Τσαβούσογλου: Το FBI διεξάγει έρευνες για τον Γκιουλέν και αρχίζει να βλέπει «το σκοτεινό του πρόσωπο»

Η δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου έρχεται στον απόηχο ρεπορτάζ του NBC, σύμφωνα με το οποίο η Ουάσιγκτον ασκεί πιέσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε  να βρουν νομικό έρεισμα για να εκδόσουν τον ιεροκήρυκα - Το ρεπορτάζ διέψευσε ο Τραμπ λίγες ώρες αργότερα

Οι αμερικανικές Αρχές αρχίζουν να συνειδητοποιούν την «σκοτεινή πλευρά» της οργάνωσης FETO του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, χάρη στην ενδελεχή έρευνα που έχουν ξεκινήσει με την προτροπή της τουρκικής κυβέρνησης, δήλωσε εχθές ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Sabah, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι, αν και η έρευνα του FBI ξεκίνησε μόλις πρόσφατα, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ έχει ήδη αρχίσει να κατανοεί πώς η συγκεκριμένη οργάνωση «παραβίασε τους νόμους, εξαπάτησε τις αμερικανικές τράπεζες και φοροδιέφυγε».

«Άρχισαν να συνειδητοποιούν ποια πρόσωπα χρησιμοποιεί η οργάνωση και πώς. Πρόκειται για πληροφορίες που μας έδωσαν οι Αμερικανοί. Και εμείς από την πλευρά μας μοιραζόμαστε μαζί τους τις απαιτούμενες πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου.

Τον περασμένο Ιούνιο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε αναφέρει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι το FBI διεξήγαγε έρευνα για το FETO σε 20 πολιτείες των ΗΠΑ. Είχε αναφέρει μάλιστα ότι ο ίδιος ο Μάικ Πομπέο ενημερώνει την Άγκυρα σχετικά με την πορεία των ερευνών, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκαλεί ερωτηματικά, καθώς έρχεται στον απόηχο πρόσφατου ρεπορτάζ του NBC, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση Τραμπ ασκεί πιέσεις στις αρμόδιες ομοσπονδιακές υπηρεσίες για να βρουν νομικό έρεισμα για την έκδοση του ιεροκήρυκα από την Πενσιλβανία, όπου διαμένει σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέψευσε το ρεπορτάζ του NBC μερικές ώρες αργότερα, τονίζοντας ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο έκδοσης του Γκιουλέν στην Τουρκία.

Αναφορικά με την ένταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισήμανε ότι «υπάρχουν δύο θέματα που προκαλούν την ένταση». «Το ένα από αυτά είναι η υποστήριξη των ΗΠΑ στο YPG/PKK στη Συρία. Το δεύτερο είναι το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον δεν ικανοποίησε το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση του ηγέτη της FETO, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το αποτυχημένο πραξικόμημα της 15ης Ιουλίου. Και στις δύο περιπτώσεις, η Τουρκία έχει απόλυτο δίκιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr