Αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα: Έρχονται οι «διαχειριστές αφερεγγυότητας»

Αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα: Έρχονται οι «διαχειριστές αφερεγγυότητας»

Με καθυστέρηση, αφού το τρίτο μνημόνιο προέβλεπε να αναλάβουν καθήκοντα από την 1/1/2016, οι «διαχειριστές αφερεγγυότητας» αντικαθιστούν σύνδικο, μεσολαβητή, ειδικό εντολοδόχο και ειδικό εκκαθαριστή

Αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα: Έρχονται οι «διαχειριστές αφερεγγυότητας»
Στον «διαχειριστή αφερεγγυότητας» περνούν από την 1η Οκτωβρίου οι αρμοδιότητες του συνδίκου, του μεσολαβητή, του ειδικού εντολοδόχου και του ειδικού εκκαθαριστή που περιλαμβάνονται στον Πτωχευτικό Κώδικα. Αυτό προβλέπεται με τροπολογία που κατέθεσαν σε νομοσχέδιο για τις δασικές συνεταιριστικές οργανώσεις οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Οικονομίας και Οικονομικών.

Η θέσπιση του «διαχειριστή αφερεγγυότητας» προβλέπεται από το νόμο για το τρίτο μνημόνιο και σύμφωνα με αυτόν θα έπρεπε να είχε λειτουργήσει ήδη από την 1/1/2016.

Κλείσιμο

Με την τροπολογία των τριών υπουργών προβλέπονται:

• Η σύσταση στο υπουργείο Δικαιοσύνης Επιτροπής Διαχείρισης Αφερεγγυότητας με αρμοδιότητες τη χορήγηση της άδειας διαχειριστή αφερεγγυότητας, την ανανέωση και την ανάκλησή της, καθώς και τη μέριμνα και την τήρηση του μητρώου διαχειριστών αφερεγγυότητας.

• Η σύσταση πειθαρχικού συμβουλίου για τον πειθαρχικό έλεγχο των διαχειριστών αφερεγγυότητας.

• Η συγκρότηση Επιτροπής Εξετάσεων για τη διενέργεια γραπτών πανελλήνιων εξετάσεων μέσω των οποίων θα επιλέγονται οι διαχειριστές αφερεγγυότητας.

• Οι λεπτομέρειες για τα προσόντα που πρέπει να έχουν οι διαχειριστές αφερεγγυότητας, τα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα για τη συμμετοχή στις εξετάσεις, οι υποχρεώσεις τους, ο προσδιορισμός της αμοιβής τους και σειρά κρίσιμων ζητημάτων για τη λειτουργία του θεσμού προβλέπεται να καθορισθούν με προεδρικό διάταγμα.

• Κατάρτιση Κώδικα Δεοντολογίας των διαχειριστών αφερεγγυότητας την οποία θα εγκρίνει με απόφασή του ο υπουργός Δικαιοσύνης.

• Οι διαχειριστές αφερεγγυότητας υποχρεούνται να συμμετέχουν σε προγράμματα διαρκούς επιμόρφωσης, τα οποία διοργανώνονται από πιστοποιημένους φορείς. Με προεδρικό διάταγμα θα καθορισθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις πιστοποίησης των φορέων επιμόρφωσης, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις επιμόρφωσης των διαχειριστών αφερεγγυότητας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης