Γερμανία uber alles
tsamopoulos_minas

Μηνάς Τσαμόπουλος

Γερμανία uber alles

Για τέταρτη φορά στην ιστορία της η Γερμανία στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στο ποδόσφαιρο ισοφαρίζοντας την Ιταλία σε κατακτήσεις απέναντι σε μία Αργεντινή η οποία σε αυτή τη διοργάνωση δέχθηκε για πρώτη φορά πρώτη γκολ και έχασε το παιχνίδι-τίτλο

Τραγική φιγούρα ο Μέσι που δεν κατάφερε να φθάσει στην κορυφή τον μεγάλο Αργεντίνο ποδοσφαιριστή, τον Μαραντόνα.  Και κάπου σε κάποια γωνιά ο Πεπ Γκουαρντιόλα θα χαμογελά αφού το 2010 η Ισπανία κέρδισε το Παγκόσμιο στηριζόμενη στη «Μπάρτσα» του Πεπ και τώρα στη Βραζιλία η Γερμανία πήρε το χρυσό τρόπαιο βασιζόμενη στην Μπάγερν του Πεπ.

Η Γερμανία δίκαια πήρε το τρόπαιο αφού ήταν πιο ομάδα μέσα στο γήπεδο.  Έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα που κερδίζει παγκόσμιο κύπελλο σε αμερικανικό έδαφος και η δεύτερη μετά την Ισπανία που το κατακτά  εκτός Ευρώπης.

Κλείσιμο
Στο πρώτο ημίχρονο η Γερμανία από την αρχή έκανε παιχνίδι κατοχής της μπάλας και εφήρμοσε, για μια ακόμη φορά, το «τίκι τάκα» ποδόσφαιρο με εναλλαγές της μπάλας αναζητώντας την κάθετη μπαλιά. Όταν είδε ότι δεν τα κατάφερνε απέναντι στη σφιχτή άμυνα των Αργεντινών,  επιχείρησε  πλαγιοκοπήσεις ειδικά από τα αριστερά.

Οι λατινοαμερικάνοι από την πλευρά τους έδωσαν χώρο στους Ευρωπαίους και περίμεναν να χτυπήσουν στην αντεπίθεση, με το Μέσι να έχει μια-δύο καλές ενέργειες όμως κατά τα άλλα ήταν εξαφανισμένος και καλά κλεισμένος.  Το θέμα είναι ότι στα πρώτα 45 λεπτά οι Αργεντίνοι έκοψαν τον βήχα των Γερμανών  και τους έδωσαν να καταλάβουν ότι θα έπρεπε να βγάλουν από το μυαλό τους, τους υγιεινούς περιπάτους στυλ Βραζιλίας. Μάλιστα οι Γερμανοί εκνευρίστηκαν γιατί δεν τους έβγαινε το παιχνίδι όπως ήθελαν με αποτέλεσμα να αρχίσουν τα σκληρά μαρκαρίσματα και να δεχθούν δύο κίτρινες κάρτες.

Από μία χαμένη ευκαιρία είχαν οι δύο ομάδες, με τον Ιγκουαίν που βρέθηκε  πρόσωπο με πρόσωπο με τον Νόιερ μετά από λάθος πάσα προς τα πίσω του Κρος στο 20’ και με τον Χέβεντες που είχε κεφαλιά στο δοκάρι στο 45’.  Οι Αργεντινοί πέτυχαν γκολ με τον Ιγκουαίν  στο 30΄ το οποίο  ακυρώθηκε, σωστά, ως οφσάιντ. Όμως  τη δουλειά του την έκανε αφού οι Γερμανοί θορυβήθηκαν ακόμη περισσότερο.

Στο δεύτερο ημίχρονο οι Αργεντίνοι μπήκαν πιο δυνατά  με τον Αγκουέρο  στη θέση του Λαβέτσι  στην επίθεση δίπλα στον Ιγκουαίν και τον Μέσι πίσω τους. Τριπλέτα που κράτησε πίσω τους Ευρωπαίους.  Όμως σε κάποια φάση ο άσος της Μπάρτσα ένιωσε ενοχλήσεις στο μηριαίο  δικέφαλο  και δεν έβαζε τα πόδια στη φωτιά. Οι Γερμανοί ισορρόπησαν το παιχνίδι και  χωρίς ιδιαίτερες φάσεις πήγε στην παράταση, τρίτη σερί στις τρεις τελευταίες διοργανώσεις μετά το Ιταλία-Γαλλία στο Βερολίνο και Ισπανία –Ολλανδία στο Γιοχάνεσμπουργκ.   

Στην παράταση, ο  Παλάσιο στο  6’ λεπτό  έχασε μοναδική ευκαιρία σε τετ α τετ με τον Νόιερ θυμίζοντας τον Ιγκουαίν  του πρώτου ημιχρόνου τη θέση του οποίοι πήρε στο β’ μέρος του αγώνα.

Κα όταν δεν βάζεις γκολ τότε η μπάλα τιμωρεί. Στο 113’  μετά από ένα σλάλομ του Σούρλε,  ο Μάριο Γκέτσε  άνοιξε το σκορ σε μαία αντεπίθεση των Γερμανών. Και στο λεπτό εκείνο με την κούραση να βαραίνει τα πόδια των ποδοσφαιριστών η σεμνή τελετή έλαβε τέλος.  Τουλάχιστον οι Γερμανοί με τη νίκη τους απέτρεψαν   μια δεύτερη μεγάλη πίκρα  για τους βραζιλιάνους οι οποίοι μετά την 7άρα δεν θα άντεχαν να δουν τη «μισητή» Αργεντινή να στέφεται πρωταθλήτρια μέσα  στη Βραζιλία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK