Καρκίνος Ήπατος: Καινοτόμος αντιμετώπιση με μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα

Ενημερωθείτε για τον ραδιοεμβολισμό, την πιο πρόσφατη εξέλιξη στην αντιμετώπιση του καρκίνου του ήπατος από τον κ. Βασίλειο Πρασόπουλο, Διευθυντή Τμημάτων Πυρηνικής Ιατρικής και PET- CT των ΥΓΕΙΑ και ΜΗΤΕΡΑ, ο οποίος μας εξηγεί πώς γίνεται και ποια οφέλη εξασφαλίζει για τον ασθενή

H πρόοδος της ογκολογίας και της χειρουργικής του ήπατος έχει συντελέσει στην αξιοσημείωτη βελτίωση τόσο του χρόνου αλλά κυρίως της ποιότητας ζωής των ασθενών με νεοπλασίες του ήπατος (ηπατοκυτταρικός καρκίνος, χολαγγειοκαρκίνωμα, καθώς και δευτεροπαθείς εντοπίσεις στο ήπαρ από άλλους πρωτοπαθείς όγκους). Δυστυχώς όμως σε ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών δεν έχει θέση η χειρουργική θεραπεία και δεν υπάρχει ανταπόκριση στη χημειοθεραπεία.

Στις περιπτώσεις αυτές έχουν αποφασιστικό ρόλο καινοτόμες θεραπευτικές μέθοδοι όπως ο χημειοεμβολισμός, ο θερμοκαυτηριασμός και τα τελευταία χρόνια ο ραδιοεμβολισμός. Η αρχή της θεραπείας του ραδιοεμβολισμού βασίζεται στο γεγονός ότι το υγιές ήπαρ αιματώνεται κατά κύριο λόγο από την πυλαία φλέβα και μόνο κατά 25% από την ηπατική αρτηρία. Αντίθετα οι όγκοι αιματώνονται σχεδόν αποκλειστικά από την ηπατική αρτηρία. Έτσι μπορούμε να επιδιώξουμε το μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα χορηγώντας τη θεραπεία από την ηπατική αρτηρία, με μικρή επιβάρυνση του υγιούς παρεγχύματος. Πιο συγκεκριμένα χορηγούμε ραδιενεργά μικροσφαιρίδια που περιέχουν το θεραπευτικό ισότοπο Ύττριο (Υ90). Με ειδικούς καθετήρες που εισάγονται μετά από καθετηριασμό περιφερικής αρτηρίας, τα μικροσφαιρίδια εναποτίθενται στις θέσεις του όγκου, με αποτέλεσμα τα καρκινικά κύτταρα να ακτινοβολούνται από το ραδιενεργό Ύττριο.



Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr