Η Κομισιόν ζητά 10 δισ. ευρώ από τη Βρετανία για το Brexit

Η Κομισιόν ζητά 10 δισ. ευρώ από τη Βρετανία για το Brexit

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, τη θέση αυτή της Κομισιόν διατύπωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Μισέλ Μπαρνιέ σε συνάντηση με αξιωματούχους των 26 χωρών-μελών της ΕΕ

Η Κομισιόν ζητά 10 δισ. ευρώ από τη Βρετανία για το Brexit
Την ώρα που η Βουλή των Λόρδων εξετάζει το νομοσχέδιο για το Brexit, η Κομισιόν προτίθεται να ζητήσει από τη Βρετανία να συνεχίσει να συνεισφέρει οικονομικά στην ΕΕ και μετά την αποχώρηση από την Ενωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι το Λονδίνο θα πρέπει να συνεχίσει να συνεισφέρει σε κοινοτικά προγράμματα έως το 2023, δηλαδή έως και τέσσερα χρόνια μετά το Brexit, σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με την Daily Telegraph, τη θέση αυτή της Κομισιόν διατύπωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Μισέλ Μπαρνιέ σε συνάντηση με αξιωματούχους των 26 χωρών-μελών της ΕΕ (πλην δηλαδή της Βρετανίας).

Ο στόχος της Επιτροπής είναι να καλύψει μια χρηματοδοτική «μαύρη τρύπα» ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα προκύψει στον κοινοτικό προϋπολογισμό από τη βρετανική αποχώρηση. Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στην εφημερίδα ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να καταβάλλει η Βρετανία το ποσό σε δόσεις από την ημέρα αποχώρησης το 2019 έως το 2023, όταν κορυφώνονται οι χρηματοδοτικές απαιτήσεις του επταετούς κύκλου του κοινοτικού προϋπολογισμού».

Η απαίτηση αυτή θα προκαλούσε πονοκέφαλο στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι που έχει υποσχεθεί στον λαό της ότι η κυβέρνηση θα πάψει να δίνει «τεράστιες εισφορές» στον ετήσιο κοινοτικό προϋπολογισμό. Βέβαια εντός της ΕΕ δεν υπάρχει ομοφωνία για το πώς θα πρέπει να οριστεί το τι χρωστάει η Βρετανία και είναι ένα από τα «καυτά» ζητήματα που θα συζητηθούν στις διαπραγματεύσεις για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης