Ο Ιατρικός Σύλλογος ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα

Ο Ιατρικός Σύλλογος ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα

«Πρόκειται για ένα πρόχειρο και επικίνδυνο νομοθέτημα που επιχειρεί να απαξιώσει με τον πρόσθετο αυτό τρόπο το ιατρικό σώμα, και κυρίως υποβαθμίζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και εκθέτει σε κίνδυνο τους ασθενείς», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του

Ο Ιατρικός Σύλλογος ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα
Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ζητεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), για την προστασία των πολιτών αλλά και της ιατρικής κοινότητας.
 
«Πρόκειται για ένα πρόχειρο και επικίνδυνο νομοθέτημα που επιχειρεί να απαξιώσει με τον πρόσθετο αυτό τρόπο το ιατρικό σώμα, και κυρίως υποβαθμίζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και εκθέτει σε κίνδυνο τους ασθενείς. Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο θα παρέχει χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες ,σε πολλές περιπτώσεις επικίνδυνες για τον ασθενή. Καθώς μάλιστα δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του όταν τελειώσουν τα κοινοτικά κονδύλια θα καταρρεύσει.» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ.
 
Κλείσιμο
Επισημαίνει ακόμη ότι «αποκλείεται από το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας, το υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας που στελεχώνει τα συστήματα υγείας των υπολοίπων χωρών».
 
Ο ΙΣΑ χαρακτηρίζει «απαράδεκτο και εξαιρετικά επικίνδυνο το γεγονός ότι επιτρέπεται σε φαρμακοποιούς να πραγματοποιούν ιατρικές πράξεις ενώ δίνεται η δυνατότητα συνταγογράφησης ιατρικών εξετάσεων σε μαίες» όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο. «Την ώρα που στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου τηρείται ευλαβικά η απαγόρευση της χορήγησης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, στη χώρα μας θεσμοθετείται η τέλεση ακόμα και ιατρικών πράξεων από μη γιατρούς» υπογραμμίζει ο ΙΣΑ.
 
Οι εκπρόσωποι των γιατρών της Αθήνας αναφέρονται στην αξία και την επιστημοσύνη του γενικού γιατρού – παρότι στην Ελλάδα η συγκεκριμένη ειδικότητα δεν έχει μεγάλη απήχηση-  ιδίως για το σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά επισημαίνουν πως στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται γενικός γιατρός αλλά… υπεργιατρός γενικός γιατρός  «ο οποίος θα έχει στην ευθύνη του 2.000 ασθενείς και θα πρέπει για όλους αυτούς τους ασθενείς να ασκεί σχεδόν όλες μαζί τις ιατρικές ειδικότητες, ανεξαρτήτως της εκπαίδευσης του ή μη σε αυτές».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης