Με το εκκαθαριστικό του 2015 ο φόρος υπεραξίας

Με το εκκαθαριστικό του 2015 ο φόρος υπεραξίας

Στην παγίδα της έκτακτης εισφοράς τα κέρδη από μετοχές 

Με το εκκαθαριστικό του 2015 ο φόρος υπεραξίας
Με το εκκαθαριστικό των δηλώσεων που θα υποβληθούν το 2015, θα πληρωθεί ο φόρος υπεραξίας από μεταβιβάσεις μετοχών του 2014. Η καταγραφή των ποσών στις δηλώσεις, σημαίνει πως το εισόδημα που προκύπτει από πωλήσεις τίτλων θα προστεθεί στα υπόλοιπα εισοδήματα του φορολογούμενου και επί αυτών θα υπολογιστεί η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης 1%-4% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, όπως ακριβώς θα συμβεί φέτος με την υποχρεωτική καταγραφή στη δήλωση των τόκων καταθέσεων.

Με εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ξεκαθαρίζει το πώς θα γίνεται η είσπραξη του φόρου υπεραξίας 15% κατά τις μεταβιβάσεις μετοχών, μεριδίων προσωπικών εταιρειών ομολόγων και εντόκων γραμματίων αλλά και παραγώγων. Έτσι, αφού δεν προβλέπεται διαφορετικά από το νόμο, ο δικαιούχος της ωφέλειας θα συμπεριλάβει το αντίστοιχο εισόδημα στην ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος στο τέλος του έτους και θα φορολογηθεί σύμφωνα με τα ανωτέρω».

Κλείσιμο
Παράλληλα διευκρινίζεται ότι για την υπεραξία που προκύπτει κατά τις μεταβιβάσεις των συγκεκριμένων τίτλων δεν απαιτείται η υποβολή δήλωσης φόρου υπεραξίας και η καταβολή του φόρου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Για όσες δηλώσεις φόρου υπεραξίας έχουν ήδη υποβληθεί και αφορούν μεταβιβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από τις αρχές του 2014 και μετά, και έχει καταβληθεί ο σχετικός φόρος, αυτός θα συνυπολογιστεί  στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικ. έτους 2015 προκειμένου να ληφθεί υπόψη κατά την εκκαθάριση τους.

Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης