Αεροπορική τραγωδία στην Αιθιοπία: Πιλότος είχε ενημερώσει από τον Δεκέμβριο για το πρόβλημα στα Boeing 737 MAX 8

Τι έγραφε η έκθεση του Bernd Kai von Hoesslin, σχεδόν τρεις μήνες πριν το αεροπορικό δυστύχημα με τους 157 νεκρούς

Boeing 737 MAX 8, Αιθιοπικές Γραμμές... 157 νεκροί! Πριν από λίγες εβδομάδες, κυκλοφόρησε η είδηση ότι το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα στην Αιθιοπία θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν η Boeing είχε λάβει σοβαρά αφενός την πρώτη πτώση αεροσκάφους του ίδιου τύπου και αφετέρου τις ενημερώσεις που είχε για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος τύπος αεροπλάνου σε ένα από τα λογισμικά του. Οι αναφορές για το πρόβλημα είτε δεν ελήφθησαν σοβαρά υπόψιν, είτε αποσιωπήθηκαν εσκεμμένα. Λίγο καιρό μετά την τραγωδία στην Αιθιοπία, η ηλεκτρονική αλληλογραφία που εξετάζεται ως στοιχείο από τους ερευνητές, αποδεικνύει ότι άπαντες γνώριζαν το πρόβλημα, καθώς ένας πιλότος είχε ενημερώσει από τον Δεκέμβριο τις Αιθιοπικές Γραμμές.

Το αεροπορικό δυστύχημα της Lion Air τον Οκτώβριο δεν πτόησε τους υπεύθυνους. Ωστόσο, η απώλεια 157 ατόμων στην Αιθιοπία ήταν βαρύ τίμημα. «Θα υπάρξει σίγουρα συντριβή, λόγω της δυσλειτουργίας του συστήματος ελέγχου της πτήσης στο Boeing 737 Max», έγραφε μεταξύ άλλων σε mail που έστειλε στην εταιρεία, ο πιλότος Bernd Kai von Hoesslin. Το mail αυτό εστάλει στις 13 Δεκεμβρίου! Όταν όλα θα μπορούσαν να έχουν εξεταστεί και διορθωθεί, πριν χαθούν 157 ανθρώπινες ζωές.

Στις 10 Μαρτίου, ο πιλότος επιβεβαιώθηκε με τραγικό τρόπο. Το αεροπλάνο της Boeing συνετρίβη κοντά στην Αντίς Αμπέμπα, λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του. Η πρόβλεψη του Bernd Kai von Hoesslin εμπεριείχε μία πολύ συγκεκριμένη συμπεριφορά του αεροσκάφους, η οποία συνέβη επακριβώς τα δραματικά εκείνα δευτερόλεπτα πριν τη συντριβή. Στην έκθεσή του, που περιλαμβανόταν στο ηλεκτρονικό μήνυμα, είχε επισημάνει ακριβώς τον συγκεκριμένο κίνδυνο.

Την έκθεση του von Hoesslin διέρρευσε στον Bloomberg από άτομο του περιβάλλοντος του πιλότου, το οποίο δεν θέλησε να δημοσιοποιήσει την ταυτότητά του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr