Καρκίνος – SBRT: Η μέθοδος που αλλάζει τα δεδομένα στην αντιμετώπισή του

Για τη Στερεοτακτική Ακτινοθεραπεία Σώματος (SBRT), μία μέθοδο που ήλθε να αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα στην ακτινοθεραπεία και έχει ήδη αναδειχθεί σε έναν σημαντικό σύμμαχο ενάντια στη μάχη με τον καρκίνο μιλάει στο ygeiamou ο κ. Γεώργιος Κριτσέλης, Ακτινοθεραπευτής - Ογκολόγος και Συνεργάτης του Κέντρου Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ΥΓΕΙΑ

O καρκίνος σήμερα μπορεί να νικηθεί, καθώς στη φαρέτρα των Ογκολόγων καθημερινά προστίθενται νέα όπλα για την αντιμετώπισή του. Ένα από αυτά είναι μια σχετικά νέα ακτινοθεραπευτική μέθοδος, η Στερεοτακτική Ακτινοθεραπεία Σώματος (SBRT), μία μέθοδος που ήλθε να αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα στην ακτινοθεραπεία και έχει ήδη αναδειχθεί σε έναν σημαντικό σύμμαχο ενάντια στη μάχη με τον καρκίνο- μόνη ή σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες.

Η στερεοταξία είναι μία μη επεμβατική, αναίμακτη και φιλική προς τον ασθενή, πλην όμως εκριζωτική θεραπεία, που εφαρμόζεται σε διάφορες περιοχές του σώματος. Συνίσταται στη χορήγηση ακτινοβολίας με απόλυτη ακρίβεια σε όγκους μεγέθους ≤ 5-3 εκ.).

Το χαρακτηριστικό της στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας σώματος είναι η χορήγηση μίας και μόνο θεραπευτικής δόσης ακτινοβολίας ή λίγων κλασματοποιημένων υψηλών δόσεων ακτινοβολίας (έως 5), ακριβώς στο σημείο του όγκου με απότομη πτώση της δόσης πέριξ αυτού. Η χορήγηση υψηλών δόσεων ακτινοβολίας προξενεί βλάβη στα αγγεία που τροφοδοτούν τον όγκο, προκαλώντας την απόπτωση των καρκινικών κυττάρων. Ως εκ τούτου, η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία θεωρείται εκριζωτική θεραπεία (tumor ablative effect).

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr