Πέντε καλά νέα για την οικονομία ανακοινώνει αυτή την εβδομάδα ο Στουρνάρας

Πέντε καλά νέα για την οικονομία ανακοινώνει αυτή την εβδομάδα ο Στουρνάρας

Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα φορολογικά έσοδα, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 δεν αποκλείεται τελικά να αγγίξει και το 1,5 δισ.

Πέντε καλά νέα για την οικονομία ανακοινώνει αυτή την εβδομάδα ο Στουρνάρας
Υπέρβαση στις εισπράξεις φόρων, πλεόνασμα πολύ μεγαλύτερο από 1 δισ. ευρώ, αναθέρμανση του τζίρου στο εμπόριο και νέο δάνειο χωρίς επαχθείς όρους είναι μερικές μόνο από τις θετικές όψεις των εξελίξεων στην Οικονομία, τις οποίες θα προβάλει τις επόμενες μέρες και εβδομάδες η κυβέρνηση.

Το επιτελείο του Γιάννη Στουρνάρα ετοιμάζεται να περάσει στην αντεπίθεση επειδή θεωρεί ότι «μπορεί τα επιτεύγματα της χώρας και οι θυσίες του ελληνικού λαού να υποτιμώνται από το εξωτερικό και τους δανειστές, αλλά δεν πρέπει να αμφισβητούνται και να ακυρώνονται και από τους ίδιους τους Έλληνες».

Κλείσιμο
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να δώσει απαντήσεις με στοιχεία σε πέντε μεγάλα μέτωπα:

-  Τα φορολογικά έσοδα τον Ιανουάριο ξεπέρασαν τις προβλέψεις που είχαν τεθεί στο νέο προϋπολογισμό. Αυτό πάντως οφείλεται κυρίως τα απανωτά «χαράτσια» που πληρώνουν οι πολίτες, παρά την υστέρηση εσόδων όπως από τους φόρους στα καύσιμα (τουλάχιστον μισό δισ. ευρώ) που προκλήθηκε από την πτώση της κατανάλωσης λόγω της υπερφορολόγησης.

-  Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 διευρύνεται και θα ξεπεράσει πολύ το 1 δισ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται τελικά να αγγίξει και το 1,5 δισ. έως να εισπραχθεί και η τελευταία δόση του φόρου ακινήτων τον Μάρτιο.

-  Στην πραγματική οικονομία, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, σωρευτικά από το μήνα Ιούλιο και μετά, συνεχίζει να παρουσιάζει πλεόνασμα με αποτέλεσμα φέτος, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, να αναμένεται η εξάλειψη του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

-  Η αύξηση των λιανικών πωλήσεων τον Νοέμβριο για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2010 θεωρείται προάγγελος κάμψης της ύφεσης κατά το Δ΄ τρίμηνο του 2013. Τα σχετικά στοιχεία θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

- Ο δείκτης ΡΜΙ για τις προμήθειες στη μεταποίηση θα υπερβαίνει, κατά πληροφορίες, τις 50 μονάδες τον φετινό Ιανουάριο για πρώτη φορά την τελευταία τετραετία. Η διαμόρφωση του δείκτη σε επίπεδα άνω των 50 μονάδων υποδηλώνει είσοδο μιας οικονομίας σε φάση ανάκαμψης.

«Κερασάκι στην τούρτα» θεωρούν στο οικονομικό επιτελείο την απόφαση για συμπληρωματικό δάνειο προς τη χώρα μας που εμμέσως προαναγγέλει το Βερολίνο. Μετά τις αναφορές Σόιμπλε, γερμανικά μέσα μιλούν για δάνειο 10-20 δισ. ευρώ από το ESM, χωρίς επαχθείς νέους όρους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το δάνειο θα έρθει επικουρικά επειδή το ΔΝΤ σχεδιάζει να μην παρατείνει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα μετά το α΄οκτάμηνο του 2014, αλλά έρχεται σαν επιπλέον βοήθεια από τις αποφάσεις για μείωση επιτοκίων και ελάφρυνση χρέους που θα ληφθούν μετά τον Απρίλιο από τους δανειστές.

Η Αθήνα θεωρεί ότι δεν χρειάζονται νέοι όροι, διότι ήδη υπάρχει η δέσμευση στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2014 και μετά, καθώς αυτό του 2013 ήρθε νωρίτερα από το αναμενόμενο.  Επιπλέον η κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει σχεδιασμούς για επάνοδο στις αγορές έως τα τέλη του 2014, καθώς το επιτόκιο στο 10ετές ομόλογο διαμορφώνεται πλέον στα 8,60% στη δευτερόγενή αγορά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης