Οι Βίκινγκς της Γροιλανδίας εξαφανίστηκαν λόγω... θαλάσσιων ίππων

Οι νορβηγικές κοινότητες που ιδρύθηκαν από τον Έρικ τον Ερυθρό άκμασαν στη Γροιλανδία για 500 χρόνια, αλλά στη συνέχεια εξαφανίστηκαν ξαφνικά στα τέλη του 15ου αιώνα, αφήνοντας σε μαρασμό πόλεις και χωριά

Οι τελευταίοι οικισμοί Βίκινγκ μπορεί να έχουν εξαφανιστεί επειδή οι θαλάσσιοι ίπποι μετακινήθηκαν σε ασφαλέστερες περιοχές για να αποφύγουν να γίνονται θηράματα για το ελεφαντόδοντό τους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι νορβηγικές κοινότητες που ιδρύθηκαν από τον Έρικ τον Ερυθρό άκμασαν στη Γροιλανδία για 500 χρόνια, αλλά στη συνέχεια εξαφανίστηκαν ξαφνικά στα τέλη του 15ου αιώνα, αφήνοντας σε μαρασμό πόλεις και χωριά.

Τώρα οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Cambridge πιστεύουν ότι έχουν λύσει το μυστήριο. Η νορβηγική οικονομία βασιζόταν τόσο πολύ στο εμπόριο ελεφαντόδοντου ότι, όταν η προσφορά και η ζήτηση μειώθηκαν, δεν είχαν άλλο τρόπο να ζήσουν και αναγκάστηκαν να φύγουν.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αιώνες κυνηγιού θαλάσσιων ίππων μπορεί να έχουν οδηγήσει τα ζώα στο να σταματήσουν να συσσωρεύονται σε μεγάλες ομάδες, στις ακτές της Γροιλανδίας.

Η μόδα για το ελεφαντόδοντο του θαλάσσιου ίππου μπορεί επίσης να είχε εξασθενήσει μέχρι το τέλος του Μεσαίωνα, ενώ ο Μαύρος Θάνατος που σάρωσε την Ευρώπη πιθανόν να εξάλειψε τεράστιους αριθμούς πελατών.

Τέλος, μια περίοδος εξαιρετικά κρύου καιρού γνωστή ως «μικρή εποχή των παγετώνων» έκανε επίσης τη ναυσιπλοΐα δύσκολη στο τέλος της Μεσαιωνικής περιόδου.

"Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι από τη δεκαετία του 1100, η ​​Γροιλανδία είχε γίνει ο κύριος προμηθευτής του ελεφαντόδοντου στη Δυτική Ευρώπη - σχεδόν μονοπώλιο", δήλωσε ο Δρ. James H. Barrett, συν-συγγραφέας της μελέτης από το Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge.

"Οι απαιτήσεις για είδη πολυτελείας που παράγονται από ελεφαντόδοντο μπορεί να είχαν βοηθήσει τις μακρινές κοινότητες της Σκανδιναβίας στη Γροιλανδία να επιβιώσουν εδώ και αιώνες".

Όμως, καθώς οι μεσογειακές εμπορικές οδοοί έφεραν φρέσκα αποθέματα ελεφαντόδοντου και οι προμήθειες από τους θαλάσσιους ίππους μειώνονταν, οι νορβηγικές κοινότητες διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν πλέον να επιβιώσουν.

"Σίγουρα η μόδα άλλαξε στην Ευρώπη, με το ελεφαντόδοντο (ελεφάντων) να προτιμάται ολοένα και περισσότερο από αυτό των θαλάσσιων ίππων", πρόσθεσε ο Δρ Barrett.

"Η υπερβολική εξάρτηση από ένα και μόνο εμπόρευμα, το ίδιο πράγμα που έδωσε στην κοινωνία την αρχική ανθεκτικότητα, μπορεί να περιείχε και τους σπόρους της ευπάθειας".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr