Ώμος – Ρήξη τενόντων: Οι ορμόνες που αυξάνουν τον κίνδυνο

Έναν ενδιαφέροντα συσχετισμό μελετούν οι ερευνητές και αφορά τη σχέση των ορμονών του φύλου δηλαδή της τεστοστερόνης και των οιστρογόνων με τον κίνδυνο τενοντίτιδας και ρήξης τενόντων του ώμου

Τα χαμηλότερα επίπεδα ορμονών του φύλου μπορεί να συνδέονται με τη ρήξη τενόντων του ώμου και συγκεκριμένα με ρήξεις του στροφικού πετάλου του ώμου , σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Bone and Joint Surgery.

Το στροφικό πέταλο ώμου είναι μια ομάδα μυών που εντοπίζονται από την ωμοπλάτη έως το βραχιόνιο οστό. Ο ρόλος αυτής της ομάδας μυών είναι η σταθεροποίηση της άρθρωσης του ώμου. Όταν ένας ή περισσότεροι από τους τένοντες του στροφικού πετάλου υποστεί ρήξη (ολική ή μερική) το κύριο σύμπτωμα που εμφανίζεται είναι ο πόνος.

Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως μεταξύ των γυναικών με χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων, οι πιθανότητες ρήξης του στροφικού πετάλου ήταν 48% υψηλότερες σε σύγκριση με τις γυναίκες με φυσιολογικά επίπεδα οιστρογόνων. Από την άλλη, μεταξύ των ανδρών, οι πιθανότητες ρήξης του στροφικού πετάλου ήταν 89% υψηλότερες μεταξύ των ατόμων με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

«Είναι γνωστό πως όταν έχει κανείς χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων και τεστοστερόνης, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπενία ή οστεοπόρωση. Καθώς μάλιστα τα οστά γίνονται πιο αδύναμα, αυτό θέτει σε κίνδυνο τις συνδέσεις τένοντα-οστού και έτσι έχουμε τη ρήξη του στροφικού πετάλου» τόνισε ο Δρ. Peter Chalmers, ορθοπεδικός χειρουργός και κλινικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr