Δώδεκα οφέλη του χορού στα παιδιά

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς προτού επιλέξουν σχολή χορού για το παιδί τους

Δεν ασκεί μόνο το σώμα. Εξευγενίζει και την ψυχή. Ο χορός είναι από τις καλύτερες δραστηριότητες που ευνοεί τόσο τη σωματική, όσο και τη διανοητική ανάπτυξη του παιδιού και τον χαρακτήρα του.


Μέσα από τον χορό το παιδί μαθαίνει:

1. Να εκφράζει αυτό που νιώθει μέσα από τις κινήσεις του σώματος του

2. Γυμνάζεται ενώ παράλληλα διασκεδάζει

3. Ενισχύει την κοινωνικότητά του 

4. Βελτιώνει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή του

5. Αποβάλλει το άγχος της καθημερινότητας

6. Βελτιώνει την ισορροπία του 

7. Μαθαίνει να δραστηριοποιείται

8. Αυξάνει την αντίληψή του
 
9. Βελτιώνει τη μνήμη του 

10. Βελτιώνει τη συγκέντρωση σε ένα συγκεκριμένο στόχο 

11. Πειθαρχεί σώμα και πνεύμα

12. Διατηρεί το σωστό σωματικό βάρος



Ο χορός είναι μια θαυμάσια εξωσχολική δραστηριότητα που βοηθά πολλαπλά την υγιή ανάπτυξη ενός παιδιού, με την ολοκλήρωση των τριών ετών να θεωρείται ως την κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει την ενασχόληση του με αυτή.

Μέχρι την ηλικία των 5 τα παιδιά μαθαίνουν να κινούνται στον χώρο, να χρησιμοποιούν διαφορετικά επίπεδα κίνησης, να επιλέγουν τη δυναμική της κίνησής τους και να ξεχωρίζουν μουσικούς ρυθμούς. Μεγαλώνοντας η δυνατότητα επιλογής μεταξύ πολλών διαφορετικών ειδών χορού είναι πολύ μεγάλη. Από κλασικό μπαλέτο σε σύγχρονο, jazz, hip hop, μοντέρνο κ.ά, τόσο για τα αγόρια και για τα κορίτσια. Δεν υπάρχει περιορισμός, αρκεί ο χορός να είναι μέσο έκφρασης για το παιδί.



Αυτό που ωστόσο πρέπει να προσέχουν οι γονείς είναι η επιλογή της σχολής χορού. Πρόκειται για ένα θέμα εξόχως σημαντικό καθώς όπως διαμηνύουν οι ειδικοί του χώρου η σωστή εκγύμναση των παιδιών δεν πρέπει να αφήνεται σε χέρια  ανθρώπων χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις.

Βάσει νομοθεσίας (Ν. 1158/81, Π.Δ. 457/83 & 372/83, Ν. 1348/83, Κ.Υ.Α. 107291/9.11.2011 & 107296/9-11-2011, ΑΔΑ: Β4Ω0Γ-65Β) μόνο  οι νόμιμες και αναγνωρισμένες από το κράτος Σχολές  Χορού – Ερασιτεχνικές και Επαγγελματικές - μπορούν να διδάσκουν όλα τα είδη χορού ή ορισμένα από αυτά, κυρίως Μπαλέτο, Σύγχρονο - Μοντέρνο, Ρυθμική-Μουσικοκινητική Αγωγή, Ιστορικούς και Θεατρικούς χορούς (κάρακτερ).



Οι Σχολές αυτές έχουν πάρει τη σχετική άδεια ίδρυσης και λειτουργίας από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και τα αρμόδια τμήματα πολιτισμού των κατά τόπους  Περιφερειών, μετά από αυστηρό έλεγχο, η οποία άδεια αποτελεί την επίσημη πιστοποίηση ότι πληρούνται οι ουσιαστικές και τυπικές  προϋποθέσεις (κτιριολογικές, οργανωτικές και προσόντα ιδρυτή και καλλιτεχνικού διευθυντή) για την ορθή και ασφαλή διδασκαλία του έντεχνου χορού, ιδίως στις μικρές και ευαίσθητες ηλικίες.  

Κανένας φορέας δεν δικαιούται να αναπτύσσει παρόμοια δραστηριότητα, χωρίς τη σχετική άδεια (Σχολεία, Δήμοι, Γυμναστήρια, Σύλλογοι, Κέντρα Χορού, Πνευματικά και Πολιτιστικά Κέντρα, Studios κ.λπ.).

Το Σ.Ι.Σ.Χ.Ε. ιδρύθηκε το 1998, με σκοπό τη διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και προστασία των μελών του. Οι σχολές - μέλη του Σ.Ι.Σ.Χ.Ε. διαθέτουν ειδικό σήμα - εγγύηση της νομιμότητας - το οποίο αναγράφει και τον αριθμό αδείας τους.



Το Σ.Ι.Σ.Χ.Ε. διαθέτει  Νομικούς και Οικονομικούς Συμβούλους, οι οποίοι είναι στη διάθεση όλων των ενεργών μελών παρέχοντας τις υπηρεσίες τους.

Αναζητήστε τα πλήρη στοιχεία των Σχολών - μελών μας στο  www.sisxe.com , στον κατάλογο ενεργών μελών  (Επαγγελματικές & Ερασιτεχνικές Ιδιωτικές Σχολές Χορού http://www.sisxe.com/sh24/19/sxoles-xorou.html) .


 
Βεβαίως, υπάρχουν και άλλες νόμιμες σχολές χορού, που δεν είναι μέλη του Σ.Ι.Σ.Χ.Ε.   Απλά  οι γονείς, πριν εγγράψουν τα παιδιά τους, θα πρέπει να ενημερώνονται είτε από τη διεύθυνση της εκάστοτε σχολής για τα διαπιστευτήριά της (Αναγνωρισμένα Διπλώματα ιδιοκτήτη ή Καλλιτεχνικού Διευθυντή, Άδεια Ίδρυσης και Λειτουργίας) είτε από την Περιφέρεια της περιοχής τους αν η συγκεκριμένη σχολή έχει νομίμως αδειοδοτηθεί.



Για τις Ανώτερες Επαγγελματικές Σχολές Χορού τριετούς φοίτησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται μόνο από το επίσημο site του Υπουργείου Πολιτισμού http://www.culture.gr
 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr