Η άγνωστη ζωή του Ασάνζ στις 2.494 ημέρες εγκλεισμού: Το σκέιτμπορντ, οι κάμερες, τα επεισόδια

Η El Pais παρουσιάζει βίντεο από το δωμάτιο που έμενε ο Ασάνζ  και περιγράφει άγνωστα επεισόδια από τη ζωή του Mr Wikileaks με τους φύλακες και το διπλωματικό προσωπικό στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο

Ένα αποκλειστικό βίντεο αλλά και άλλα περιστατικά από τη ζωή του Τζούλιαν Ασάνζ μέσα από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο τα τελευταία επτά χρόνια φέρνει στη δημοσιότητα η ισπανική εφημερίδα El Pais.

Στο βίντεο φαίνεται ο ιδρυτής του Wikileaks να προσπαθεί να κάνει σκέιτμπορντ, να υποδέχεται επισκέπτες στο δωμάτιο στο οποίο πέρασε χιλιάδες ημέρες πριν τη σύλληψή του την περασμένη Πέμπτη αλλά και σε στιγμές έντασης με τους ιδιωτικούς φρουρούς της πρεσβείας τους οποίους φαίνεται να φωτογραφίζει.

Η ισπανική εφημερίδα συνέλεξε πληροφορίες για την καθημερινότητα του Ασάνζ μεταξύ άλλων από τους φύλακες της ισπανικής εταιρείας Undercover Global S.L που είχε αναλάβει την φύλαξη της πρεσβείας του Ισημερινού από το 2012 έως το 2017.



Ο υδραυλικός

Το 2016 ένας υδραυλικός υποχρεώθηκε να μεταβεί από τη Βαλένθια στο Λονδίνο για να φτιάξει ένα πρόβλημα στο μπάνιο του Ασάνζ. Η ισπανική εταιρεία τον επέλεξε γιατί είχε εργαστεί σε αυτήν το 2015 για ένα διάστημα 4,5 μηνών. Αυτό που ανησυχούσε τους Ισπανούς ήταν ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες θα χρησιμοποιούσαν τη βλάβη για να εγκαταστήσουν μηχανισμούς παρακολούθησης του Mr Wikileaks.

Όταν η βλάβη επιδιορθώθηκε, με το κόστος να ανέρχεται σε 4.000 ευρώ ο Ασάνζ απέκτησε εκ νέου τη δυνατότητα να αφήνει το νερό να τρέχει γιατί έτσι πίστευε ότι θα ήταν πιο δύσκολο για όποιον ήθελε να τον κατασκοπεύει.

H Batcave

Η ισπανική εταιρεία είχε αναλάβει το έργο φύλαξης μαζί με την εταιρεία Blue Cell, ο ιδιοκτήτης της οποίας ήταν στενός φίλος του πρώην προέδρου του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα.

Με την άνοδο στην εξουσία στον Ισημερινό του σημερινού προέδρου Λένιν Μορένο, η φύλαξη απο την ισπανική εταιρεία διεκόπη.

Σύμφωνα με το μέλος των Podemos, Τχέμα Γκουιάρο, που το 2017 ήταν σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών στον Ισημερινό «η πρεσβεία ήταν γεμάτη με κάμερες, στο εσωτερικό και το εξωτερικό». «Ο Ασάνζ είχε εμμονή με την ιδέα ότι οι εικόνες του θα μπορούσαν να υποκλαπούν και ότι τον κατασκοπεύαμε για λογαριασμό των Βρετανών.

Στο δημοσίευμα της El Pais περιγράφεται πώς είχε στηθεί ένα ειδικό δωμάτιο με κωδικό τίτλο «Batcave» (σ.σ. από την ταινία της σειράς Μπάτμαν) στο οποίο είχαν εγκατασταθεί μόνιτορ, ένα σύστημα καταγραφής αλλά και μια κουζίνα προκειμένου οι εικόνες, σύμφωνα με το στέλεχος των Podemos, να γίνεται απευθείας μετάδοση των εικόνων από την πρεσβεία στην πρωτεύουσα του Ισημερινού, Κίτο.



Ποιος κατέγραφε τον Ασάνζ

Η παρακολούθηση, σύμφωνα με την El Pais που επικαλείται έγγραφα από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, ήταν έργο της μυστικής υπηρεσίας του Ισημερινού που είχε συσταθεί το 2009 από τον Κορέα. Η συγκεκριμένη υπηρεσία που είχε κατηγορηθεί για παρακολούθηση στελεχών της αντιπολίτευσης, διαλύθηκε με την αλλαγή εξουσίας στον Ισημερινό.

Ο Ασάνζ είχε υποψίες για το έργο των υπηρεσιών από τους πρώτους μήνες της άφιξης του στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, το 2012. Κάποια στιγμή ήθελε να διακριβώσει ποιο ήταν το πρόσωπο που πετούσε αντικειμένα στο παράθυρό του και όταν επιχείρησε να χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό του Batcave, τσακώθηκε με έναν από τους φρουρούς.

Τους άκουγε και ο Ασάνζ;

Η έλλειψη εμπιστοσύνης, ωστόσο, ήταν αμοιβαία. Στο δημοσίευμα περιγράφεται ένα επεισόδιο, τον Νοέμβριο του 2014, όταν ένας εργαζόμενος στην ισπανική εταιρεία έστειλε επιστολή στην οποία περιέγραφε πώς βρήκε μια βαλίτσα με μηχανισμό καταγραφής σε ένα από τα δωμάτια που είχε καταλάβει ο Ασάνζ. Ο συντάκτης του εγγράφου υποστήριζε ότι «ο εντοπισμός της συσκευής αποδεικνύει την υποψία ότι ο Ασάνζ "ακούει" το διπλωματικό προσωπικό προκειμένου να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες που θα του επιτρέπουν να διατηρεί το καθεστώς διαμονής του στην πρεσβεία».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, γράφει η El Pais, ο Ασάνζ αναζητούσε τρόπους για να προστατέψει την ιδιωτικότητά του. Ξυπνούσε αργά για να εργαστεί στους υπολογιστές και κοιμόταν αργά τα ξημερώματα ώστε να μην συναντηθεί με το διπλωματικό προσωπικό.



Οι επισκέπτες και η επιδείνωση στην υγεία

Το ρεπορτάζ καταγράφει και πώς ο Ασάνζ δεχόταν τους επισκέπτες το. Κάθε αίτημα έπρεπε να υποβληθεί δύο ημέρες νωρίτερα με το τελικό «πράσινο φως» να δίνεται πάντα από τον πρέσβη. Η συνεχής παρουσία, όμως, φίλων του Ασάνζ προκαλούσε νέες προστριβές με τους εργαζομένους στην πρεσβεία «που είχαν κουραστεί να διαβάζουν αφιερώματα στον Ασάνζ και όσων των επισκέτονταν», όπως περιγράφει ένας φρουρός. Ο ίδιος ο Ασάνζ, πάντως, ήταν πολύ ευτυχής με τις επισκέψεις απολαμβάνοντας να τρώει κρέας και να πίνει λευκό κρασί.

Όλοι αυτοί οι περιορισμοί σε συνδυασμό με τον συνεχή εγκλεισμό έκαναν ολοένα και πιο νευρικό τον Ασάνζ με φρουρούς να περιγράφουν πώς κάποια στιγμή υποχρεώθηκαν να χρησιμοποιήσουν ηρεμιστικό για να τον ακινητοποιήσουν.

Το ίδιο επιβαρυμένη ήταν και η γενικότερη υγεία του με τον Ασάνζ, όπως περιγράφουν οι φύλακες, να σέρνει τα πόδια του και να παραπονιέται για προβλήματα με την όρασή του. Οι γιατροί συστήνουν να κοιτάζει μακριά και γι' αυτό μετακινείται σε άλλο δωμάτιο προκειμένου έχει θέα στο δρόμο.

Σε αυτό το δρόμο ήταν που οδήγηθηκε σχεδόν σηκωτός από τους Βρετανούς αστυνομικούς μετά από 2.494 ημέρες παραμονής στην πρεσβεία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr