Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς κατηγορεί δικαστή για μεροληψία και ζητά την εξαίρεσή του

Ο πρώην Σερβοβόσνιος ηγέτης καταδικάστηκε σε 40 χρόνια φυλάκιση για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας  - Ο δικηγόρος του υποστήριξε ότι ένας από τους δικαστές δεν έπρεπε να λάβει μέρος στη διαδικασία 

Τον αποκλεισμό ενός εκ των δικαστών που μετέχουν στη σύνθεση του δικαστηρίου που θα κρίνει την προσφυγή του ζητά ο πρώην Σερβοβόσνιος ηγέτης Ράντοβαν Κάρατζιτς, που καταδικάστηκε το 2016 σε 40 χρόνια φυλακή για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια του πολέμου που ξέσπασε μετά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Ο Κάρατζιτς, μέσω του δικηγόρου του, ζήτησε από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να εξαιρέσει έναν από τους δικαστές, τον οποίο κατηγορεί για μεροληψία.

Ο δικηγόρος του Κάρατζιτς. Πίτερ Ρόμπινσον αναφέρθηκε στις αποφάσεις του δικαστή Θίοντορ Μερόν για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Σρεμπρένιτσα, στο Σεράγεβο και σε άλλα μέρη της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, κατά τη δίκη του Κάρατζιτς, λέγοντας ότι το ίδιο πρόσωπο μετέχει και στη διαδικασία προσφυγής.

«Ένα πρόσωπο που έχει υπ' όψιν τέτοιες πληροφορίες, ενεργώντας με τη λογική του, μπορεί να δεχθεί ότι ο Δικαστής Μερόν είναι προκατειλημμένος», δήλωσε.

Μετά την καταδίκη του, το 2016, ο Κάρατζιτς υπέβαλε προσφυγή, ζητώ ντας την επανάληψη της δίκης.

Στις 5 Σεπτεμβρίου, το δικαστήριο αντικατέστησε τρεις από τους πέντε δικαστές – συμπεριλαμβανουμένου και του Μερόν, μετά την προσφυγή του Σέρβου διοικητή Ράτκο Μλάντιτς, που επίσης έκανε λόγο για μεροληψία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr