Το κατηγορητήριο των Τούρκων για τον πάστορα Μπράνσον: Τρώει φαγητό γκιουλενιστών!

Δείτε τα όσα καταλογίζουν στον Αμερικανό ευαγγελιστή πάστορα οι Τούρκοι - Ο εισαγγελέας που συνέταξε το κατηγορητήριο απομακρύνθηκε από το συγκεκριμένο τμήμα

Ο Τούρκος εισαγγελέας, που ήταν υπεύθυνος για τη σύνταξη του κατηγορητηρίου εναντίον του ευαγγελιστή πάστορα Άντριου Μπράνσον, μεταφέρθηκε από το γραφείο για την τρομοκρατία στο τμήμα για τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, ανέφερε η τουρκική ειδησεογραφική σελίδα Artı Gerçek.

Ο Τούρκος εισαγγελέας, Μπερκαντ Καρακάι, ήταν αρμόδιος για την προετοιμασία του κατηγορητηρίου του Μπράνσον, ένα έγγραφο με το οποίο η τουρκική πλευρά κατέχει αρκετά στοιχεία για να δικαιολογήσει την επί μακρόν κράτηση του Αμερικανού πάστορα.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φάνηκε να απαιτεί την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, ενός Τούρκου Ισλαμιστή ιεροκήρυκα που ζει σε αυτοεξορία στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του Μπράνσον.

Τα σχόλια δημιούργησαν κατηγορίες ότι ο Τούρκος πρόεδρος διεξάγει "διπλωματία ομήρων" με τον Μπράνσον και άλλους φυλακισμένους ξένων χωρών.

Ο Μπράνσον συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2016 και κατηγορήθηκε για συνδέσμους με το θρησκευτικό κίνημα του Γκιουλέν, το οποίο κατηγορεί η κυβέρνηση του κόμματος ΑΚΡ για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του ίδιου έτους.

Ο Αμερικανός πάστορας, κάτοικος της Σμύρνης για πάνω από 20 χρόνια, κατηγορήθηκε ότι διεξήγαγε κατασκοπεία τόσο για το κίνημα του Γκιουλέν όσο και για το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) με το πρόσχημα της ιεραποστολικής εργασίας.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει μηνύματα κινητής τηλεφωνίας που έστειλε ο Μπράνσον στις επαφές του ως αποδεικτικό στοιχείο ότι υποστήριξε την απόπειρα πραξικοπήματος και εικόνες του μαζί με άτομα που φέρουν τα χρώματα της κουρδικής σημαίας για να δείξουν τη σχέση τους με το PKK που επιδιώκει την κουρδική αυτονομία στην Τουρκία για δεκαετίες.

Ωστόσο, οι διεθνείς παρατηρητές της δίκης, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κέντρου για το Δίκαιο και τη Δικαιοσύνη, επέκριναν σκληρά το κατηγορητήριο, το οποίο λένε ότι βασίζεται κυρίως σε μυστικά έγγραφα και ανώνυμους μάρτυρες και γενικότερα δεκάδες σελίδες θεωριών συνωμοσίας.

Μεταξύ των άλλων, στο κατηγορητήριο λέγεται ότι ο Μπράνσον βοήθησε να προγραμματιστούν τα επεισόδια τον Ιούνιο του 2013 που προήλθαν από μια μικρή περιβαλλοντική διαδήλωση για τη μοίρα του Gezi Park στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, κάτι που εξελίχθηκε σε πανεθνική διαμαρτυρία, την οποία ο Ερντογάν κατέπνιξε στέλνοντας άμεσα την αστυνομία με εντολές εκκένωσης και του πάρκου Γκεζί αλλά και της πλατείας Τακσίμ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε άτομα και να τραυματιστούν πάνω από 7.500, μεταξύ των οποίων μία Αιγύπτια τουρίστρια, ένας βουλευτής και ένας φωτορεπόρτερ του Ρόιτερς.

Ο Μπράνσον κατηγορείται επίσης ότι συνεργάζεται με ένα μυστικό σύνδεσμο των Μορμόνων καθηγητών Αγγλικών με υψηλές επαφές στις στρατιωτικές και τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Άλλες ενδείξεις περιλαμβάνουν μια έρευνα που έκανε ο Μπράνσον σχετικά με το πώς θα μπορούσε να ανοίξει εκκλησίες στην Τουρκία και τον ισχυρισμό ότι είχε εκτυπώσει Βίβλους στα κουρδικά. Καμία από αυτές τις δραστηριότητες δεν είναι εγκλήματα σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία.

Τέλος, ένα συχνά αναφερόμενο παράδειγμα αποδεικτικών στοιχείων που περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο εναντίον του Μπράνσον είναι ένα μήνυμα που έλαβε από την κόρη του, το οποίο περιελάμβανε μια σύνδεση με ένα βίντεο στο οποίο της δείχνει το παραδοσιακό αραβικό πιάτο μακλούμπε. Η αδιανόητη κατηγορία είναι πως αυτό το φαγητό τρώγεται από τους γκιουλενιστές!

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Τουρκίας ανακοίνωσαν μετά από συνάντηση στην Ουάσινγκτον την Τρίτη ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για την "επίλυση" του ζητήματος του Μπράνσον.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr