Γιατί στοίχειωσε το «Project Μανχάταν» στο Κολωνάκι

Γιατί στοίχειωσε το «Project Μανχάταν» στο Κολωνάκι

Στα αζήτητα παραμένουν τα υπερπολυτελή διαμερίσματα του «One Athens», στη θέση του ιστορικού κτιρίου Δοξιάδη - Δεν υπολόγισαν σωστά την κρίση του real estate οι επιχειρηματίες Μίλτος Καμπουρίδης και Χρήστος Ιωάννου

Γιατί στοίχειωσε το «Project Μανχάταν» στο Κολωνάκι
Κλείσιμο

Ψυχή δεν κυκλοφορεί στο υπερπολυτελές συγκρότημα με τα διαμερίσματα των 8 εκατ. ευρώ που χτίστηκε στη θέση του άλλοτε ιστορικού κτιρίου Δοξιάδη στο Κολωνάκι. 



Παρουσιάστηκε ως «Project Μανχάταν»: πανάκριβα διαμερίσματα και penthouses (ρετιρέ) στο Κολωνάκι, σαν κι αυτά που συναντάς στη Νέα Υόρκη, τα οποία, εκτός από εκπληκτική θέα σε Ακρόπολη και Λυκαβηττό, την οποία μάλιστα έχεις το προνόμιο να αγναντεύεις καθώς απολαμβάνεις ένα ποτήρι παγωμένη σαμπάνια μέσα από τις υπαίθριες θερμαινόμενες πισίνες που βρίσκονται στις βεράντες τους, προσφέρουν μέχρι και παροχή εξεζητημένων υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα προσωπικό γυμναστή, μασέρ, μέχρι υπάλληλο για τα θελήματα. Παροχές και υπηρεσίες που δικαιολογούν το ποσό των περίπου 1.500 ευρώ των κοινοχρήστων σε μηνιαία βάση αν αγόραζες ένα διαμέρισμα των 300 τ.μ. δίνοντας 5 εκατ. ευρώ.  

Η ιδέα των εμπνευστών της μεγαλύτερης οικιστικής επένδυσης που έχει γίνει ποτέ στο κέντρο της Αθήνας, κυρίων Μίλτου Καμπουρίδη και Χρήστου Ιωάννου, ήταν να προσελκύσουν υποψήφιους αγοραστές από επιχειρηματικούς και κοσμικούς κύκλους, Ελληνες και ξένους, που δεν θα είχαν πρόβλημα να ξοδέψουν μερικά εκατομμύρια για να γίνουν ένοικοι του «One Athens», όπως είναι η επωνυμία του συγκροτήματος. 

Με αυτά τα λεφτά και λιγότερα μπορούσαν να αγοράσουν πριν από έναν χρόνο βίλα στο Λαγονήσι

Ενδεικτικά, στα 2 εκατ. ευρώ ανέρχεται η τιμή ενός διαμερίσματος μόλις 175 τ.μ., ενώ τα ρετιρέ των 700 τ.μ. με τις βεράντες και τις πισίνες πωλούνται 7-8 εκατ. ευρώ έκαστο. Υπερβολή; Ισως, αν και τα πρώτα δείγματα, σύμφωνα πάντα με τους κατασκευαστές, ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, καθώς υποστηρίζουν ότι προτού καλά-καλά τελειώσει το project είχαν ήδη πουληθεί 3 με 4 διαμερίσματα και άλλα τόσα με την αποπεράτωσή του.  Το συγκρότημα κατοικιών που στεγάζεται στο άλλοτε ιστορικό κτίριο Δοξιάδη με την επωνυμία «One Athens» εκτείνεται σε εννέα ορόφους συνολικού εμβαδού 11.700 τ.μ. και περιλαμβάνει 26 αυτόνομες κατοικίες.

Συγκεκριμένα, 5 penthouses με βεράντες και πισίνες (260-721 τ.μ.), 4 townhouses με ανεξάρτητη είσοδο σε τρία επίπεδα (250-511 τ.μ.), 17 διαμερίσματα με διαφορετική διαρρύθμιση (77-347 τ.μ.), θέσεις πάρκινγκ και αποθήκες για κάθε κατοικία.  Στα εγκαίνια του κτιρίου πριν από έναν περίπου χρόνο, επιχειρηματίες, πολιτικοί και εγχώριες διασημότητες προκάλεσαν έναν ευχάριστο συνωστισμό στα σκαλάκια και το αίθριο του συγκροτήματος, θυμίζοντας αλλοτινές ένδοξες εποχές της παντοκρατορίας του lifestyle. Μουσικά συγκροτήματα και performers χάρισαν ήχο και χρώμα στη βραδιά, ενώ το μενού ήταν ανάλογο της περίστασης: σκοτσέζικος σολομός, τηγανητό Camembert, ρολάκια με τραγανή πάπια και μπόλικη παγωμένη σαμπάνια με φόντο την κλειστή θερμαινόμενη πισίνα του ισογείου με τον εντυπωσιακό φωτισμό, τη σάουνα και τα αποδυτήρια που θύμιζαν πεντάστερο ξενοδοχείο.

Στα πηγαδάκια συζητιούνταν τα ονόματα επτά νεαρών επιχειρηματιών που είχαν δείξει ζωηρό ενδια­φέρον για να αγοράσουν ένα από τα «χρυσά» διαμερίσματα. Μέχρι και το όνομα της κόρης του Ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, Εκατερίνα, είχε αναφερθεί ανάμεσα σε αυτά των υποψηφίων αγοραστών, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται από επίσημα χείλη.

{{{ articlebanner-330x100-1 }}}

Άδειο το συγκρότημα

Σε κάθε περίπτωση, όλα πήγαιναν όπως ακριβώς είχαν σχεδιαστεί, με τους κατασκευαστές να αισιοδοξούν ότι είναι θέμα χρόνου να ξεπουλήσουν. Ωστόσο, αυτό, τουλάχιστον έως και σήμερα, δεν έχει συμβεί. Τι δεν είχαν υπολογίσει; Την ολοένα βαθύτερη κρίση στην αγορά των ακινήτων σε συνδυασμό με τις ακριβές τιμές που πουλούσαν.

Ανασταλτικός παράγοντας ακόμα και γι’ αυτούς που διέθεταν μεγάλη οικονομική επιφάνεια. «Με αυτά τα λεφτά και λιγότερα μπορούσαν να αγοράσουν πριν από έναν χρόνο, πόσο μάλιστα σήμερα, βίλα στο Λαγονήσι σε οικόπεδο 6 στρεμμάτων ή μονοκατοικία στην Εκάλη και στον Διόνυσο σε οικόπεδο 800 τ.μ. Οπότε λογικό είναι να μην μπήκαν καν στη διαδικασία να διαπραγματευτούν για να αγοράσουν ένα διαμέρισμα, έστω κι αν αυτό προσφέρει εκπληκτική θέα, ανέσεις και υπηρεσίες που συναντάμε σε ανάλογα συγκροτήματα του εξωτερικού όπως στο Knightsbridge του Λονδίνου αλλά και στο Μανχάταν», σχολιάζει στο «ΘΕΜΑ» παράγοντας της αγοράς.

Ωστόσο, υπήρχαν και άλλοι λόγοι που συνέβαλαν στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου, με αποτέλεσμα η αποπεράτωσή του να συμπέσει χρονικά με την ολοένα επιδεινούμενη κατάσταση στην αγορά του real estate λόγω της κρίσης και των μνημονίων. Κάτοικοι της περιοχής κατήγγειλαν το φιλόδοξο αυτό project στις αρμόδιες αρχές, υποστηρίζοντας ότι το άλλοτε ιστορικό κτίριο Δοξιάδη έπρεπε να κριθεί διατηρητέο και όχι να γκρεμιστεί ώστε να μεταμορφωθεί σε καταφύγιο πολυτελείας για λίγους και εκλεκτούς.

Η καταγγελία έγινε όταν το έργο βρισκόταν σε εξέλιξη, με αποτέλεσμα οι δημιουργοί του να σπαταλήσουν ενάμιση περίπου χρόνο καταφεύγοντας στο υπουργείο Πολιτισμού για να πάρουν τις απαραίτητες εγκρίσεις για να συνεχίσουν να ρίχνουν μπετά. «Το κακό είναι ότι αυτό μας καθυστέρησε σημαντικά, κι έτσι πέσαμε πάνω στη δίνη της οικονομικής κρίσης», αναφέρει πρόσωπο που διαχειρίζεται μέρος του πρότζεκτ «One Athens», για να προσθέσει: «Τότε ξεκίνησαν και τα προβλήματα με τις τράπεζες, καθώς εργολάβοι και υπεργολάβοι με τους οποίους συνεργαζόμασταν αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα. Οπότε εκεί φάγαμε και δεύτερη καθυστέρηση».

Οι υπεύθυνοι του project παραδέχονται ότι πουλάνε ακριβά, υποστηρίζοντας ότι το υψηλό κόστος οφείλεται στο γεγονός ότι για την κατασκευή των 26 κατοικιών έχουν χρησιμοποιηθεί τα πιο ποιοτικά και ακριβά υλικά της αγοράς. «Αναλογιστείτε μόνο το κόστος των κουφωμάτων που φτάνει τα 1.000 ευρώ το τ.μ.», λένε.

Σήμερα η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ούτε ένας ένοικος που να κατοικεί στο συγκρότημα.

Μόνο η ύπαρξη ενός υπαλλήλου εταιρείας security μαρτυρά ότι υπάρχει ζωή στον χώρο.

Πουλήθηκαν μόλις 7 από τα 26

Οσοι φέρονται να έχουν αγοράσει διαμέρισμα στο «One Athens» (λέγεται ότι έχουν πουληθεί τα 7 από τα 26 διαμερίσματα), σύμφωνα με τους διαχειριστές, περιμένουν να ολοκληρωθούν κάποιες εργασίες που έχουν ζητήσει και μετά να εγκατασταθούν, αν και πρόκειται κυρίως για ξένους που επισκέπτονται σποραδικά την Ελλάδα.

Οι άνθρωποι της εταιρείας που διαχειρίζονται το συγκρότημα υπόσχονται στους ενδιαφερόμενους παράδοση «με το κλειδί στο χέρι» μέσα σε χρονικό διάστημα έως και πέντε-έξι μηνών από την ημέρα που θα υπογραφούν τα συμβόλαια, ενώ δείχνουν διατεθειμένοι να ρίξουν και τις τιμές. «Θέλουμε να πουλήσουμε, οπότε διαπραγματευόμαστε», λένε σε όσους τους πλησιάζουν έστω με διερευνητική διάθεση. Πόσοι, όμως, είναι σήμερα διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν την αγορά ενός διαμερίσματος 170 τ.μ. όταν η αρχική του τιμή ξεκινά από τα 2 εκατ. ευρώ; 

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, για τους κατοίκους του «One Athens» προβλέπονταν μια σειρά από ξεχωριστά προνόμια που θα έκαναν τη διαμονή τους ακόμα πιο ευχάριστη και προνομιακή. Πρόσβαση στο roof garden με εκπληκτική θέα στην Ακρόπολη, στιγμές χαλάρωσης σε πολυτελές κέντρο ευεξίας με πισίνα, χαμάμ ή σάουνα (στο ισόγειο), ενώ για τους πιο αθλητικούς τύπους έχει προβλεφθεί χώρος για τη στέγαση ενός πλήρως εξοπλισμένου γυμναστηρίου με χώρο αποθεραπείας για το απαραίτητο μασάζ μετά από έντονη άσκηση.

Για τους μικρούς στην ηλικία ενοίκους έχει σχεδιαστεί χώρος 100 τ.μ. με δραστηριότητες και παιχνίδια, ενώ οι ενήλικες μπορούν να κάνουν χρήση ιδιωτικής αίθουσας προβολών για να απολαύσουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα ή μια ταινία κάνοντας χρήση των τελειότερων οπτικοακουστικών εργαλείων. Μέχρι και business suite έχει προβλεφθεί για την πραγματοποίηση επαγγελματικών συναντήσεων.

Τα διαμερίσματα είναι εξοπλισμένα με συστήματα αυτοματισμού (με το πάτημα ενός κουμπιού ρυθμίζεις από τη θερμοκρασία μέχρι και τη μουσική επένδυση του χώρου), τα μπάνια στις κρεβατοκάμαρες διαθέτουν μαρμάρινα δάπεδα Διονύσου και επένδυση στους τοίχους από μάρμαρο Αλιβερίου, οι υπηρεσίες concierge του κτιρίου, όποτε αυτές ενεργοποιηθούν, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αφύπνιση, κρατήσεις εισιτηρίων, διοργάνωση ταξιδιών αναψυχής, προσωπικό γυμναστή και μασέρ, αγορά τροφίμων και αναψυκτικών, υπηρεσίες catering, διοργάνωση εκδηλώσεων και ό,τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει το απαιτητικό γούστο κάποιου που είναι διατεθειμένος να βγάλει από την τσέπη του έως και 8 εκατ. ευρώ για να αγοράσει ένα από τα υπερπολυτελή αυτά διαμερίσματα.

{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης