεάζονται». Μάλιστα σε ένα άλλο σημείο πιο κάτω ορίζεται πως «στη ληξιαρχική πράξη γέννησης των παιδιών δεν επέρχεται καμία μεταβολή λόγω της διόρθωσης του καταχωρισμένου φύλου του γονέα».
 
Από τις σημαντικές παραμέτρους που προβλέπει επίσης το σχέδιο νόμου είναι η μυστικότητα που οφείλουν να τηρούν οι υπάλληλοι των ληξιαρχείων κι όσοι εμπλέκονται επαγγελματικά στη διόρθωση καταχωρισμένου φύλου, με στόχο να προστατεύεται η ιδιωτική ζωή όσων πάρουν μια τέτοια απόφαση. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης