Ασχετοι και επικίνδυνοι φοροτρίφτες
Tasos_karamitsos4

Τάσος Καραμήτσος

Ασχετοι και επικίνδυνοι φοροτρίφτες

Ωρες-ώρες, παρακολουθώντας τη φορολογική πολιτική (και αυτής) της κυβέρνησης, ειλικρινά είναι να απορεί κανείς αν τελικά το κάνουν επίτηδες ώστε να τελειώσουν τη χώρα -και τους κατοίκους της- μια ώρα αρχύτερα

Στο σχέδιο νόμου για τη φορολογία εισοδήματος που επεξεργάζονται αυτή την περίοδο στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπεται, λέει, η κατάργηση της συλλογής των αποδείξεων για όσους έχουν εισόδημα μέχρι 1.500 ευρώ τον μήνα. Δηλαδή για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Απίστευτο! Καταρχάς έχουν κυριολεκτικά τρελάνει τον κόσμο, αφού το μέτρο της έκπτωσης φόρου με τη συλλογή αποδείξεων έρχεται και φεύγει στην Ελλάδα όπως εναλλάσσεται η νύχτα τη μέρα.

Πέραν τούτου, όμως, δεν χρειάζεται να έχει κανείς ειδικές γνώσεις για να καταλάβει ότι η κατάργηση του μέτρου αυτού απλώς θα διπλασιάσει τη φοροδιαφυγή και μάλιστα εν μια νυκτί. Αν κάποιος από αυτούς τους ηλίθιους που σκέφτηκαν την κατάργηση των αποδείξεων, «στο πλαίσιο της προόδου της υλοποίησης του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου και της πάταξης της φοροδιαφυγής», βγει μια βόλτα στην αγορά, θα διαπιστώσει ότι στην ουσία όλα σήμερα πωλούνται… με δύο τιμές: μία με απόδειξη και μία (εναλλακτικά) χωρίς απόδειξη, με έκπτωση 10% με 15%. Είτε πας σε ταβέρνα, είτε σε κατάστημα να αγοράσεις οποιοδήποτε εμπόρευμα, είτε σε γιατρό, δικηγόρο, είτε καλέσεις κάποιον υδραυλικό, ηλεκτρολόγο κ.λπ., θα ακούσεις τη συγκεκριμένη σταθερή ατάκα: «Θέλεις απόδειξη ή να κάνω μια έκπτωση;».

Οταν λοιπόν δεν θα υπάρχει το κίνητρο της απόδειξης στον πελάτη, ποιος ο λόγος να τη ζητήσει, ειδικά αν είναι φυσικό πρόσωπο; Ακριβώς το αντίθετο θα έπρεπε να προβλέπει ο νέος φορολογικός νόμος και απορώ γιατί με το αντικείμενο ασχολείται υφυπουργός της πιάτσας και όχι πολιτικός (Μαυραγάνης).  

Διαβάζω και άλλα καταπληκτικά, όπως ότι πρόκειται να θεσπιστεί η αύξηση της προκαταβολής φόρου. Μία ακόμη τρομακτική μπαρούφα, αφού, πρώτον, στεγνώνει και τους τελευταίους που κερδίζουν και άρα αποδίδουν φόρους και, δεύτερον, σίγουρα τους αποτρέπει να δηλώσουν τα κερδισμένα ακριβώς για να μη στραγγιστούν τελείως. Ή όχι;

Ασχετοι και επικίνδυνοι συνεχίζουν να απογοητεύουν τον πιο καλόπιστο άνθρωπο, είτε είναι Ελληνας που θέλει να σωθεί η πατρίδα του είτε ξένος που επιθυμεί να επενδύσει στην Ελλάδα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK