Γιαγιάδες - Παππούδες και εγγόνια δημιουργούν μαζί!

Γιαγιάδες - Παππούδες και εγγόνια δημιουργούν μαζί!

Εάν αναρωτηθούμε τι δένει το γήρας με τις προηγούμενες φάσεις της ζωής, διαπιστώνουμε ότι δεν πρόκειται για μία καινούρια ηλικία, αλλά μια δεξαμενή άμεσα επηρεαζόμενη από τα βιώματα και τις εμπειρίες μας

Γιαγιάδες - Παππούδες και εγγόνια δημιουργούν μαζί!
Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση οργανώνει βιωματικά εργαστήρια για όλες τις ηλικίες, φιλοξενώντας κάθε χρόνο εργαστήρια για μικρά παιδιά έως άτομα άνω των 65 ετών. Φέτος τα Χριστούγεννα μας επιφυλάσσει μια ωραία έκπληξη με το εργαστήριο «Μια ιστορία θα σας πω…», ένα οικογενειακό διαγενεακό εργαστήριο για γιαγιάδες και παππούδες μαζί με τα εγγόνια τους, παιδιά ηλικίας 5-8 ετών. 

Πέρυσι στη Στέγη πραγματοποιήθηκε το εργαστήριο «Νέοι χορευτές 65+ | Προχωρημένοι & οι παρτεναίρ τους» για άτομα άνω των 65 ετών μαζί με τον/την παρτεναίρ τους, ένα εργαστήριο που δένει διαφορετικές ηλικίες μέσα από το χορό. Κάθε υποψήφιος δηλαδή ερχόταν με ένα ακόμη άτομο, διαφορετικής όμως γενιάς. Έτσι δημιουργήθηκε μια μεικτή ομάδα ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών, που παρακολούθησαν όλοι μαζί τα στάδια του εργαστηρίου. Στόχος ήταν να συνδυαστούν οι εμπειρίες και τα βιώματα ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών για να ανοίξουν ένα διάλογο που θα αφορά τις σχέσεις μεγαλύτερων-μικρότερων, το «πάντρεμα» διαφορετικών φωνών, μια ειλικρινή και ουσιαστική «ανταλλαγή» και επικοινωνία. Φέτος, τα άτομα άνω των 65 ετών έρχονται σε επαφή με ακόμη μικρότερες γενεές, με τα εγγόνια τους, παιδιά 5-8 ετών. 

Κλείσιμο
Η πραγματοποίηση εργαστηρίων με τέτοια θεματική αποδεικνύει την έμφαση που επιθυμεί η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση να δώσει στη σύνδεση των ανθρώπων αλλά και στις ξεχωριστές ικανότητες όλων. Προσπαθούν να λειτουργήσουν σαν μια «άλλη γέφυρα επικοινωνίας» μεταξύ των δύο γενεών με σκοπό να επικοινωνήσουν και να δεθούν περισσότερο μεταξύ τους. Η γιαγιά και ο παππούς δεν πηγαίνουν σαν απλοί συνοδοί των παιδιών αλλά είναι ενεργοί συμμέτοχοι σε όλη τη διαδικασία. Οι δύο γενιές ανατροφοδοτούνται μεταξύ τους, εμπνέονται ο ένας από τον άλλον, συνδημιουργούν. Αξιοποιούν όμορφα και δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο των γιορτών με κοινές δραστηριότητες και ψυχαγωγία. Δουλεύουν συνεργατικά και εξοικειώνονται με την εξιστόρηση και τις μεθόδους καταγραφής προσωπικών ιστοριών. Ο διάλογος αυτός μεταξύ των δύο γενεών, εκτός των άλλων, οδηγεί και στην οργάνωση της μνήμης ενός ανθρώπου 65+, πράγμα σημαντικό για αυτές τις ηλικίες. 



Η κοινωνική ένταξη και συμμετοχή των ανθρώπων άνω των 65 ετών μέσα από δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου, ψυχαγωγίας, αλλά και εκπαίδευσης είναι για τη Στέγη  ζωτικής σημασίας, γι’ αυτό επιμένουν και σε αυτή την ηλικία. Θέλουν να δώσουν την ευκαιρία σε αυτούς τους ανθρώπους να βγουν από το στάδιο πιθανής περιθωριοποίησης και αδράνειας που επιδρά καθοριστικά στην επιτάχυνση των φαινομένων του γήρατος. Έτσι μέσα από τη συμμετοχή σε βιωματικά εργαστήρια στη Στέγη προσπαθούν να δημιουργήσουν θετικές προϋποθέσεις για να ξυπνήσουν μέσα τους οι δημιουργικές τους ικανότητες, που τους καθιστούν ζωντανά και ενεργά κύτταρα μέσα στην κοινωνική ζωή της κοινότητας. Ενώ το παιδί μπορεί να μάθει, να εμπνευστεί, να βιώσει και να αποτυπώσει μέσα από τα μάτια των μεγαλυτέρων τις πλούσιες εμπειρίες τους, με το δικό του ξεχωριστό και αυθόρμητο τρόπο.


Δύο διαφορετικές γενιές συναντιούνται τα Χριστούγεννα στη Στέγη με αφορμή τις αναμνήσεις και τις ιστορίες που ξυπνάνε προσωπικά αντικείμενα και φωτογραφίες που θα φέρουν στο εργαστήριο οι μεγαλύτεροι, αλλά θα ερμηνεύσουν οι μικρότεροι.

Ποιες μνήμες ξυπνάει μια παλιά σχολική ποδιά, ένα τραγούδι ή στιχάκι που ακόμα θυμόμαστε, μια παλιά μας ζωγραφιά; H Στέγη σαν γέφυρα δύο γενιών, φέρνει κοντά παππούδες και γιαγιάδες με τα εγγόνια τους, σε ένα εργαστήριο αφήγησης και εικονογράφησης σούπερ ιστοριών!
Στο εργαστήριο αυτό θα μοιραστούμε ιστορίες, θα τις καταγράψουν, θα τις εικονογραφήσουν και θα τις ηχογραφήσουν. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες φέρνουν μαζί τους κάποιο αντικείμενο με ιδιαίτερη σημασία για τους ίδιους. Μία φωτογραφία, ένα βιβλίο, ένα παλιό παιχνίδι, ένα αντικείμενο καθημερινής χρήσης– γίνονται πηγή έμπνευσης για την αφήγηση μιας ιστορίας, είτε φανταστικής είτε πραγματικής, στην υπόλοιπη ομάδα.

Τα εγγόνια συμπληρώνουν την ιστορία με τη δική τους φαντασία και την περιέργεια που τους κινούν τα αντικείμενα. Οι μοναδικές ιστορίες που προκύπτουν συνεταιρικά από παππούδες, γιαγιάδες και εγγόνια καταγράφονται, ηχογραφούνται και εικονογραφούνται.

Μικροί και μεγάλοι ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν ένα βιβλίο, δεμένο και εικονογραφημένο, το οποίο θα αποτελείται από τις ιστορίες και τις ζωγραφιές όλης της ομάδας. Δημιουργούν δικά τους κείμενα, γράφουν, σχεδιάζουν, χρωματίζουν και αποτυπώνουν έτσι στο χαρτί τις ιστορίες που άκουσαν. Κάθε βιβλίο-έργο είναι μοναδικό και ως προς το περιεχόμενο και ως προς το δέσιμό του.

Οι γιαγιάδες και οι παππούδες έχουν μια ολόκληρη ζωή, γεμάτη εμπειρίες και γνώσεις για να μοιραστούν. Τα παιδιά, από την άλλη, διαθέτουν ένα μοναδικό χάρισμα, που είναι ίσως η πιο σημαντική δεξιότητα στις σύγχρονες εικαστικές τέχνες: την ικανότητα «να ζωγραφίζουν σαν παιδιά».  Μέσα από αυτό το εργαστήριο οι γιαγιάδες, οι παππούδες και τα εγγόνια τους έχουν την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά, να μοιραστούν ιστορίες, να δημιουργήσουν από κοινού και –το σημαντικότερο– να μάθουν ο ένας από τον άλλον και να δεθούν περισσότερο μεταξύ τους.

Το εργαστήριο πραγματοποιείται από τις εικαστικούς Αναστασία Δούκα και Nadia Al Foudery. Οι ημερομηνίες του εργαστηρίου είναι Παρασκευή 23, Τρίτη 27, Τετάρτη 28, Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016 και Τρίτη 3 & Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017, 17:00-20:00. Το κόστος συμμετοχής είναι 30 € το παιδί και 30 € ο ενήλικας (και για τις έξι συναντήσεις) και για πληροφορίες/κρατήσεις στο 213 017 8002 και  education@sgt.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης