Marianne Thyssen στο protothema.gr: Οι νέοι μας δεν μπορούν να περιμένουν άλλο!

Marianne Thyssen στο protothema.gr: Οι νέοι μας δεν μπορούν να περιμένουν άλλο!

Άρθρο της Επιτρόπου Marianne Thyssen, υπεύθυνης για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις, τις Δεξιότητες και την Ευρωπαϊκή Κινητικότητα αποκλειστικά στο protothema.gr

Marianne Thyssen στο protothema.gr: Οι νέοι μας δεν μπορούν να περιμένουν άλλο!
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να διαθέσει 1 δισ. ευρώ σε πιο πρώιμο στάδιο για την τόνωση προγραμμάτων απασχόλησης των νέων. 

Επιτρέψτε μου να εξηγήσω γιατί είμαστε αποφασισμένοι να το πράξουμε αυτό. Μόλις ανέλαβα τα καθήκοντά μου, πριν από 90 ημέρες περίπου, είδα καθαρά ότι το πιο επείγον ζήτημα που έπρεπε να αντιμετωπίσω ήταν η ανεργία των νέων. Περισσότεροι από 5 εκατομμύρια νέοι στην Ευρώπη δεν έχουν δουλειά αυτή τη στιγμή. Πρόκειται για περίπου έναν στους πέντε νέους στην Ευρώπη. Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται σε περίπου 50 %. Η Ελλάδα, με 49,8 %, έχει σήμερα το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας των νέων στην Ευρώπη. Αυτό είναι απαράδεκτο.

Κλείσιμο
Διατρέχουμε, σε ορισμένα κράτη μέλη, τον κίνδυνο να αφήσουμε μια ολόκληρη γενιά να πάει χαμένη. Αυτό δεν είναι μόνο ανεύθυνο απέναντι στους νέους μας. Θα έχει, επίσης, μακροχρόνιες αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στο μέλλον. Γνωρίζουμε ότι το καλά ειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και η άρτια εκπαίδευση και κατάρτιση αποτελούν τα πολυτιμότερα εφόδια των ευρωπαϊκών οικονομιών για να επικρατήσουν σε ένα όλο και πιο ανταγωνιστικό παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον. Ο στόχος, επομένως, είναι σαφέστατος: οι νέοι μας χρειάζονται θέσεις εργασίας.

Η πρόκληση αυτή, δυστυχώς, δεν είναι καινούργια. Τα κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεργάζονται εδώ και αρκετό καιρό για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα. Σχεδόν δύο χρόνια αφότου η Επιτροπή δρομολόγησε τις «Εγγυήσεις για τη Νεολαία». Βάσει των «Εγγυήσεων για τη Νεολαία», τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι - εντός τεσσάρων μηνών από την αποφοίτηση από το σχολείο ή από την απώλεια μιας θέσης εργασίας - όλοι οι νέοι κάτω των 25 ετών θα μπορούν να βρουν είτε μια ποιοτική θέση εργασίας ή μαθητείας είτε να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους ώστε να βοηθηθούν να βρουν εργασία στο μέλλον. Στην Ελλάδα, η προσοχή επικεντρώνεται σε προγράμματα μαθητείαςκαι πρακτικής άσκησης, σε ενέργειες για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και στην υποστήριξη της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων για την προαγωγή της απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης, με στόχο τη βελτίωση των δεξιοτήτων και της εργασιακής εμπειρίας των νέων.

Ένας από τους στόχους είναι να βοηθήσουμε τους νέους στην πορεία τους προς την αγορά εργασίας ξεκινώντας νωρίς, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους. Ένας άλλος στόχος είναι να δοθεί προτεραιότητα στο ζήτημα της ποιότητας των θέσεων εργασίας και πρακτικής άσκησης. Τα κράτη μέλη έχουν συμφωνήσει σε αυτό και κατά τα τελευταία έτη αναπτύσσουν σχέδια και πραγματοποιούν μεταρρυθμίσεις για να το εφαρμόσουν στην πράξη. Εκτός από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει κονδύλια της ΕΕ για την υποστήριξη των κρατών μελών κατά την υλοποίηση αυτών των πολιτικών και των έργων, ιδίως μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων.

Η Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων έχει συνολικό προϋπολογισμό ύψους 6,4 δισ. ευρώ, που προορίζονται για την παροχή άμεσης υποστήριξης στις πλέον μειονεκτούσες ομάδες: τους νέους που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Η πρωτοβουλία απευθύνεται στις πλέον πληγείσες περιοχές, σε 20 κράτη μέλη. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ένα νεαρό άτομο μπορεί να απευθυνθεί στη δημόσια υπηρεσία απασχόλησης και σχεδόν αμέσως θα πρέπει να επωφεληθεί από μια δέσμη μέτρων απασχόλησης, κατάρτισης ή καθοδήγησης.

Ωστόσο, σχεδόν δύο έτη μετά την έγκριση της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων, είναι φανερό ότι τα αποτελέσματα στα κράτη μέλη δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες. Τα κράτη μέλη έχουν συναντήσει δυσκολίες όσον αφορά την παροχή των αναγκαίων πληρωμών για να αρχίσει η χρηματοδότηση δραστηριοτήτων και μέτρων. Οι κυβερνήσεις πρέπει, πράγματι, να προχρηματοδοτήσουν τα έργα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς τους πριν οι δαπάνες επιστραφούν από τα κονδύλια της ΕΕ. Αυτό ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για τα κράτη μέλη με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων, δεδομένου ότι πρόκειται για τα κράτη εκείνα που αντιμετωπίζουν τους περισσότερους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Είμαι πεπεισμένη ότι η Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων μπορεί να επιφέρει απτά αποτελέσματα αλλά, δύο χρόνια αργότερα, στην πράξη, τα χρήματα δεν έχουν ακόμη φτάσει ή δεν έχουν φτάσει στο σύνολό τους στους νέους. Τώρα θα ήθελα να ενεργοποιηθεί η πρωτοβουλία αυτή για τους νέους. Οι νέοι μας δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πρώτη μου νομοθετική πρόταση ως Επιτρόπου είναι να προτείνω αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ για την προχρηματοδότηση των ενεργειών και των δραστηριοτήτων για την προώθηση της απασχόλησης των νέων.

Έτσι θα εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση για τα κράτη μέλη ώστε να δρομολογήσουν επειγόντως μέτρα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, μαθητείας, καθώς και προγράμματα κατάρτισης, εκπαίδευσης και άλλα παρόμοια. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει άμεσα μέχρι και 650.000 νέους που το χρειάζονται επειγόντως. Εφόσον το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο υποστηρίξουν το μέτρο αυτό, τα χρήματα θα διατεθούν πολύ σύντομα.

Φυσικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί απλώς να αναλάβει την πρωτοβουλία και να διευκολύνει όσο το δυνατόν περισσότερο την υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων. Τα έργα και οι μεταρρυθμίσεις αυτά καθεαυτά πρέπει να προέλθουν από τα κράτη μέλη. Για τον λόγο αυτό επίσης, καλώ τα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν αυτά τα χρήματα και να τα μετατρέψουν σε συγκεκριμένα έργα δίχως καθυστέρηση. Μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε τους νέους να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας. Μαζί μπορούμε να δώσουμε στη νεολαία της Ευρώπης τις ευκαιρίες που της αξίζουν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης