Μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Κυπριακό ζητά ο Τσαβούσογλου

Μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Κυπριακό ζητά ο Τσαβούσογλου

Ο Άντρος Κυπριανού συναντήθηκε χτες με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου και Μελβούτ Τσαβούσογλου - Τη Δευτέρα θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς

Μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Κυπριακό ζητά ο Τσαβούσογλου
Σημαντικές κρίνονται τόσο από κυπριακής όσο και από τουρκικής πλευράς οι συναντήσεις που είχε χθες στη Κωνσταντινούπολη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου και Μελβούτ Τσαβούσογλου.

 Σε δήλωσή τους σε δημοσιογράφους, ο κ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για εποικοδομητική συνάντηση, σημειώνοντας πως ο κ. Κυπριανού είναι στενός του φίλος από παλιά. «Μιλήσαμε ανοικτά. Η θέση του ΑΚΕΛ είναι θετική στη λύση του Κυπριακού. Είναι σημαντική η στήριξη που παρέχει στον κ. Αναστασιάδη το ΑΚΕΛ για λύση. Εμείς, όπως στηρίξαμε τη λύση του Κυπριακού μέχρι σήμερα, θα συνεχίσουμε. Συμβάλλουμε με κάθε τρόπο για μια βιώσιμη λύση».
Κλείσιμο

Τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η στήριξη και της Ελλάδας, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε πως τη Δευτέρα θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
«Θα έχουμε συνάντηση και θα συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα με την Ελλάδα. Χρειάζεται μεγαλύτερη συμβολή της Ελλάδας και της Τουρκίας για τη λύση του Κυπριακού», σημείωσε.

Ερωτηθείς για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε πως η πορεία των συνομιλιών έχει αναπτερώσει τις ελπίδες όλων.
«Είναι το τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας και δεν πρέπει να χαθεί», τόνισε, επισημαίνοντας πως «τα πιο σύνθετα ζητήματα είναι το περιουσιακό και το εδαφικό». «Ελπίζω οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν, εμείς θα στηρίξουμε ακόμα περισσότερο αυτή τη διαδικασία», πρόσθεσε.

Ρωτήθηκε αν υπάρχει θέμα επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη όπως ανέφεραν σχετικά δημοσιεύματα. Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε πως δεν υπάρχει τέτοια πρόσκληση και πως ο κ. Αναστασιάδης είχε βρεθεί στην Τουρκία το 2005 σε ανεπίσημη επίσκεψη, όπως ανεπίσημη ήταν και η χθεσινή επίσκεψη Κυπριανού. Χαρακτήρισε μάλιστα και τον κ. Αναστασιάδη στενό του φίλο. 

Σε ερώτηση πώς θεωρεί θετική τη στάση του ΑΚΕΛ τη στιγμή που το 2004 το κόμμα είχε ταχθεί κατά του σχεδίου Ανάν, ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε πως εκείνη η εποχή ήταν διαφορετική. «Ήταν ο κ. Χριστόφιας», είπε, «ενώ σήμερα υπάρχει μια άλλη διοίκηση στο ΑΚΕΛ».

Αισιόδοξος δήλωσε και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. «Άκουσε με προσοχή τις απόψεις μας ο κ. Νταβούτογλου», δήλωσε ο κ. Κυπριανού, τονίζοντας χαρακτηριστικά «ότι τώρα ξέρουμε που στεκόμαστε αλλά πρόσθεσε και εμείς θα πρέπει να πείσουμε για τις θέσεις μας». Στην συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των εγγυήσεων και άλλες σημαντικές πτυχές όπως το περιουσιακό και το εδαφικό.  Βέβαια, πρόσθεσε, «θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν θα είναι εύκολος ο δρόμος στην πορεία για τη λύση».

Σε ερώτηση εάν έχει αντιληφθεί ότι πραγματικά η Άγκυρα θέλει λύση του Κυπριακού, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε: «Έτσι έχει πει κατ' επανάληψη στη διάρκεια της συνάντησής μας ο κ. Νταβούτογλου. Επαναλαμβάνω ότι το κατά πόσο θα επιτευχθεί ή όχι μια τέτοια λύση θα εξαρτηθεί από τις θέσεις που θα κατατεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Εμείς, επανέλαβε, «έχουμε εξηγήσει τις δικές μας θέσεις στον Τούρκο Πρωθυπουργό στα σημαντικά ζητήματα και επαναλαμβάνω ότι πρέπει να πείσουμε για κάποια πράγματα».  Σε ερώτηση τι εννοεί ότι «πρέπει να πείσουμε» και σε ποια ζητήματα, και εάν συζήτησαν το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Κυπριανού είπε ότι συζήτησαν το θέμα των εγγυήσεων. «Ο κ. Πρωθυπουργός συζητά. Το θέμα είναι να πείσουμε για την ορθότητα των δικών μας θέσεων», ανέφερε. Ξέρετε, σημείωσε ο κ. Κυπριανού, «η δική μας προσέγγιση είναι ότι μέσα από τις συζητήσεις λύνονται τα προβλήματα. Όχι με το να ταμπουρωνόμαστε ο καθένας στις θέσεις του. Αν δεν συζητήσεις, δεν μπορείς να γεφυρώσεις διαφωνίες και διαφορές. Υπάρχουν διαφωνίες και διαφορές. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να λυθούν».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε επίσης πως την ώρα που έφευγαν από τη συνάντηση ο Τούρκος Πρωθυπουργός τους είπε «ότι πρέπει να διατηρήσουμε επαφή», αλλά δεν συζήτησαν κάτι το συγκεκριμένο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης