Συνεχείς φόροι αντί για αποτελεσματικό δημόσιο
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Συνεχείς φόροι αντί για αποτελεσματικό δημόσιο

Η Ελλάδα την επόμενη τετραετία είτε θα επιστρέψει στη δραχμή, είτε θα χρεοκοπήσει, είτε θα συμβούν και τα δύο ενδεχόμενα ταυτοχρόνως.

Η πρόβλεψη ανήκει στoυς  Financial Times οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η απειλή για τη γερμανική πολιτική σκηνή την επόμενη τετραετία  δεν θα είναι το δημογραφικό, αλλά η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Ο ΟΟΣΑ από την πλευρά του προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος θα σταθεροποιηθεί στο 160% του ΑΕΠ του 2020, την ίδια ώρα που ΔΝΤ και ΕΕ υποστηρίζουν  ότι θα είναι στο124 % του ΑΕΠ. Ταυτοχρόνως η  Citigroup κάνει λόγο ύφεση 1,9% το 2014 και 0,5% το 2015 ενώ επισημαίνει ότι το 2015 οι έλληνες επιχειρηματίες θα πληρώσουν το ακριβότερο χρήμα (8%) στην Ευρωζώνη.  Στο μεταξύ μόνον τον Οκτώβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών προς το δημόσιο αυξήθηκαν 1,1, δις. ευρώ φτάνοντας από τις αρχές του έτους  τα 7.28 δις. σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.   

Κλείσιμο
Τον ίδιο μήνα -τον Οκτώβριο- που αυξήθηκαν οι οφειλές στο Δημόσιο κατά 1,1 δις. οι καταθέσεις των ελλήνων μειώθηκαν κατά 1 δις, στα 160,3 δις. σύμφωνα με τα  στοιχεία της ΤτΕ.   Παράλληλα έρευνα της Direction Business Report καταγράφει  ότι  οι 100 μεγαλύτερες βιομηχανίες στην Ελλάδα παρουσίασαν επιδείνωση των οικονομικών τους μεγεθών σε ενοποιημένη βάση το 2012  παρουσιάζοντας αθροιστικά ζημίες προ  φόρων έναντι κερδών το 2011.

Η ελληνική κυβέρνηση θα έρθει σε συμφωνία με την Τρόικα  έως τις αρχές  Φεβρουαρίου το αργότερο. Οσο κι αν η ελληνική οικονομία  δείχνει να «ξύνει πάτο», δεν πρόκειται να υπάρξουν   προοπτικές να επιστρέψουμε σε αναπτυξιακούς ρυθμούς  που θα επιτρέψουν την εξυπηρέτηση του χρέους,  αν δεν προηγηθεί  ουσιαστική μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα. Η κυβέρνηση Παπανδρέου στο παρελθόν, και η κυβέρνηση Σαμαρά σήμερα περιορίζονται σε  οριζόντιες μειώσεις μισθών   χωρίς να  αξιολογούν , χωρίς να αναδιαρθρώνουν τις δημόσιες υπηρεσίες με στόχο την αποτελεσματικότητα τους. Οσο η κυβέρνηση διστάζει να  προχωρήσει σε ουσιαστικές τομές  στον δημόσιο τομέα δεν πρόκειται να δούμε «φως στην άκρη του τούνελ» και θα προσπαθούμε να κοροιδέψουμε τον εαυτό μας με διαθεσιμότητες, οριζόντιες περικοπές, νέους φόρους στο εισόδημα και στα ακίνητα, νέους έμμεσους φόρους  κλπ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ