Πολεμικό το κλίμα στους G7: Δεν μας νοιάζει να μείνουμε και έξι, διαμηνύει ο Μακρόν

Μέσω twitter η απάντηση Τραμπ για τους «τεράστιους δασμούς»

Σε πολεμικό κλίμα με αφορμή τον «εμπορικό πόλεμο» που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ φαίνεται ότι θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος των ηγετών των επτά πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη (G7).

Πρώτος σήκωσε το γάντι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αν και είχε επενδύσει σε μια στενή προσωπική σχέση με τον Τραμπ, επισήμανε ότι οι υπόλοιπες χώρες της G7-η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία και η Γαλλία - πρέπει να παραμείνουν «ευγενικές» και παραγωγικές, αλλά συμπλήρωσε πως «κανένας ηγέτης δεν κυβερνάει για πάντα», ενώ ξεκαθάρισε πως τα ευρωπαϊκά κράτη δεν έχουν καμιά πρόθεση να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις του προέδρου των ΗΠΑ.

«Μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος να μην νοιάζεται για το ότι είναι απομονωμένος σήμερα, αλλά δεν μας πειράζει να μείνουμε έξι, εάν χρειάζεται», είπε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους. «Διότι αυτοί οι έξι αντιπροσωπεύουν αξίες, μια αγορά, αλλά πάνω από όλα, αντιπροσωπεύουν μια αληθινή δύναμη σε διεθνές επίπεδο σήμερα», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.



Άμεση ήταν η απάντηση του Ντόναλντ Τραμπ μέσω της προσφιλής στον ίδιο διαδικασίας του twittter στο οποίο αρχικά έκανε λόγο για «τεράστιους δασμούς» που επιβάλουν Γαλλία και Καναδάς» αν και έσπευσε να συμπληρώσει ότι «περιμένω να τους συναντήσω».

Σε δεύτερη ανάρτησή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ χλεύασε τον «αγανακτισμένο», όπως τον χαρακτήρισε, Τζαστίν Τριντό γράφοντας ότι ξεχνάει την αυξημένη φορολογία του Καναδά στα γαλακτοκομικά προϊόντα των ΗΠΑ που «πληγώνουν τους αγρότες και σκοτώνουν τη γεωργία μας».





Ο πρόεδρος Τραμπ αναμένεται σε κάθε περίπτωση να αναχωρήσει νωρίτερα από τη σύνοδο των G7, το πρωί του Σαββάτου, καθώς θα αναχωρήσει απευθείας για τη Σιγκαπούρη και τη συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό προέβλεψε σκληρές συζητήσεις για το εμπόριο μολονότι άλλες χώρες της G7, όπως η Ιαπωνία και η Ιταλία, μοιάζουν να μην έχουν την πρόθεση να προκαλέσουν τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά ούτε να κάνουν παραχωρήσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr