Αυτή είναι η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων

Αυτή είναι η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων

Τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρηματίες που θέλουν να ενταχθούν στη ρύθμιση 

Αυτή είναι η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων
Σε εφαρμογή αναμένεται να τεθεί από την ερχόμενη εβδομάδα η δυνατότητα υπαγωγής των μικρών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών -με κύκλο εργασιών έως 2,5 εκατ. ευρώ- στην εξωδικαστική ρύθμιση χρεών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης η κοινή υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του νόμου 4307/2014 για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια έχει υπογραφεί ήδη και αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έως την προσεχή Δευτέρα.
 
Σημειώνεται ότι οι επιχειρηματίες που θέλουν να ενταχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει μέχρι τις 31/3/2015 να έχουν περάσει πρώτα από την Εφορία και τα Ασφαλιστικά ταμεία και εν συνεχεία και αφού φυσικά έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση, να περάσουν από την ή τις τράπεζες για την τελική ρύθμιση η οποία μπορεί να γίνει έως τις 31/3/2016.
 
Κλείσιμο
Προϋπόθεση για τη ρύθμιση των οφειλών προς τις τράπεζες είναι η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, εφόσον φυσικά η επιχείρηση ή ο ελεύθερος επαγγελματίας έχουν οφειλές σε ΔΟΥ και Ασφαλιστικά Ταμεία
 
Αυτός ο όρος ισχύει τόσο στην εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών που αφορά επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσιο τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ, όσο και στη ρύθμιση που θα αφορά σε συμφωνία επικυρωμένη από το δικαστήριο.
 
Εκτιμάται δε ότι οι οφειλές σε καθυστέρηση προς χρηματοδοτικούς φορείς (πιστωτικά ιδρύματα κ.α.) υπερβαίνουν τα 40 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 13 δισ. ευρώ περίπου οφείλουν επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 2,5 εκατ. ευρώ.
 
Σύμφωνα με τη ρύθμιση οι διαγραφές ανά χρηματοδοτικό φορέα αφορούν μία ή περισσότερες επιχειρηματικές πιστώσεις του χρηματοδοτικού φορέα προς τον οφειλέτη και οι διαγραφές αυτού του χρηματοδοτικού φορέα προς τον επιλέξιμο οφειλέτη δεν υπερβαίνουν αθροιστικά το ποσό των 500.000 ευρώ. 
 
Δηλαδή, αν μια επιχείρηση με τζίρο 2,5 εκατ. ευρώ χρωστάει π.χ. σε 2 τράπεζες 1,5 εκατ. ευρώ θα μπορεί να διαγράψει ανά τράπεζα από 500.000 ευρώ δηλαδή συνολικά 1 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης