Ο Μαδούρο σπέρνει το χάος στη Βενεζουέλα: 26 νεκροί, δεκάδες τραυματίες, εκατοντάδες συλλήψεις

Οργανώσεις καταγγέλλουν ότι οι διαδηλωτές δέχονται οργανωμένες επιθέσεις από δυνάμεις της αστυνομίας και παραστρατιωτικές ομάδες - Συγκρούσεις και χειροβομβίδες στη φαβέλα Venezuela Petare - Ο Μαδούρο έκλεισε την πρεσβεία στις ΗΠΑ

Με τρόμο, πανικό και χάος επιχειρεί να καταστείλει τις αντιδράσεις εναντίον του ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, καθώς χιλιάδες πολίτες βγήκαν εκ νέου στους δρόμους προκειμένου να ζητήσουν την παραίτησή του από τον προεδρικό θώκο και τη διεξαγωγή καθαρών εκλογών.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Κοινωνικών Συγκρούσεων της Βενεζουέλας (SVCO), από τη Δευτέρα που ξεκίνησαν οι αντιδράσεις κατά του Μαδούρο, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 26 άνθρωποι, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι διαδηλωτές δέχονται επιθέσεις τόσο από τις αστυνομικές δυνάμεις, όσο και από παραστρατιωτικές οργανώσεις, οι οποίες δρουν σε συνεργασία με τους ένστολους, και προφανώς με εντολή του Μαδούρο.





Η κατάσταση στην πρωτεύουσα Καράκας έχει ήδη αρχίζει να βυθίζεται στο χάος. Στη φαβέλα Venezuela Petare ξέσπασαν άγριες συγκρούσεις, ενώ εξεράγησαν δύο χειροβομβίδες με αρκετούς νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εγκληματολογικού Φόρουμ της Βενεζουέλας, Γκονζάλο Χίμιομπ, τουλάχιστον 278 άνθρωποι συνελήφθησαν από την περασμένη Δευτέρα, ενώ δεν έχει γίνει καταγραφή στα στοιχεία της Πέμπτης.

Η κατάσταση εντάθηκε σημαντικά μετά την επίσημη δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναγνώρισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας. Ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποίησε ως επιχείρημα για την επίσημη θέση του, την απόφαση της εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, η οποία είχε χαρκτηρίσει τον Νικολάς Μαδούρο σε «σφετεριστή της εξουσίας».



Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ, ο Χουάν Γκουαϊδό, σε ομιλία του σε πρόχειρη εξέδρα στον δρόμο και μπροστά σε ένα διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό υποστηρικτών του, αυτοανακηρύχθηκε σε πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Την ίδια στιγμή, ο Μαδούρο καλούσε τον στρατό και την αστυνομία να στηρίξουν την κυβέρνησή του και να «υποστηρίξουν τη Δημοκρατία», τονίζοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών ήταν καθαρό και τον ανέδειξε πρόεδρο με ισχυρή λαϊκή εντολή.



Η Βενεζουέλα απέσυρε τους διπλωμάτες της από τις ΗΠΑ

Η Βενεζουέλα θα κλείσει την πρεσβεία της και όλα τα προξενεία της στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε απόψε ο Νίκολας Μαδούρο, μία ημέρα αφότου διέκοψε όλες τις διπλωματικές σχέσεις του Καράκας με την Ουάσινγκτον, σε απάντηση για την αναγνώριση, εκ μερους της αμερικανικής κυβέρνησης, του ηγέτη της αντιπολίτευσης ως μεταβατικού προέδρου.

Στην ομιλία του, ο Μαδούρο είπε ότι συμφωνεί με την έκκληση που απηύθυναν το Μεξικό και η Ουρουγουάη για έναρξη διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος από την πολιτική κρίση.

Τόνισε εξάλλου ότι σκοπεύει να παραμείνει στην εξουσία γιατί δεν υπάρχουν "συνταγματικοί λόγοι" για την απομάκρυνσή του.

"Η κυβέρνηση της οποίας προΐσταμαι θα συνεχίσει να κυβερνά", είπε, προσθέτοντας ότι "είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει όλες τις δυσκολίες".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr