Χρήστος Φερεντίνος: «Μπήκα ξανά στο παιχνίδι με μηδενισμένο κοντέρ»

Χρήστος Φερεντίνος: «Μπήκα ξανά στο παιχνίδι με μηδενισμένο κοντέρ»

Μετά από 22 χρόνια στην ελληνική τηλεόραση, ο γνωστός παρουσιαστής μιλά για τις δύσκολες στιγμές του, τα λάθη του, τις χρυσές εποχές, δίνει το δικό του top 5  των καλύτερων παρουσιαστών και αναφέρεται με τρυφερότητα στη σύζυγό του Σοφία Παυλίδου και τα δυο τους παιδιά

Χρήστος Φερεντίνος: «Μπήκα ξανά στο παιχνίδι με μηδενισμένο κοντέρ»
Ο Χρήστος Φερεντίνος είναι ένα από τα πιο αγαπητά πρόσωπα της ελληνικής τηλεόρασης, ενώ η εκπομπή του «Ακου τι είπαν» γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Χαλαρός, κατασταλαγμένος, με αυτογνωσία επαγγελματική αλλά και προσωπική, κάνει τον δικό του απολογισμό για όσα πέρασαν.

- Ποιο θεωρείς ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας της εκπομπής σου «Ακου τι είπαν»;
Κλείσιμο
Νομίζω ότι η επιτυχία της οφείλεται σε συνδυασμό πραγμάτων. Εχει έξυπνο concept, είναι ένα καλό όχημα και νομίζω ότι υπάρχει μια καλή ομάδα που δημιουργεί παρεΐστικο κλίμα και πολλές εκπλήξεις. 

- Είσαι ίσως ο πιο πετυχημένος παρουσιαστής τηλεοπτικών παιχνιδιών. Γιατί νομίζεις ότι ξεχωρίζεις;
Το μυστικό στα τηλεπαιχνίδια είναι να υπηρετείς σωστά το concept. Κάθε τηλεπαιχνίδι έχει τα κόλπα του, το δικό του μενού. Κάθε φορά που αναλαμβάνω κάτι κάθομαι και το δουλεύω καιρό. Βλέποντάς τα με την πάροδο του χρόνου προσπαθώ να τα βελτιώνω για να μην κουράζεται ο θεατής, να έχει εναλλαγές και οι παίκτες να νιώθουν άνετα. Στα τηλεπαιχνίδια στο εξωτερικό βλέπεις τον κόσμο να συμμετέχει, κάτι που δεν συναντάς εδώ που οι άνθρωποι κομπλάρουν. Ετσι, πρέπει να βγάλεις τον αυθορμητισμό των παικτών κι εσύ να προσθέτεις συνεχώς πάνω σε αυτό. Αν βρεις τη χρυσή τομή, νομίζω ότι πέτυχες τον στόχο σου. 



- Υπήρξε μια περίοδος ύφεσης των τηλεπαιχνιδιών και τώρα επανέρχονται;
 Εγινε ένας κύκλος με το «Deal» και άλλα τηλεπαιχνίδια και μετά ήρθε η οικονομική κρίση. Δεν υπάρχουν πολλά τηλεπαιχνίδια που να θεωρούνται δεδομένες οι επιτυχίες. Τα κανάλια ποντάρουν πια σε δυνατά concepts. Ο ALPHA ρίσκαρε και πριν από το δελτίο ειδήσεων του καναλιού έβαλε, σε μια δύσκολη ζώνη, το τηλεπαιχνίδι. Ενα ιδιαίτερο ψυχαγωγικό πρόγραμμα, ένα δύσκολο προϊόν που δεν λειτουργεί πάντα. Εχω κάνει και παιχνίδια που δεν έχουν πάει καλά, όπως τo «Show me the money». Ενδεχομένως να ήθελε έναν χρόνο απόσταση, γιατί είχε γίνει αμέσως μετά το «Super Deal». Ηταν έξυπνο, είχε τύχη, είχε γνώση, αλλά δεν λειτούργησε στον κόσμο. Παιχνίδια που πετυχαίνουν στο εξωτερικό δεν σημαίνει ότι θα λειτουργήσουν και εδώ.

- Στο τρέιλερ της εκπομπής είδαμε και τη σύζυγό σου Σοφία Παυλίδου. Πώς κι έτσι;  
Είπα, αφού το κάνουν όλοι με επιτυχία, ας το κάνω κι εγώ. (γέλια) Ο Λιάγκας κάνει εκπομπή με τη γυναίκα του, μια χαρά πηγαίνει. Ας το δω κι εγώ. Bασικά ήταν μια ιδέα της διευθύντριας Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του ALPHA Αννας Βλαβιανού. Αρχικά στο σενάριο με τον ψυχολόγο είχαν πέσει στο τραπέζι τα ονόματα του Ιεροκλή Μιχαηλίδη και του Πάνου Μουζουράκη. Στο meeting η Αννα είπε: «Γιατί δεν το κάνεις με τη Σοφία Παυλίδου;». Κι έτσι έγινε. Με τη Σοφία ποτέ δεν μπήκαμε στη διαδικασία να κάνουμε κάτι μαζί, δεν το επιδιώξαμε ποτέ και ήμασταν λίγο διακριτικοί σε όλο αυτό.

- Είχε ακουστεί πάντως ότι σας πρότειναν να κάνετε και εκπομπή μαζί.
Ποτέ δεν έγινε κάτι τέτοιο, αλλά το είχα ακούσει. 

- Φανταζόσουν παλιά, προτού ξεκινήσεις, τον εαυτό σου παρουσιαστή;
Αν με ρωτούσες όταν ξεκινούσα, θα σου έλεγα ότι αποκλείεται να κάνω 22 χρόνια τηλεόραση. Μπορεί να εργαζόμουν στο σοβαρό ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, αλλά μου άρεσαν πιο απλά κοινωνικά θέματα και γνωριμίες με καθημερινούς ανθρώπους. Σίγουρα δεν φανταζόμουν τον εαυτό μου παρουσιαστή τότε. Σπούδαζα στη Νομική και έψαχνα μια δουλειά για τα προς το ζην. Τότε ήταν η έκρηξη της ραδιοφωνίας και της δημοσιογραφίας. Ηθελα να πειραματιστώ.

Εβλεπα ότι η ραδιοφωνία είναι ένας μαγικός κόσμος και εκεί απορροφήθηκα. Η τηλεόραση δεν ήταν το ζητούμενο και ήρθε μετά από πίεση της διεύθυνσης του ΣΚΑΪ να μεταφέρω τη ραδιοφωνική εκπομπή «Ο,τι βρέξει ας κατεβάσει» στην τηλεόραση. Τη μετονόμασα σε «Ακου να δεις», μια διαφορετική εκπομπή για τα ελληνικά δεδομένα τότε, αφού για πρώτη φορά έβγαινε κάποιος στον δρόμο και έκανε επί τόπου ρεπορτάζ. Το 1995 μάλιστα πήρα το Βραβείο Κοινού της εφημερίδας «Εθνος». Τότε είχε πει ο Φρέντυ Γερμανός ότι η εκπομπή μου του άρεσε πολύ και ήταν μεγάλη τιμή για μένα. Μετά έκανα αυτές τις εκπομπές για τρία χρόνια, εν συνεχεία το «Ακούνα ματάτα» στο MEGA, ενώ ακολούθησαν το «Μπαμ», το «Fort Boyard» και τα πολύ πετυχημένα «Deal» και «Super Deal». Oταν κάνεις τηλεόραση με ανεμελιά, αφοσίωση, αφασία, παρέα με ανθρώπους που ξεχνιέσαι στη μονταζιέρα, είναι δύσκολο να αποτύχεις. Τελικά, είμαι τυχερός που ασχολήθηκα με την τηλεόραση γιατί το απολαμβάνω ακόμη. 



- Ποια δουλειά δεν θα έκανες ξανά;
Το πρωινό στον ΑΝΤ1, όπως τελικά λειτούργησε, θα το απέφευγα σήμερα. Και θα ήταν καλύτερα για όλους. Δεν ξέρω αν θα το έκανα ξανά, γιατί όταν έχεις δοκιμάσει κάτι και δεν έχεις τα ανάλογα αποτελέσματα φοβάσαι να το ξαναδοκιμάσεις. 

- Θεωρείς ότι σου έκανε κακό στην πορεία;
Oλα ξεχνιούνται, αλλά, εν κατακλείδι, το πρωινό μου έκανε καλό. Πέρασα μια περίοδο με άσχημες συγκυρίες μετά, βγήκα για ένα διάστημα εκτός τηλεόρασης, αλλά όλο αυτό μου έκανε καλό. Μπήκα ξανά στο παιχνίδι με μηδενισμένο κοντέρ, με ειλικρίνεια, αμεσότητα, πάθος και τρομερή διάθεση να κερδίσω ξανά το στοίχημα. Μπήκα σαν να ξεκινούσα σήμερα.

-Θεωρείς ότι δεν κάηκες λόγω καλών επιλογών, τύχης ή χαρακτήρα;
Φαντάζομαι ότι είναι θέμα χαρακτήρα. Με συμπαθεί ο κόσμος, στέκομαι μπροστά του με ειλικρίνεια, καλή διάθεση, αλλά όταν δεν του αρέσω το δείχνει. Μπορεί να σε συμπαθεί το κοινό αλλά να μη σε στηρίζει. Οταν, όμως, συνεχίζει να σε βλέπει σε ένα άλλο πρόγραμμα, τότε σε αποδέχεται και σημαίνει ότι δεν σε έχει βαρεθεί. 

- Εχεις ζήσει τα χρυσά χρόνια της τηλεόρασης και τις υψηλές αμοιβές. Εβγαλες χρήματα;
Εχω αμειφθεί καλά την εποχή του «Deal» και του «Super Deal», αλλά αυτό που κατάλαβα είναι ότι όταν μπαίνεις στο παιχνίδι των καλύτερων οικονομικών απολαβών κάτι γίνεται μετά και η οικονομική αφαίμαξη είναι μεγαλύτερη! Τα παίρνεις; Θα σ'τα πάρουν εις διπλούν. Εκανα επίσης κάποιες επιχειρηματικές κινήσεις, αλλά με έπιασε η κρίση και δεν βγήκα κερδισμένος. Οσο ήμουν μαζεμένος ήταν πιο ήρεμες οι συνέπειες - όσο ανοίγεσαι τόσο μεγαλώνουν οι συνέπειες. Γενικότερα, όμως, είμαι ευχαριστημένος.

- Ποιοι θεωρείς ότι είναι οι καλύτεροι παρουσιαστές και γιατί;
Υπάρχουν εξαίρετοι παρουσιαστές με αποδοχή και διάρκεια. Ο Γιώργος Παπαδάκης είναι μοναδικός σ’ αυτό που κάνει - έχει ταχύτητα, τη δυνατότητα να ελέγχει και να πυροδοτεί μια συζήτηση, να αλλάζει την κουβέντα όταν ατονεί και να κρατάει το ενδιαφέρον του κοινού τόσα χρόνια. Η Ελένη Μενεγάκη είναι η πιο ευχάριστη για συνέντευξη. Χαλαρώνεις, ξεχνάς όσα σύνδρομα και αναστολές έχεις ως παρουσιαστής, ηθοποιός ή τραγουδιστής και περνάς καλά. Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου είναι άμεσος, γρήγορος, παράγει το μυαλό του και διψάει να κάνει ένα ευχάριστο ζωντανό πρόγραμμα. Οι «World  Party» Σάκης Τανιμανίδης και Γιώργος Μαυρίδης είναι δύο νέα παλικάρια με μια διαφορετική πρόταση για τα ελληνικά δεδομένα. Και μακράν οι καλύτεροι όλων είναι οι «Ράδιο Αρβύλα». Ο Αντώνης Κανάκης και τα παιδιά κάνουν ένα ξεχωριστό, ευρηματικό, αντισυμβατικό και παρεΐστικο είδος τηλεόρασης. 

- Πώς διαχειρίζεστε τα δημοσιεύματα που κατά καιρούς σας θέλουν να χωρίζετε με τη σύζυγό σου;
Δεν δίνουμε σημασία. Εχουμε εξηγήσει και στα παιδιά ότι πολλές φορές μπορεί να ακούσουν αθλιότητες, όπως ότι χωρίζουμε, αλλά δεν μας επηρεάζει γιατί είμαστε μια οικογένεια που συζητάμε και υπάρχει συνεννόηση. Τόσα χρόνια έχουν γραφτεί πολλά, αλλά γενικώς δεν απαντώ γιατί δεν θέλω να τα πυροδοτώ. 

- Αλήθεια, πώς κρατάτε ζωντανό τον γάμο σας;
Οι καταστάσεις και τα χρόνια μάς έχουν δέσει και έχουμε μεγάλη αγάπη ο ένας για τον άλλον. Μπορεί να μην είναι όπως ήταν την πρώτη περίοδο, αλλά μέσα στα χρόνια έχουμε δημιουργήσει κάτι πολύ πιο βαθύ. Στις δύσκολες περιπτώσεις αυτό μας κρατάει μαζί. Το ευτύχημα είναι ότι περνάμε καλά και δεν πλήττουμε. Ανανεωνόμαστε, εκπλήσσει ο ένας τον άλλον ευχάριστα, δεν τον βάζει στο περιθώριο και ο ένας αντιμετωπίζει τον άλλον ως πρωταγωνιστή στη ζωή του.
 
- Οι γιοι σου, Κωνσταντίνος και Δημήτρης, έχουν καλλιτεχνικές τάσεις;
Οταν τους ρωτώ, η απάντηση είναι ότι είναι μικροί και δεν ξέρουν τι θα κάνουν στο μέλλον. Και οι δύο είναι καλοί αθλητές, παίζουν ποδόσφαιρο, μπάσκετ και είναι Ολυμπιακοί. Πάντως συμμετέχουν στις θεατρικές παραστάσεις του σχολείου και είναι πολύ καλοί!



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης