Πομπέο σε Τουρκία: Στρατιωτική δράση στη Συρία θα έχει καταστροφικές συνέπειες

Τα δύο κράτη αντιμετωπίζουν προβλήματα στις μεταξύ τους σχέσεις εξαιτίας της επιθυμίας της Άγκυρας να προμηθευτεί το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400

Αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία απηύθυνε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο λέγοντάς της πως αν οι Ένοπλες Δυνάμεις της προχωρήσουν σε μονομερή στρατιωτική δράση στη Συρία, η κίνηση αυτή θα έχει «καταστροφικές» συνέπειες για την Άγκυρα.

Ο Πομπέο που είχε χθες συνάντηση στην Ουάσιγκτον με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσάβουσογλου την χαρακτήρισε «εποικοδομητική».

Τα δύο κράτη αντιμετωπίζουν προβλήματα στις μεταξύ τους σχέσεις εξαιτίας της επιθυμίας της Άγκυρας να προμηθευτεί το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εξέφρασε την υποστήριξή του στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για τη βορειοανατολική Συρία, προειδοποιώντας για τις δυνητικά καταστροφικές συνέπειες μίας μονομερούς τουρκικής στρατιωτικής δράσης στην περιοχή», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρόμπερτ Παλαντίνο σε δήλωση του μετά τις συνομιλίες.

Η Ουάσιγκτον πρότεινε ως εναλλακτική στην Άγκυρα την προμήθεια του συστήματος MIM-104 Patriot, ενδεχόμενο το οποίο απορρίφθηκε από την τελευταία.

Ωστόσο, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι μέσα από τον λογαριασμό του στο Twiiter αντεπιτέθηκε στον Πομπέο, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ «πρέπει να επιλέξουν» αν θέλουν «να παραμείνουν σύμμαχος της Τουρκίας ή να διακινδυνεύσουν τη φιλία τους, τασσόμενοι με τους τρομοκράτες».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr