Παιδική κακοποίηση: Ένα παιδί χάνεται κάθε 5′ λόγω άσκησης βίας

H παιδική κακοποίηση δεν είναι ένα καινούριο φαινόμενο, αλλά σήμερα είναι πιο εύκολη η αποκάλυψη των περιστατικών βίας. Τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο κακομεταχείρισης των παιδιών αναλύει ο καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Γεράσιμος Α. Κολαΐτης

Tον τελευταίο καιρό απανωτά περιστατικά βίας βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με θύματα τα πιο αδύναμα και ευάλωτα μέλη της κοινωνίας μας, κυρίως παιδιά αλλά και υπερήλικες, ΑμΕΑ κ.λπ. Πρωτόγνωρο φαινόμενο; Όχι. Συχνότερο; Πιθανώς ναι. Το κακό, η βία, το έγκλημα ανέκαθεν υπήρχαν, ανεξάρτητα ηλικίας, φύλου, χρώματος, κοινωνίας. Σήμερα η αποκάλυψή τους είναι πιο εύκολη. Επιπλέον αναμενόταν ότι η δεκαετής οικονομική και κοινωνική κρίση, καθώς και η πανδημία Covid-19 με τις ποικίλες επιπτώσεις της θα αποτελούσε πρόσφορο έδαφος για την αύξηση κοινωνικών και ψυχικών προβλημάτων, ιδιαίτερα σε πιο ευάλωτους πληθυσμούς οικογενειών και παιδιών.

Τα παιδιά ανέκαθεν θεωρούνταν και ήταν εύκολα υποκείμενα θυματοποίησης με συχνότερη την άσκηση βίας προς αυτά. Αυτό συμβαίνει μέσα στην οικογένειά τους με τη μορφή της παραμέλησης, της κακοποίησης, της σκληρής άσκησης του γονεικού ρόλου/harsh parenting (συνεχής κριτική, προσβολή, απαξίωση, απόρριψη του παιδιού), αλλά και στο σχολείο (bullying), στην κοινότητα, σε δομές φιλοξενίας, ιδρύματα κ.λπ.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr