Καλώς ήρθαν οι Κινέζοι

Μαριάννα Τζάννε

Καλώς ήρθαν οι Κινέζοι

Μπορεί η είδηση να πέρασε στα ψιλά. Όμως η πώληση μεζονέτας στα Μεσόγεια σε Κινέζα υπήκοο δεν αποκλείεται να υποκρύπτει την ταυτότητα των μελλοντικών αγοραστών κατοικίας στην Ελλάδα.

Το συμβόλαιο που υπογράφτηκε μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου και εν μέσω πολιτικών και κοινωνικών τριγμών για την άρση των πλειστηριασμών, είναι πιθανόν να επαληθεύσει και την ακραία -θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς- άποψη παραγόντων της αγοράς που μιλούν για τον αφελληνισμό της κατοικίας λόγω φόρων.

Ποιος Έλληνας θα αγοράσει σπίτι όταν πρέπει να πουλήσει κάποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο για να ξεπληρώσει τους απανωτούς φόρους; Ποιος θα ενδιαφερθεί να αγοράσει τις κατοικίες των κόκκινων δανείων που ετοιμάζονται να βγάλουν στο σφυρί οι τράπεζες έστω και με όρους κοινωνικών κριτηρίων; Στην πραγματικότητα λίγοι. Κάποτε τα ακίνητα ήταν πηγή ευημερίας. Σήμερα έγιναν κατάρα. Εάν αναλογιστούμε τις προοπτικές που δημιουργούν στην Ελλάδα οι επενδύσεις των Κινέζων σε λιμάνια, αεροδρόμια και τουρισμό, την εισβολή των Ρώσων στην Χαλκιδική και την Κρήτη και το περιορισμένο αλλά ενδεικτικό ενδιαφέρον άλλων φυλών για κατοικία (Αράβων, Σύριων, Αιγυπτίων κ.α) οι σχεδιασμοί του κυβερνητικού επιτελείου στρώνουν με ρόδα τις επενδύσεις σε ουέν, ρούβλια και όποιο άλλο εθνικό νόμισμα προτιμάται στην χώρα μας. Όποιος αγοράζει ακίνητο εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αξίας πάνω από 250.000 ευρώ του δίνεται άδεια παραμονής για πέντε χρόνια.

 Το έκαναν στην Κύπρο την Ισπανία και την Πορτογαλία και δεν έχασαν! Το μέτρο λειτούργησε ήδη ως κράχτης για μεγάλη Κινεζική εταιρία real estate, η οποία έχει πυκνώσει τις επαφές της με κυβερνητικά στελέχη σχεδιάζοντας την ανάπτυξη οικιστικού συγκροτήματος στα παράλια του λεκανοπεδίου. Θα εξασφαλίσει μάλιστα  τρεις άδειες παραμονής για τα μέλη της Κινεζικής οικογένειας που θα κατοικίσει στα Μεσόγεια. Το σοκ που έχει υποστεί η ελληνική κτηματαγορά και το ροκάνισμα των αποθεματικών των ελληνικών οικογενειών από τα συνεχή κουρέματα μισθών και συντάξεων δεν αφήνουν περιθώρια επενδυτικών πρωτοβουλιών για τους Έλληνες αγοραστές. Τουλάχιστον επί του παρόντος. Για αυτό και το απόθεμα των απούλητων σπιτιών παραμένει μεγάλο.

 Ο κυριότερος λόγος είναι το άγχος και ο πανικός που έχουν σκορπίσει τα κυβενρητικά μέτρα με αποτέλεσμα μεγάλο κομμάτι των ακινήτων που πωλούνται να είναι από Έλληνες που δεν μπορούν να συντηρήσουν δεύτερο σπίτι ή αδυνατούν να καταβάλλουν τους φόρους. Αν συνεχιστεί η τάση αυτή και αν οι Κινέζοι μαζικοποιήσουν τις αγορές τους, τότε το μέλλον της κατοικίας στην χώρα μας δεν αποκλείεται να βρίσκεται πίσω από την οικιστική εξάπλωση του ασιατικού γίγαντα και όχι μόνο. Μια china town σε κάθε γειτονιά! Όχι όμως με τη μορφή που γνωρίσαμε την τελευταία δεκαετία με τα συνοικιακά μικρομάγαζα της φτήνιας και της υποκουλτούρας αλλά με την προσέλκυση της μεσαίας Κινεζικής τάξης που θα έχει λόγο και άποψη μέσα από τον δικό της κοινωνικό ιστό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ