Νόσος Αλτσχάιμερ: Έτσι μπορείτε να καθυστερήσετε την εμφάνιση άνοιας κατά 5 χρόνια

Είναι σχεδόν ανέξοδες, ευχάριστες και αρκετές από αυτές γίνονται με παρέα ή ακόμα και μόνοι σας αν προτιμάτε. Οι δραστηριότητες που θα διαβάσετε παρακάτω δε σας διασκεδάζουν απλώς, αλλά φαίνεται ότι καθυστερούν την εμφάνιση άνοιας εώς και πέντε χρόνια!

Αν φαντάζεστε τον εαυτό σας στα βαθιά γεράματα να φτιάχνει παζλ ή να παίζει επιτραπέζια παιχνίδια και να διαβάζει βιβλία, τότε χωρίς να το γνωρίζετε θα έχετε μεγάλο προβάδισμα σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους όσον αφορά το… κοφτερό μυαλό. Σύμφωνα με νεότερα ευρήματα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο Neurology, εάν κάποιο από τα παραπάνω χόμπι γίνει τρόπος ζωής όταν πια έχουμε πατήσει και τα 80, θα καταφέρουμε να καθυστερήσουμε την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ έως και πέντε χρόνια.

Η μελέτη εξέτασε 1.978 ηλικιωμένους με μέση ηλικία τα 80 έτη που δεν είχαν διαγνωστεί με άνοια στην αρχή της έρευνας. Όταν η έρευνα ξεκίνησε, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν τη συχνότητα αυτών των δραστηριοτήτων απαντώντας στις εξής ερωτήσεις με μια κλίμακα πέντε σημείων:
«Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, πόσο συχνά διαβάσατε κάποιο βιβλιο;»
«Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, πόσο συχνά παίξατε παιχνίδια όπως ντάμα, επιτραπέζια παιχνίδια, χαρτιά ή παζλ;»
Ακόμα, κλήθηκαν να δώσουν πληροφορίες σχετικά με τη γνωστική τους δραστηριότητα στην παιδική ηλικία, την ενηλικίωση και τη μέση ηλικία.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr