Guardian: Πόσα θα χάσουν οι δανειστές σε πιθανή στάση πληρωμών – Η έκθεση των τραπεζών

Guardian: Πόσα θα χάσουν οι δανειστές σε πιθανή στάση πληρωμών – Η έκθεση των τραπεζών

Μάλτα, Σλοβακία, Ισπανία, Εσθονία, Σλοβενία και Ιταλία είναι οι χώρες της Ευρωζώνης που θεωρούνται περισσότερο εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος

Guardian: Πόσα θα χάσουν οι δανειστές σε πιθανή στάση πληρωμών – Η έκθεση των τραπεζών
Περί το τέλος του 2014, οι τρεις βασικοί δανειστές της Ελλάδας, ΕΚΤ, EFSF και ΔΝΤ, κρατούσαν το 75% του χρέους της, το μεγαλύτερο από το οποίο βρίσκεται στα χέρια των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την Guardian αυτές οι χώρες είναι ευθέως εκτεθειμένες στον κίνδυνο της ελληνικής χρεοκοπίας, μέσω των διμερών δανείων και των χρημάτων που έχουν δώσει στον EFSF, που με τη σειρά του έχει διασπείρει δάνεια στην Ελλάδα. Αυτή η έκθεση εκτιμάται ότι φτάνει στα 195 δισεκατομμύρια ευρώ ή στο 61,5% του ελληνικού χρέους. Εμμέσως, οι χώρες της Ευρωζώνης είναι ακόμη περισσότερο εκτεθειμένες και μέσω της ΕΚΤ και του προγράμματος αγοράς ομολόγων στο οποίο η Ελλάδα χρωστάει 28 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Barclays Research που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, η Γερμανία και η Γαλλία είναι οι πλέον εκτεθειμένες με 92 δισ και 73 δισ ευρώ αντίστοιχα. Ωστόσο με βάση το ΑΕΠ των ευρωπαϊκών οικονομιών τη μεγαλύτερη έκθεση εμφανίζουν η Μάλτα (5% του ΑΕΠ της), Σλοβακία (4,2%), Ισπανία (4%), Εσθονία (4%), Σλοβενία (3,9%) και Ιταλία (3,8%).

Επίσης για την Ισπανία και την Ιταλία το πολιτικό αποτέλεσμα θα είναι άμεσο, καθώς θα υπάρξει νέο κύμα αντίδρασης από τον κόσμο.

Από την άλλη, υπάρχουν και οι ιδιώτες δανειστές που θα χάσουν χρήματα από τη στιγμή που έχουν δανείσει σε ελληνικές τράπεζες. Μπορεί από το 2010 και μετά οι ξένες τράπεζες να έχουν μειώσει την έκθεσή τους στην Ελλάδα, αλλά ακόμη υπάρχει ένα σημαντικό μέρος που θα χαθεί. Ωστόσο, τελευταίες αναλύσεις δείχνουν πως η έκθεση των αμερικανικών και βρετανικών τραπεζών έχει ανέβει ξανά το τελευταίο διάστημα.

Τέλος, υπάρχει και το ΔΝΤ που κρατάει το 10% του ελληνικού χρέους. Και μπορεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους δανειστές της Ελλάδας, η έκθεση του, ωστόσο, δεν είναι μεγάλη.

Το άρθρο του Guardian καταλήγει ως εξής: «Όλα αυτά είναι απλώς αριθμοί. Το κόστος της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι μεγαλύτερο από το 3,5% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς είναι ένας κίνδυνος πολιτικός, κοινωνικός και απόλυτα ευρωπαϊκής φύσεως από τη στιγμή που τίθεται σε αμφισβήτηση η συμμετοχή μιας χώρας στο ευρώ».

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο newmoney.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης