Joe Pe(tropoulos): Ο σκηνογράφος του «Αλ Τσαντίρι» είναι retro-maniac

Joe Pe(tropoulos): Ο σκηνογράφος του «Αλ Τσαντίρι» είναι retro-maniac

Η αγάπη του για καθετί παλιό και σημαδεμένο από τον χρόνο είναι το στοιχείο που κάνει εντελώς ξεχωριστή την αισθητική του Γιώργου Πετρόπουλου. Σκηνογράφος και διακοσμητής, ο «Joe Pe» είναι ο Νο 1 απόστολος του vintage στυλ. Και, ήδη, το κήρυγμά του υπέρ κάθε αντίκας προσελκύει όλο και περισσότερους πιστούς

Joe Pe(tropoulos): Ο σκηνογράφος του «Αλ Τσαντίρι» είναι retro-maniac
Σε μια εποχή όπου οι μοντέρνες γραμμές και το minimal αποθεώνονται, o Γιώργος Πετρόπουλος ή Joe Pe, όπως είναι το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο, επιστρέφει στον ρομαντισμό μιας άλλης εποχής. Ιδιοκτήτης του καταστήματος «Retro­sexual» με επιλεγμένα και σπάνια αντικείμενα εποχής, μας μυεί στην αισθητική των δεκαετιών του ’60, του ’70 και του ’80, κάνοντας το vintage σύγχρονο τρόπο ζωής. Οπως εξηγεί και ο ίδιος, «σκοπός του “Retrosexual Vintage Shop” είναι να διαδώσει όλη τη vintage κουλτούρα, την αισθητική περασμένων εποχών, γι’ αυτό και επιδιώκει κάθε αντικείμενο να συνοδεύεται από μια ολοκληρωμένη μελέτη της ιστορίας του και να συντηρείται αυστηρά μέσα στo πλαίσιο της αυθεντικότητάς του. Ο χώρος μας αποτελεί μια ολόκληρη κοσμοθεωρία. Θεωρούμε τους εαυτούς μας μια ομάδα μελέτης και επαναφοράς του ρομαντισμού. Στόχος μας είναι να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες του παρελθόντος εγκαταλείποντας ένα υπερκαταναλωτικό και απρόσωπο παρόν. Επιστρέφοντας στο παρελθόν, οραματιζόμαστε το μέλλον».

Είναι σχεδιαστής αντικειμένων και διακοσμητής χώρων με πολύ πλούσιο βιογραφικό. Μαζί με την ομάδα του έχει επιμεληθεί αγαπημένα στέκια, όπως τον πολυχώρο-μπαρ «Mπλε παπαγάλος» της Νατάσσας Μποφίλιου, το μπαρ «Crazy Daisy», αλλά και τη «Mini Disco» του Γιώργου Χρανιώτη, η οποία είναι έτοιμη για εγκαίνια. Ωστόσο, η δουλειά που του χάρισε την αίγλη της δημοσιότητας ήταν η φετινή συνεργασία του με το αρχιτεκτονικό δίδυμο Γιάννη Μουρίκη - Γιώργου Γαβαλά για τα σκηνικά του «Αλ Τσαντίρι». Ο Γιώργος Πετρόπουλος τονίζει ότι «όλο το φετινό σκηνικό είναι γεμάτο από δικά μας αντικείμενα που τα επιλέξαμε οι ίδιοι με μεγάλη προσοχή. Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι για να διαμορφωθεί αυτό που βλέπετε απαιτήθηκαν τρία φορτηγά γεμάτα με αντικείμενα».

Κλείσιμο


Ο JoePe αιφνιδιάστηκε από την πρωτόγνωρη δημοσιότητα που απολαμβάνει λόγω της συμμετοχής του σε μια τόσο προβεβλημένη εκπομπή όπως αυτή του Λάκη Λαζόπουλου. Οπως επισημαίνει, «όταν μαθεύτηκε από πού ήταν τα αντικείμενα του ασυνήθιστου σκηνικού μαζεύτηκαν στον χώρο μας εκπομπές, κάμερες και δημοσιογράφοι. Την επόμενη ημέρα η σελίδα του «Retrosexual» είχε αρκετές χιλιάδες επιπλέον like στο Facebook». Εχοντας ήδη αποκτήσει τη φήμη του πρωτότυπου και αντισυμβατικού interior designer, ο Γιώργος Πετρόπουλος μαζί με τους συνεργάτες του διακοσμούν όχι μόνο επαγγελματικούς χώρους αλλά και σπίτια. Παρ’ όλα αυτά, αποφεύγει να αποκαλύψει συγκεκριμένα ονόματα σεβόμενος την επιθυμία των πελατών του να μη γνωστοποιούν τα του ιδιωτικού τους βίου. «Στον έναν χρόνο της λειτουργίας μας», λέει ο Πετρόπουλος, «έχουμε συνεργαστεί με πολύ κόσμο. Εχουμε δώσει αντικείμενα για παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο, στο Badminton, για πολλές τηλεοπτικές διαφημίσεις, καθώς και για βιντεοκλίπ τη σκηνοθεσία των οποίων υπογράφει ο Κωνσταντίνος Ρήγος».


Ολα ρετρό

Στoν χώρο του γνωστού σκηνογράφου και διακοσμητή μπορεί κάποιος να ανακαλύψει λατρεμένα αντικείμενα του παρελθόντος: τη γραφομηχανή Remington στην οποία έγραφε τα αστυνομικά best seller της η Αγκάθα Κρίστι, συσκευασίες του θρυλικού πολυκαταστήματος «Μινιόν», τηλεοράσεις επηρεασμένες από τις αποστολές των Αμερικανών στο Φεγγάρι, τα γυαλιά που φορούσε η Ελενα Ναθαναήλ σε πολλές ταινίες, καθώς και μια vespa με πληθώρα αξεσουάρ, εμπνευσμένη από την ταινία-ύμνο στην υποκουλτούρα των Mod, το «Quadrophenia».

Mια βόλτα στον χώρο ισοδυναμεί με ένα ταξίδι στη χώρα των θαυμάτων - και δη των ρετρό θαυμάτων. Ο ίδιος διατείνεται ότι αν δεν γνωρίσουμε καλά το παρελθόν, δεν θα βαδίσουμε καλά στο μέλλον. Γι’ αυτό και η ομάδα Retrosexual ευαγγελίζεται το ρετρό lifestyle. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα διοργανώνει ανοικτά σεμινάρια για την επιδιόρθωση των παλιών μας πραγμάτων, ενώ συνεργάζεται με άλλες ομάδες για βόλτα στους δρόμους με vintage αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, καθώς και εκμάθηση αγαπημένων χορών, όπως το rock ’n’ και το σουίνγκ. Αναφέρει σχετικά: «Retrosexual είναι ο ρομαντικός άνδρας που κοιτάζει προς το χθες, ένας άνδρας καλοβαλμένος και με τρόπους, που ακόμη και στην εμφάνισή του μπορεί να έχει ένα στοιχείο vintage. Είμαστε νέα παιδιά και επομένως ζούμε και απολαμβάνουμε το σήμερα. Ξέρουμε όμως να ξετρυπώνουμε και να κρατάμε κάποιες αξίες».



Vespa με πληθώρα αξεσουάρ εμπνευσμένη από την ταινία «Quadrophenia»


Η ιστορία της ζωής αυτού του μάλλον ασυνήθιστου νέου, δικαιολογεί τις επιλογές του. Ο πατέρας του ήταν συντηρητής παλαιών αντικειμένων και διατηρούσε τα καταστήματα «Κοίτα», στα οποία μπορούσε να βρει κανείς οτιδήποτε αλλόκοτο και -εννοείται- πάμπολλες αντίκες. Η ατμόσφαιρα του παλαιοπωλείου ήταν οικεία για τον Γιώργο ήδη από την παιδική του ηλικία, ενώ συχνά συνόδευε τον πατέρα του στις μεγαλύτερες εκθέσεις vintage που διοργανώνονταν σε διάφορα μέρη του κόσμου. Δεν είναι λοιπόν παράξενο που ανέπτυξε ένα ιδιαίτερο πάθος για τον υλικό πολιτισμό του παρελθόντος.

Σπούδασε βιομηχανικό σχέδιο στο Λονδίνο, οπότε έχει έναν ακόμη λόγο να εκτιμά οτιδήποτε είναι καλοσχεδιασμένο - έστω κι αν προέρχεται από το χθες. «Παλιά υπήρχε μεράκι στον σχεδιασμό και τη δημιουργία - κι αυτό τα λέει όλα», υπογραμμίζει και συνεχίζει: «Η αισθητική είχε προεξάρχοντα ρόλο, γι’ αυτό και όταν έβλεπες κάτι ήξερες αμέσως να το τοποθετήσεις χρονικά. Τώρα λίγο πολύ όλα τα αντικείμενα είναι αναλώσιμα και ίδια στην όψη. Μπαίνεις σε χώρους και δεν υπάρχει καμία ταυτότητα ή ιδιαιτερότητα παρόλο που τα ωραία πράγματα δεν έχουν σταματήσει να σχεδιάζονται. Ο κόσμος, όμως, δεν τα γνωρίζει και δεν τα προτιμά».



Η γραφομηχανή Remington της Αγκάθα Κρίστι


Είναι υπέρ της άποψης ότι η σημερινή αισθητική θα κριθεί από το πόσο θα αντέξει στον χρόνο. Προτρέπει, δε, τους πάντες, πριν πετάξουν κάτι που κληρονόμησαν από τη μαμά ή από τη γιαγιά, να φανταστούν πώς θα μπορούσε αυτό το αντικείμενο να ταιριάξει με άλλα πιο σύγχρονα. Οσο για το επόμενο μεγάλο του project, αναφέρει ότι εφόσον δεν υπάρχουν ακόμη υπογραφές στο σχετικό συμβόλαιο, δεν είναι τίποτε ακόμη ανακοινώσιμο. Μαθαίνουμε όμως ότι πρόκειται για τη διαμόρφωση ενός πολύ ιδιαίτερου χώρου στη συμπρωτεύουσα, ο οποίος σίγουρα θα αποτελέσει θέμα συζήτησης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης