Εμπλοκή με την κρατική χρηματοδότηση του Μαρτίου για τον ΕΟΠΥΥ

Εμπλοκή με την κρατική χρηματοδότηση του Μαρτίου για τον ΕΟΠΥΥ

Δεν έχει καταβληθεί ακόμα το ποσό των 43 εκατ. ευρώ - Σε γραφειοκρατικό κώλυμμα αποδίδει την καθυστέρηση ο πρόεδρος του Οργανισμού και διαβεβαιώνει ότι θα ξεπεραστεί εντός της εβδομάδας

Εμπλοκή με την κρατική χρηματοδότηση του Μαρτίου για τον ΕΟΠΥΥ
Τη μηνιαία κρατική χρηματοδότηση για τον Μάρτιο αναμένει ακόμη ο ΕΟΠΥΥ. Το ποσό των 43 εκατ. ευρώ που λαμβάνει κάθε μήνα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο για την κάλυψη των παρόχων του ο ασφαλιστικός Οργανισμός μέχρι και σήμερα δεν έχει εκταμιευθεί, προκαλώντας εμπλοκή στην εξόφληση αλλά και ερωτήματα.
 
Ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Δημήτρης Κοντός, μιλώντας στο protothema.gr, παραδέχτηκε πως πράγματι δεν έχει εκταμιευθεί το ποσό της κρατικής επιχορήγησης αλλά απέδωσε το πρόβλημα στην αλλαγή του γραφειοκρατικού πλαισίου που πρέπει να τηρείται για να γίνει η εκταμίευση.
 
Κλείσιμο
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, κύκλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους υποστηρίζουν ότι ουδεμία αλλαγή έχει επέλθει στη διαδικασία, που να δικαιολογεί τέτοια εμπλοκή. Όπως αναφέρουν, από το περασμένο έτος έχει υπογραφεί ένα μνημόνιο κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ του Γενικού Λογιστηρίου και των φορέων που χρηματοδοτούνται ώστε να ολοκληρώνεται η γραφειοκρατική διαδικασία σε εύλογο χρόνο με τη μικρότερη δυνατή καθυστέρηση.
Στην προκειμένη περίπτωση δεν αποσαφηνίζεται εάν η διαδικασία δεν ολοκληρώνεται με υπαιτιότητα του ΕΟΠΥΥ σε ό,τι αφορά τα έγγραφα που έπρεπε να αποστείλει ή με καθυστέρηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
 
Πάντως, ο κ. Κοντός υποστηρίζει πως το ποσό θα καταλήξει στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ έως το τέλος αυτής της εβδομάδας.
 
Εμπλοκή υπάρχει όμως και στη ροή της χρηματοδότησης προς τον ΕΟΠΥΥ από τους φορείς της κοινωνικής ασφάλισης. Ο ΕΟΠΥΥ έπρεπε να έχει λάβει 400 εκατ. ευρώ για το πρώτο δίμηνο από τα ασφαλιστικά ταμεία – τις εισφορές των ασφαλισμένων για την  περίθαλψη. Η διακοπή της ρευστότητας προς τον ΕΟΠΥΥ μετακυλίεται στους παρόχους υγείας, δηλαδή γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα κα, που περιμένουν την εξόφληση του περασμένου Ιανουαρίου. Μέχρι στιγμής έχουν εξοφληθεί οι φαρμακοποιοί.
 
Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι 5,5 δισ. ευρώ. Το 2015, η κρατική επιχορήγηση είναι μειωμένη κατά 107 εκατομμύρια σε σχέση με το 2014, δηλαδή για το τρέχον έτος ο ΕΟΠΥΥ θα λάβει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους 526 εκατ. ευρώ  έναντι 633 εκατ. ευρώ που είχε λάβει πέρυσι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης