Μήπως η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει;
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Μήπως η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει;

O Μ. Σούλτς προβλέπει  συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους μέσα στην εβδομάδα και ο Τ. Βίζερ δηλώνει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης.

Την ίδια ημέρα α που ο Γ. Νταισελμπλούμ μιλάει για «σενάριο κύπρου» στην Ελλάδα και ο Ντ. Κοστέλο μπλοκάρει –και η κυβέρνηση τον αγνοεί- τα νομοσχέδια για τις 100 δόσεις και την ανθρωπιστική βοήθεια. Πιθανόν οι συγκεκριμένες δηλώσεις και αντιπαραθέσεις  να είναι πρακτική  της διαπραγμάτευσης, αλλά  μήπως η κατάσταση έχει αρχίσει να ξεφεύγει;  

Ακούμε τόσα πολλά κάθε ημέρα, που λίγα μας κάνουν εντύπωση και δεν τα αξιολογούμε. Ωστόσο, οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν ότι ο ο Γ. Νταισελμπλούμ στο τελευταίο Eurogroup απευθυνόμενος  στον Γ. Βαρουφάκη του είπε ότι αν η Ελλάδα επιμένει στη μη αξιολόγηση τότε θα  πρέπει να  εγκαταλείψει το ευρώ ή οι δηλώσεις της κ. Ε. Παναρίτη ότι οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών πρότειναν να μην πληρωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι για δύο μήνες, δείχνουν ότι η ‘’συζήτηση’’  με τους δανειστές είναι σε επικίνδυνο σημείο και εξελίσσεται με ανταλλαγή απειλών.

Κλείσιμο
Η Morgan Stanley σε έκθεση της λέει ότι επιδεινώνεται ραγδαία η κατάσταση στην Ελλάδα και δίνει 40% πιθανότητα να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη, 25% σε ένα Grexit και 35% να μην έχουμε συμφωνία με τους δανειστές τους επόμενους 3-6 μήνες και να επιβληθούν έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων.  Το τελευταίο πρόσφατα ακούγεται πολύ και αν επιβεβαιωθεί θα είναι τραγικό, γιατί η χώρα ουσιαστικά θα είναι  στον προθάλαμο  της εξόδου από την Ευρωζώνη.

Η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει στη συνάντηση Τσίπρα -Μέρκελ καθώς η κυβέρνηση  θα γνωρίζει πλέον από πρώτο χέρι τα περιθώρια πολιτικής λύσης, όπως και  το εύρος των συμβιβασμών που πρέπει να κάνει. Σε κάθε περίπτωση όμως  πρέπει να αποφασίσει άμεσα γιατί οι επιπτώσεις στην οικονομία  είναι ήδη δραματικές. Κανείς δεν επενδύει, όλα έχουν παγώσει, κανείς δεν προσλαμβάνει και σχεδόν όλοι  καθυστερούν τις πληρωμές. Η πραγματική οικονομία αιμορραγεί κι όσο συνεχίζεται η αβεβαιότητα και οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, αυξάνεται και η εκροή των καταθέσεων όπως και η εξάρτηση από την ΕΚΤ, με τον κίνδυνο το σύστημα να καταρρεύσει  άμεσα αν η ΕΚΤ κλείσει την κάνουλα,  επειδή δεν θα μπορεί να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK