Εκδήλωση για την συνταγματική αλλαγή, ως μέσο εξόδου από την κρίση

Εκδήλωση για την συνταγματική αλλαγή, ως μέσο εξόδου από την κρίση

Με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών και νομικών.

Εκδήλωση για την  συνταγματική αλλαγή, ως μέσο εξόδου από την κρίση
Η συνταγματική αλλαγή, ως μέσο εξόδου από την κρίση διερευνήθηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα «Δημητρίου και Μαρίας Δελιβάνη» και η «Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή», με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών και νομικών.

Οι ομιλητές συμφώνησαν ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και θεσμική και υποστήριξαν ότι για την υπέρβαση της απαιτούνται και συνταγματικές αλλαγές, που να μπορούν να εξασφαλίζουν τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και αντιπροσώπευση της θέλησης των πολιτών, την ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας, της διαφάνειας, της εσωκομματικής δημοκρατίας, της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, του κοινωνικού ελέγχου, κ.α.

Κλείσιμο
Τη γαλλική εμπειρία, όπου τα τελευταία χρόνια προβλέπεται, υπό προϋποθέσεις, προσφυγή σε δημοψήφισμα για προτεινόμενες νομοθετικές και θεσμικές αλλαγές, ανέλυσε ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου του πανεπιστημίου της Rennes, Jean-Eric Cicquel.

Τη πρωταρχική σημασία του «πολιτικού πολιτισμού» για τη βελτίωση της δημοκρατικής λειτουργίας υπογράμμισε ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου του ΑΠΘ Κ. Χρυσόγονος, σημειώνοντας ότι «μια συνταγματική αναθεώρηση ουσιαστικά θα μπορούσε να επιβεβαιώσει ένα συντελεσμένο εκδημοκρατισμό» και κατέθεσε δώδεκα προτάσεις για συνταγματικές αλλαγές, σε αυτή την κατεύθυνση.

Προβληματισμούς για την αυξανόμενη "απόσταση μεταξύ ελίτ και λαού» και την ανάπτυξη «λαϊκιστικών, αντισυστημικών» μορφών εκπροσώπησης, ως αποτέλεσμα του "φόβου για το μέλλον" που προκαλεί η παγκοσμιοποίηση και η οικονομική κρίση στην Ευρώπη κατέθεσε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας Christophe le Rigoleur.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης